FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Basics: Avondroutine

door FlyLady

Lieve vrienden

ZO velen van jullie hebben problemen met de avondroutine. De klachten variëren van :
  1. Ik ben te moeder
  2. Mijn lijst is te lang
  3. Mijn man wil dat ik nu naar bed kam
  4. De kinderen staan het me niet toe
  5. Het duurt te lang voor ik alles van de lijst heb gedaan
  6. Ik heb geen tijd
Jij noemt het, ik heb het gehoord. Zoals je echter weet, ik denk dat deze routine de belangrijkste is van de dag, nog belangrijker dan de ochtendroutine. Je kunt dit!

Voor mij is mijn avondroutine een automatisme geworden. Ik doe het en ik realiseer me eigenlijk niet eens dat ik plan voor een goede ochtend.

Hier is wat er gebeurd. ZOdra we klaar zijn met eten zorg ik er voor dat de keuken schoon is. Ik wacht niet tot vlak voor ik naar bed ga. Dat is al de halve strijd. Een schone keuken is het juweel in de kroon en met een glanzende keuken naar bed gaan, zegent je in de ochtend. De meeste keren is de keuken schoon om half acht en als het nodig is, laat ik de vaatwasser gelijk lopen of zet ik hem vlak voor het slapen gaan aan. Als ik hem gelijk laat lopen, dan kan ik hem nog leeghalen voor ik ga slapen, dan hoef ik het niet in de ochtend te doen. Ik hou er van om continue een vaatwasser te hebben waar ik zo dingen in kan zetten.

Meestal ga ik dan in bad. Dit ontspant mij. Ik ben niet gebonden aan de televisie of de computer. Als ik het water laat lopen voor het bad, kleed ik me uit en kies ik gelijk de kleren voor morgen uit die ik klaar leg. ZIe je hoe dit werkt? Om de kleren klaar te leggen, moet ik weten wat ik op mijn kalender heb staan.

Dus raadt eens? Ik controleer mijn kalender voor afspraken. Het ene triggert het andere. Het is snel en automatisch. Ik doe dit terwijl het water van het bad loopt. Het helpt me dat ik niet afgeleid wordt. Ik kan niet wachten tot ik kan ontspannen in bad, dus ik doe dit zo snel ik kan. Het is voor mij allemaal een spelletje. Tegen de tijd dat het half negen is, heb ik gebaad, ben ik relaxed en liggen mijn kleren klaar voor morgen (je moet wel bij zijn met je wasgoed om dit te laten werken) en heb ik mijn kalender gecontroleerd.

Het volgende is mijn vrije tijd

Ik kies er voor om mijn emails te beantwoorden, kijk een beetje televisie, luister naar wat muziek, lees of schrijf wat. Soms ga ik vroeg naar bed. Alles dat voor mij nog rest is om alles op te pakken wat ik nog niet heb gedaan. Een hotspot doven. Ik check mijn tafel(s) en mijn aanrecht. Ik doe dit twee keer per dag dus is er niet veel op te bergen. Het kan nog zijn dat ik glas heb dat naar de keuken moet. Deze kan nog in de vaatwasser, of ik was hem even af. Ik leg een krant weg. Dan kan ik naar mijn slaapkamer. Ik sla de lakens terug, doe nachtcreme op en poets mijn tanden. Dan ben ik klaar om naar bed te gaan. Ik doe nu mijn gebed, neem mijn medicatie en schijf in mijn dank-journaal. Dan kruip ik in bed met mijn geliefde.

Je ziet dat mijn avondroutine of ook wel voor-het-naar-bedgaan-routine al ver voor de daadwerkelijk bedtijd aanvangt. Jij kunt dit ook doen. Het is een geval om het proces in je achterhoofd te houden en het stapje voor stapje te doen. Voordat je het weet heb je de hele routine in de vingers en gedaan zonder dat je naar je lijst hebt gekeken.

Ik wil dat je FLY-ed! Deze routine zorgt er voor dat je de ochtend direct goed begint!

FlyLady

Tip van de dag: Start je avondroutine direct na het avondeten, wacht niet tot vlak voor je naar bed gaat. Schrijf een simpele routine op een post-it en plaats deze op de badkamerspiegel om je te helpen herinneren.

Missie: Stel voor je zelf een bedtijd vast. Welke tijd moet je op staan in de ochtend en reken dan 8 uur terug om je bedtijd vast te stellen. Stel je alarm in om je avondroutine te starten. Stuur dan een e-mail naar Funtestic.fanatic@gmail.com met IK ZAL ACHT UUR SLAPEN in de onderwerp regel.

Missie: Wanneer je thuis komt van je werk doe dan gelijk je werkkleding uit en leg je kleren voor morgen al klaar. Dat is weer een ding minder dat je morgenochtend moet doen. Stuur dan een e-mail naar Funtestic.fanatic@gmail.com met IK WEET WAT IK DRAAG MORGEN in de onderwerp regel.

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/flylady/