FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Het is niet makkelijk groen te zijn (Kermit de kikker)

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Het is niet gemakkelijk om groen(te) te zijn (funTESTic: Kermit de Kikker heeft een liedje dat 'Not easy being green', dat vertaalt als 'niet makkelijk groen te zijn'). Zo boordevol goedheid en vezels, maar toch duwen zoveel mensen ze gewoon over het bord zonder enig respect voor de voeding in hun mooie groene bladeren.

Als je de voedingsstoffen die je nodig hebt in je systeem wilt krijgen, moet je goed en comfortabel worden met het eten van groenten. En aangezien de producten van vandaag zo weinig vitamines en voedingsstoffen bevatten, moet je zoveel groenten eten als je kunt.

Van eind maart tot begin mei is er een grote verscheidenheid aan lentegroenten om van te genieten, waaronder:
  • boerenkool
  • spinazie
  • baby sla
  • rucola
  • paardebloem bladeren
Saladegroenten zitten boordevol fytonutriënten, ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten.

Door lentegroenten te eten, krijg je veel voedingsstoffen en mineralen, waaronder:
  • vitamine A, C, E en K
  • calcium
  • ijzer
  • vezel
  • magnesium
  • fosfor
  • kalium
Groenen kunnen het lichaam beschermen tegen diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en hypertensie. Groenten kunnen jouw cellen helpen zichzelf te herstellen en ze kunnen het lichaam helpen ontgiften. Eet een breed scala aan groenten en eet ze vaak, maar kies altijd voor biologisch. Sla en boerenkool staan ​​beide op de Dirty Dozen-lijst vanwege de grote hoeveelheden residuen van bestrijdingsmiddelen die erop zijn aangetroffen. Als je geen biologische groenten kunt vinden, kies dan een andere groene groente.

Als het erom gaat te kiezen welke soorten groenten je in je salades wilt gebruiken, kun je echt niet fout gaan. Experimenteer met verschillende soorten tot je er een vindt die je het lekkerst vindt. Ik vind het heerlijk om verse dille in mijn mix van lentegroenten te doen. Geeft ze een lekkere frisse smaak.

En als het om dressings gaat, gooi jouw geld dan niet weg van de in de winkel gekochte kant-en-klaar spullen. Bedek je groentjes gewoon met een scheutje extra vierge olijfolie en wat balsamicoazijn. Perfect.
Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic hier: In dit artikel wordt verwezen naar een 'Clean 15' en een 'Dirty Dozen', oftewel een 'schone 15' en een 'vies dozijn'.

Het 'vieze dozijn' zijn groenten-en-fruit die er om bekend staan dat er veel pesticiden bij worden gebruiken en/of genetisch gemodificeerde varianten. Let wel, dit is in de Verenigde Staten (!). Maar ook in Nederland (en België) is het risico dat juist bij deze producten veel pesticiden zijn gebruikt als je niet kijkt naar duurzaam verbouwd (er zijn ook veel boeren die wel de biologische werkwijze hanteren maar die niet het certificaat (willen) halen) groot. Het gaat dan om : Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, nectarine, appels, druiven, kersen, perziken, peren, paprika-en pepers, selderij en tomaten.

De schone 15 zijn groenten- en fruit die een lage ecologische voetafdruk hebben en weinig pesticiden bevatten/ grotendeels biologisch gekweekt worden. Dit gaat om avocado, zoete mais, ananas, ui, papaya, (bevroren)tuinerwtjes, aubergine, asperges, broccoli, kool, kiwi, bloemkool, champignons, honingmeloen en cantaloupe.

Ik zelf eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee en zo veel mogelijk duurzaam/ biologisch geteeld en zo lokaal mogelijk. In de winter eet ik dus niet wekelijks aardbeien en zeker niet als ze 'van ver' moeten komen of in een verwarmde kas worden gekweekt. Zelfs als ze wel weer biologisch verkrijgbaar zijn ('in het seizoen') kijk ik uit dat ik niet Spaanse neem terwijl de Hollandse ook weer vanaf de koude grond te koop zijn. Zo eet ik dus in de winter veel knol- en kool. In de zomer sla ik bonen en erwten in zodat ik in de winter er ook zo nu en dan van kan genieten. Hier helpen wecken - en invriezen ...

Hoewel het wel wisselt per jaar. ZIjn hier de top-10 van de vuilste en van de schoonste groenten- en fruit in Nederland. Schoonste: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel, pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos. Vuilste: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband, mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra.

Een nuttige site in het kader van 'geen gif op groente- en fruit' is: https://milieudefensie.nl/archief/weet-wat-je-eet-geen-gif-op-groente-en-fruit

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/