FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Zones

"Je loopt niet achter. Begin gewoon waar je bent." ~Flylady

FlyLady heeft haar huis in 5 zones opgedeeld. Maak je niet druk als je denkt dat je meer dan 5 zones in je huis hebt (dat doen we allemaal!), volg gewoon de FlyLady zones. Haar zones zullen alle grote belangrijke leefgedeelten van je huis raken. Elke week werken we in een andere zones. Elke maand herhalen we al die zones weer. In een paar maanden tijd zul je merken dat grote delen van je huis er geweldig uit zien. Dan ben je klaar om ook de "overige" gedeelten van je huis te doen! Wil je meer lezen over zones? Lees dan de FlyLes over zones!

De zones

Dit zijn de zones van de maand; markeer je kalenders en/of agenda's!
 • Zone 1: Ingang en eetkamer (Funtestic: Ingang, trappen, overloop/pen) - eerste week van de maand, beginnend op de eerste, eindigend op (met) zaterdag
 • Zone 2: Keuken, (achteringang), bijkeuken, voorraadkast - tweede week van de maand, start op de zondag
 • Zone 3: Badkamer en een extra kamer (Funtestic: ik doe hier de badkamer en toilet beneden, de extra kamer is wisselend (ik rouleer zolder, winkelruimte)
 • Zone 4: Ouderslaapkamer met badkamer en inloopkast (ik heb geen aparte badkamer /inloopkast, dus ik doe hier de extra slaapkamer bij)
 • Zone 5: Woonkamer, salon en familiekamer (Funtestic: ik heb bij zone 1 geen eetkamer apart en ook geen aparte salon, ik doe in zone 5 gewoon mijn hele huiskamer)

Hoe te beginnen?

Eerst moet je de zone ontrommelen. Dan schoonmaken en dan organiseren. Je wordt aangemoedigd om 15 minuten per dag te ontrommelen in de huidige zone. Dat is het - Babystapjes! Zet je wekkertje voor 15 minuten en ruim die zaken op die je niet meer gebruikt of waarvan je niet meer houdt. FlyBabies: vergeet niet om blijven werken aan de ochtend- en avondroutines; doe ze iedere dag! (lees de les over routines). Als je eenmala een goede start hebt gemaakt in je routines is het veel gemakkelijker om aan het zonewerk te beginnen.

Je kunt de pagina met het lanceerplatform bekijken voor de missie en het vluchtplan van vandaag!

Lees eerst de regels voor het schoonmaken van de zones voordat je van start gaat:
 • Wees volledig aangekleed tot en met je schoenen voordat je start.
 • Je dagelijkse schoonmaakklusjes moeten gedaan zijn en bij voorkeur ook je wekelijkse stofzuigbeurt moet zijn gedaan.
 • De ruimte moet redelijk aan kant zijn
 • Haal niet meer te voorschijn dan je binnen een uur ook weer kunt opbergen
 • Doe 1 lade of 1 berg per keer
 • Als je niet weet hoe je moet ontrommelen, lees dan eerst de les over ontrommelen
 • Wees consistent. Doe iedere dag een klein beetje. Probeer niet alles in één dag te doen; je zult opbranden en dit systeem gaan haten. Babystapjes!
 • Zet je wekker en werk voor 15 minuten. Dat is alles. Het werd niet zo'n rommel in 1 dag en het wordt dus ook niet in 1 dag netjes. Het vergt geduld en babystapje. Je kunt dit!

Huidige zone

Kijk via het lanceerplatform op 'zones': zones

Dagelijkse missies

Nadat je hebt ontrommeld in een zone, ben je klaar om de dagelijkse missies op te pakken. Deze zijn leuk! We sturen je op een missie in de huidige zone. Je weet nooit wat het is, waar je in terecht komt of wat je zult vinden wanneer je een van deze missies doet!

FlyLady's gedetailleerde schoonmaaklijst

Als je eenmaal ontrommeld hebt in een zone (dit kan meerdere maanden in beslag nemen dus er is geen haast bij!), ben je klaar om te beginnen aan de gedetailleerde schoonmaaklijstjes van Flylady. Je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is om gedetailleerd schoon te maken als eenmaal de rommel weg is. Wat nog meer verbazend is, is hoe gemaakelijk het is om alles schoon te houden wanneer je de routines onder de knie hebt. Zoals FlyLady zegt: "het huis houdt bijna zichzelf schoon!"

Hier is het document dat je kunt gebruiken om de gedetailleerde schoonmaaklijst te printen (voor je controlejournaal)
Funtestic: op de downloadpagina is ook een versie met mijn eigen verkleinde lijstjes die ik kan printen op een stickervel en die ik in mijn agenda plak.