FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Het plannen van het Kerstdiner

"Ook al heb je niks begrepen van deze lijst, dan hoop ik tenminste dat dít stukje wel blijft hangen. Een klein beetje nu plannen, levert je straks veel tijd op! En energie! - FlyLady"

Lieve vrienden,

Zijn jullie al begonnen met het plannen van het diner voor de feestdagen? Weet je het menu? Heb je de benodigde boodschappen er voor al gedaan? Heb je een to-do lijst gemaakt? Als je nu 30 minuten gaat zitten en serieus gaat nadenken over het proces, dan heb je minder stress in je leven. Ik ga je door dit planning-proces heen loodsen.
  1. Wat zijn je plannen?
  2. Kook je of ga je naar een diner bij iemand anders?
  3. Als je naar iemand anders gaat, moet je dan iets meenemen?
  4. Als je gaat koken, wat is dan het menu? Traditioneel of iets nieuws? Hebben je familieleden hun favorieten?
  5. Vergeet de broodjes niet!
  6. Vergeet het dessert niet!
Als je zoals ik bent, dan vreet het koken van het diner energie. Er is een manier om het diner klaar te maken en van je gezin te genieten. Ik ga je vertellen hoe dit te doen in een stap-voor-stap instructie. Dit plan werkte voor mij op 'Thanksgiving'. Het was de eerste keer dat ik deze methode probeerde. Ik zal nooit meer een feestdag-diner zonder dit plan doen.

FlyLady's Favoriete Thanksgiving Recepten

"Ik wens jullie alle vreugde en blijdschap die Thanksgiving brengt. Dit is mijn favoriete feestdag!" - FlyLady

FlyLady's Broccolisalade

4 stronken broccoli
3/4 cup (180 ml) rozijnen (ik vind 'gouden rozijnen' lekker)
1/2 cup (120 ml) fijngesneden rode ui
1 eetlepel suiker
2 eetlepels azijn (ik vind balsamico lekker)
1 cup (240ml) mayonaise

10 plakken (voorgekookte en) fijngesneden bacon 1 cup (240 ml) zonnebloempitten (optioneel)

Bak de bacon en zet opzij. Snij de broccoli in fijne roosjes en houdt ook de zachte stelen, de grove/harde stelen mogen weg. Mix de suiker, azijn en mayonaise. Voeg de broccoli toe samen met de overige ingrediënten. Koel en serveer koud. Ik maak deze salade al de dag van te voren.

Note: dit zijn mijn hoeveelheden, welke ik iets heb aangepast ten aanzien van het recept dat ik oorspronkelijk kreeg. Het oorspronkelijke recept stelde: 5 cups (1200 ml/gr), dus het hangt denk ik af hoe groot je broccoli is hoeveel je er van nodig hebt. Ik gebruik ook iets meer rozijnen en ui dan het oorspronkelijke recept.

FlyLady's Roergebakken Groene bonen

Ik gebruik een gietijzeren ovenschaal met deksel voor deze schotel. (FunTESTic: in de US noemen ze dit een 'Hollandse oven')

1,8 kg verse groene bonen (funTESTic: in NL noemen we deze sperziebonen)
113 gram fijngesneden magere bacon
120 ml zoete witte wijn
2 eetlepels olijfolie

maak de bonen schoon en snijdt in stukjes van ongeveer 3 a 4 cm. (FunTESTic: in de US noemen ze dit 'breek de bonen')

Bak de bacon, laat uitlekken en zet opzij

Haal het vet uit de pan en doe de olijfolie er in

Zet de pan op middenhoog vuur en laat de olie heet worden. DOe de koude bonen er in. Roerbak voor ongeveer 10 minuten. DOe het vuur helemaal naar laag, doe de wijn er bij, het deksel op de pan en laat stompen. Eerst even proeven voor je er zout en peper op doet voor de smaak.

Laat ongeveer 15-20 minuten stoven.

De bonen zullen zowel zacht als knapperig zijn. Wij zijn er dol op.

FlyLady's gele courgette Ovenschotel

8-10 gele courgettes, gewassen en in plakjes van 2 a 2,5 cm.
1 grote ui , grof gesnipperd (ui door de helft snijden en dan in parten)
1 grote niet-te-fijn, geraspte peen
Zet de stomer aan en laat koken tot het zach is. Ongeveer 10 minuten. Of kook in een klein laagje water. Ik hou van stomen.

Zet koel weg.

Mix een blik gebonden kippensoep en
240 ml sour cream

Stamp de courgette, ui en peen. Giet het overbodige water af. Voeg de soep/sourcream mix toe. Breng op smaak met zout en peper. Ik heb ook wel een klein beetje roomkaas gebruikt.

Neem een pakje 'Pepperidge Farm Herbed Stuffing mix' en strooi deze op de boden van de ovenschaal
(FunTESTic: dit product is wellicht in NL wat lastig te krijgen. Het is een soort crouton-achtige paneermeel met kruiden (waaronder selderij, uipoeder, rozemarijn..) (https://www.pepperidgefarm.com/product/herb-seasoned-classic-stuffing/. Ik raad zelf aan om een mix te maken van (evt. grof) paneermeel met gedroogde kruiden (oregano, uipoeder, rozemarijn, selderij, peterselie, bieslook, thijm etc.). Een pakje is 12 oz, dat is 340 gram)

Maak nu afwisselen een laag courgette en 'stuffing mix' totdat je drie lagen hebt van ieder, dek het geheel af met meer stuffing-mix.

Bak voor 45 minuten op 180 graden (FunTESTic: 350 graden Fahrenheit is 176,6666 graden Celcius)

Fijne Thanksgiving!!