FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Wees lief voor jezelf in de keuken

door FlyLady

Beste vrienden,

In 1999, toen ik aan mijn reis begon om alles te ordenen, maakte ik twee goede voornemens voor het nieuwe jaar. De eerste was "Georganiseerd te worden"! Hoe kon ik dat in hemelsnaam doen toen ik zo'n puinhoop was. Ik begon na te denken over waarom ik altijd problemen had gehad met de organiseren.

Wat ik me realiseerde was dat ik nooit een gewoonte had eigen gemaakt. Op dat moment begon ik mezelf te berispen. Je kent de lelijke dingen die we tegen onszelf kunnen zeggen. Dat spervuur van hatelijke woorden maakte bijna een einde aan mijn reis voordat het zelfs maar was begonnen. We hebben allemaal toegestaan dat die negatieve woorden ons in de weg te staan.

Ik ben dankbaar voor die sessie van negativiteit. Het deed me begrijpen hoe belangrijk het is om aardig voor mezelf te zijn. Dat was de eerste keer dat ik alles aan elkaar verbond en bedacht waarom mijn uitstelgedrag werd gevoed door mijn haat jegens mijzelf. Toen begon ik te FLY-en.

Wat heeft dit te maken met onze keukens en koken. We sloegen onszelf in elkaar over gemorste melk, verbrand voedsel, eten dat niet op tijd klaar was. We hebben haast en het eten is verpest. Ik wil dat je aardig voor jezelf bent.

Deze vriendelijkheid begint bij je planningsproces. We hoeven geen supervrouw te zijn om eten op tafel te krijgen. Als we zo snel zijn, ziet onze keuken eruit alsof er een bom is afgegaan als we weg zijn. De tijd die nodig is om de keuken op te ruimen, wordt omgekeerd groter dan de snelheid waarmee u probeert te koken. Als we een beetje vooruit denken, kunnen we de bergen afwas die we moeten wassen praktisch elimineren.
  • Begin met een lege vaatwasser
  • Vul je gootsteen met heet zeepwater
  • Denk aan éénpansmaaltijden, één oven, één grill of één koekenpan.
  • Bereid één gerecht tegelijk
  • Ruim achter jezelf op.
Zondag is een dag om te ontspannen in ons huis. Ik heb genoeg tijd. Daarom besloten om geroosterde kip in de oven te koken. Ik heb niet een hele kip, maar ik heb wel een voorraad van mijn stand-by kippendijen. Eén pak was maar $4,00. Dit is de basis van onze maaltijd. Ik kan ze in BBQ-saus leggen of wat dan ook wat ik op dit moment zou hebben gekozen. Omdat er 6 enorme dijen zijn. Ik marineer ze ongeveer een uur voordat ik ze klaar maak.

Elke marinade heeft olie, azijn of citroensap, een beetje sojasaus, zout en peper nodig. Ik heb cayennepeper toegevoegd. We houden van een kleine kick van onze kip. Ons diner is om 18:00 uur. Ik heb nagedacht over hoe lang het duurt om de kip te koken. Bij 150 graden celcius duurt het ongeveer 90 minuten. Ik wil het niet stoven in hun eigen sappen, dus ik zet ze op een braadrek. Branders kunnen lastig zijn om schoon te maken; daarom ga ik de bodem van de opvang bedekken met aluminiumfolie en een kopje water aan deze pan toevoegen. Het water voorkomt dat de pan rookt.

Onze hele maaltijd wordt in de oven gekookt. Hier is het menu: Geroosterde kip, gebakken zoete aardappelen, geroosterde spruitjes en knapperige appel.

Ik geniet van mijn zondagmiddag en schrijf deze essays terwijl ik ons eenvoudige diner samenstel. Alles op ons menu komt uit mijn goed gevulde voorraadkast en vriezer. Ik heb twee weken gereisd en toen ik thuiskwam had ik een paar dagen nodig om te herstellen. Naar de supermarkt gaan was het laatste wat op mijn agenda stond. Ik ben zo dankbaar voor onze voorraadkast.

Hier is nog een geweldige tip om aardig voor jezelf te zijn en je te helpen met je geheugen. Als je iets uit je voorraadkast of vriezer gebruikt, zet het dan op je boodschappenlijstje. Het is vers in je hoofd. Ik doe dit al heel lang. In ons controledagboek hebben we een boodschappenlijstje voor alles wat je nodig hebt van de supermarkt. Maak er meerdere kopieën van en hang ze op je koelkast. Gebruik een markeerstift om de dingen te markeren die u gebruikt.

Laat me je nog iets vertellen wat ik deed om aardig voor mezelf te zijn. Ik zet alles in de oven om om 16.00 uur te koken, behalve de spruitjes; et duurt niet lang. Op deze manier zal ik niet gehaast worden en zal alles op tijd gebeuren; zelfs als ik de maaltijd warm moet houden tot we klaar zijn om te eten.

Ik had maar één recept nodig voor deze maaltijd. Het was gemakkelijk om een recept voor "Apple Crisp" te googlen, gemaakt met gedroogde in blokjes gesneden appels. De oventemperatuur is op 150 graden, dus er gaat niets verbranden en ik stel mijn timer in om elke 15 minuten dingen te bekijken.

Ben je klaar om te FLY-en met een nieuwe kijk op koken?

FlyLady

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/flylady/