FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van april: Bed Opmaken

Welkom in April! Het is een hele nieuwe maand en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe gewoonte. Deze maand concentreren we ons op het opmaken van het bed. Het is een klein stapje welke een groot verschil maakt in het gevoel en het uiterlijk van je slaapkamer. Op deze pagina staat prima informatie van FlyLady om je op weg te helpen!

Je bed in je slaapkamer is hetzelfde als de gootsteen in je keuken. ~FlyLady.


Het bijhouden van alle nieuwe gewoonten kan lastig zijn; dat is de reden dat FlyLady het Controle Journaal heeft bedacht.

Dit zijn de gewoonten die we tot dusverre hebben behandeld. Onthoudt dat deze nieuwe gewoonten bevestigd moeten worden terwijl je nieuwe oppakt:
Lieve Vrienden,

Het is wonderbaarlijk hoe een opgemaakt bed het hele uiterlijk en het gevoel van onze slaapkamer kan veranderen. Er kan een vuurhaard op het nachtkastje of kaptafel aanwezig zijn, maar als het bed is opgemaakt dan voelt en ziet de kamer er een stuk minder rommelig uit.

Je bed is wat de gootsteen is in de keuken. Als de gootsteen leeg is en glanst, dan ziet de keuken er gelijk een stuk beter uit. Datzelfde geldt voor het bed. Als het bed is opgemaakt in plaatst van dat de lakens en dekens een warrige bende zijn, dan veranderd dat de manier waarop we ons voelen in de slaapkamer.

Het is moeilijk een bed op te maken als we ons niet goed voelen over hoe het bed er uit ziet. Misschien is het tijd voor een hermodellering van het bed-opmaken!

Kijk goed naar je bed en het beddengoed om te zien welke veranderingen en verbeteringen je kunt maken.

Hier zijn een paar ideeen:
  • Als je de kleur en stijl van je beddengoed mooi vindt, haal dan alles af en was alles eens goed. Dat kan betekenen dat je misschien met sommige spreien en dekbedden naar de stomerij moet. Wanneer ik zeg alles; dan bedoel ik ook alles, tot en met de stofranden, bedrokken, teaks, kussenslopen etc. etc. Let op de wasvoorschriften die je vertellen of je de zaken zelf kunt wassen of niet. Maak vervolgens je hele bed op van top-to-bodem. Gaan slapen in fris, schoon beddengoed is zo rustgevend.
  • Kussens. Was deze of schud ze op in de droger. Het kan zelfs zijn dat oude kussen vervangen moeten worden. Slapen op een versleten kussen dat de ondersteunende eigenschappen kwijt is kan rugklachten, nek- en schouderklachten veroorzaken in aanvulling op een rustelozen slaap.
  • Matras. Controleer je matrasbeschermer als je er een hebt. Kijk of die vervangen moet worden. We hebben de neiging dat nogal eens te vergeten en te negeren. Vraag iemand om je te helpen de matrassen te keren als je dit al een tijdje niet gedaan hebt. Het zal je verbazen hoeveel beter je slaapt als je jouw matras regelmatig keert en je gelijkmatige slijtage hebt. Misschien kun je alvast wat geld opzij gaan zetten om jezelf te trakteren op een matrasbeschermer die gelijk oplegger is voor aanvullend comfort en ondersteuning; dat is werkelijk jezelf verwennen!
  • Heb je een andere set beddengoed dat je een tijdje niet hebt gebruikt of misschien zelfs helemaal niet? Misschien moet je deze eens gebruiken voor een nieuwe look. Soms is een kleine verandering alles dat nodig is om een nieuwe gewoonte te starten!
  • Is het tijd om het huidige beddengoed te vervangen? Er zijn zoveel keuzen om je bed goedkoop een make-over te geven. Je hoeft echt niet te gaan rennen naar de winkel om nieuw beddengoed te kopen. Je kunt gewoon catalogi bekijken online en 'in de etalage kijken' totdat je de stijl en kleuren vindt die je mooi vindt en binnen je budget past.
Je bed is de plek waar je de meest belangijke rusttijd krijgt van allemaal, slaap en ontspanning voor de volgende dag. Je verdient het dat elke avond vredig en rustgevend is in je bed.

Beschouw je bed in de slaapkamer net zo belangrijk als dat je je glanzende gootsteen in de keuken beschouwd!!


Getuigenis: Een opgemaakt bed brengt rust

Lieve Flylady,

Ik moet bekennen dat ik nooit een bed-opmaker was. Nooit! Maar ik had een openbaring een paar weken geleden toen ons huis getaxeerd zou worden zodat we onze lease opties konden kopen.

Uiteraard moest ons huis schoongemaakt zijn en er zouden foto's genomen worden. Ik was eerst in paniek, maar dat duurde niet lang. Ik had mijn 'FlyLady' aan.

Het aardige van het hele proces is dat ik niet de hele exercitie hoefde te doen om alles weg te proppen en te frommelen... beter nog: het huis is nog steeds schoon! De enige kamer die echt een beetje aandacht nodig had was de slaapkamer.

Dus ik begon met schoonmaken en ontrommelen. Het nam bijna de hele dag in beslag, dat was niet gemakkelijk maar het mooiste van alles is dat er een nieuwe gewoonte uit voort kwam: Ik begon mijn bed ELKE DAG op te maken na die taxatie dag!! Het ziet er zo mooi en uitnodigend uit dat ik het gewoon vol moest houden. Ik realiseerde me dat mijn bed en slaapkamer er zo rommelig en slordig uit hadden gezien voor deze gewoonte dat het automatisch een dumpplek was geworden voor de familie voor spullen de geen plekje hadden.

Nu dat de kamer netjes en schoon is, heeft niemand nog iets neergegooid in de slaapkamer en zijn de kinderen veel meer respectvol voor mijn plek... ze vragen zelfs of ze de slaapkamer mogen gebruik om in te lezen of in te spelen (het antwoord is trouwens nee, maar het is goed om niet een hele stapel beddengoed en rommel opzij te moeten duwen als iemand wil knuffelen na een nachtmerie!)

Ik kan niet wachten tot mijn echtgenoot terug is van zijn 4 maanden durende klus buiten de stad, zodat ik hem de nieuwe gezellige slaapkamer kan laten zien. Ik weet zeker dat hij het geweldig gaat vinden! En de vonken zullen er niet vanaf vliegen omdat de kamer een brandgevaar is!

Ik ben wederom door jou gezegend!

Een toegewijde FlyBaby.

Flylady: De gewoonte van April is om elke dag het bed op te maken. Als je dit doet, creëer je een plek voor jezelf die glanst! Heb je jouw bed al opgemaakt vandaag?