FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly FAQ's

Wat betekenen bepaalde FLYLady afkortingen (Buzzz words) op - o.a.- FlyLady.net?

Veel van de onderstaande afkortingen zijn reguliere afkortingen op het internet (dit is maar een beginnetje, dus ga gewoon met ons mee! LOL!)

BGBig GrinGrote grijns
BOBorn OrganizedGeorganiseerd geboren
BTWBy the way"Tussen twee haakjes..."
CHAOSCan't have anyone over syndromeKan niemand op bezoek hebben syndroom
DHDear husbandManlief. In NL gebruiken we vaak de afkorting ML
DDDear daughterDochterlief. In NL gebruiken we vaak de aforting DL.
DSDear sonZoonlief. In NL gebruiken we vaak de aforting ZL
FACEFinancial awareness continuously empowersFinancieel bewustzijn zet jou continue in je kracht (letterlijk: bemachtigd jou)
FLYFinally loving yourselfDe uitspraak van de FLY-lady: eindelijk van jezelf houden
{{hugs}}a cyberhugeen virtuele knuffel
IMHOIn my humble opinion"In mijn bescheiden mening"
LOLLaughing out loud OF Load of LaundryHardop lachen of Een Lading Wasgoed
OTOff topicNiet gerelateerd aan het onderwerp
OTOHOn the other hand"Aan de andere kant..."
PODAParade of Daily Adventures (to do list)Parade van dagelijkse avonturen (actielijstje)
PUPAPick up put awayRaap op en ruim op. In NL zou dat ook RORO kunnen zijn of RERO (raap en ruim op)
ROTFLOLRolling on the floor laughing out loudRollen over de vloer van het lachen..
SHESidetracked home executiveAfgeleide thuis-directeur
SAHMStay at home momeThuisblijfmoeder
STUFFSomething that undermines family funIets dat het familieplezier ondermijnt
WAHMWork at home momThuiswerkende moeder


Naar het begin van de pagina

Wat zijn paarse poeltjes (purple puddles)?

Toen de FLYlady begon met het beantwoorden van de haar gestuurde e-mails, trof haar echtgenoot haar bij thuiskomen vaak aan in tranen over een getuigenis (testimonial). Dan vroeg hij waarom zij in tranen was (in Engels 'puddles'). Over de loop van de maanden bedacht een lid, genaamd Victoria, de naam 'purple puddles' (paarse tranen). Het paste gewoon. Dus wanneer FlyLady zegt dat ze in 'purple puddles' is, rollen de tranen haar dus over de wangen. Omdat 'paarse tranen' niet echt klinkt in het Nederlands en 'poeltjes' ook een vertaling is van 'puddles', heb ik (FunTESTic) daar Paarse Poeltjes van gemaakt.

Naar het begin van de pagina

Waarom moet ik me aankleden tot en met mijn schoenen?

Enkele jaren geleden werkte ik voor een direct-sales cosmetica bedrijf. Een belangrijke regel in dat bedrijf was dat je geen enkel telefoontje mocht maken als je niet compleet, van top-tot-teen, aangekleed was: tot en MET de schoenen. De reden hierachter was dat je jezelf anders gedraagd wanneer je kleding en schoenen aan hebt. Je meer professioneel. Jouw klant kan horen aan je wanneer je jezelf niet goed voelt over hoe je er uit zien. Dus als het aankleden als zo'n indruk achterlaat bij iemand die jou niet eens kan zien, kun je nagaan wat het doet bij diegenen die je wel zien. In het bijzonder: jouzelf!.
Veel huismoeders (SAHM's) maken zich schuldig aan het feit dat ze zich niet aankleden tot en met schoenen. Ze denken "waarom zou ik de moeite doen?" als alleen de kinderen hen zien. Nou ik kan je vertellen; je zult verstelt staan wat het verschil in houding naar jezelf toe is, naar je kinderen, naar je huis wanneer je jezelf goed voelt over hoe je er uit zien. Ik wil je niet horen klagen: "maar ik draag geen schoenen in huis!". Dat doe je nu wel! Koop (of maak schoon) een paar schoenen die alleen voor dit doel zijn. - FlyLADY.

Opmerking van FunTESTic: In het begin was ik een fanatiek schoenen aantrekster. Echter ben ik er sinds een aantal maanden achter dat ik helemaal geen schoenen meer wil dragen; ook buitenshuis niet; laat staan binnenshuis. Ik hang de 'barefoot' beweging aan en dat conflicteert met het aankleden-tot-schoenen. Dat zou je althans denken. Het is echter het principe achter de 'getting dressed to shoes' gedachte welke hier belangrijk is: namelijk dat je jezelf niet verzorgd of 'mooi' voelt als je jezelf niet compleet aankleedt en dat dit invloed heeft op hoe je jezelf gedraagd. Voor mij is echter het 'barefoot' zijn een onderdeel van mijn dagelijkse dracht (ik doe alleen 'barefoot "schoeisel" aan omdat ik vanwege mijn werk niet anders kan en omdat de 'westerse' straten e.d. niet geschikt zijn voor een "westers" voetje) . Ik voel mijzelf niet minder of anders als ik blootvoets loop. Sterker nog: het heeft voor mij allerlei gezondheidsvoordelen. Ik voel me meer in contact met de grond, ik heb minder rugklachten, heupklachten en heb sterkere voeten en spieren gekregen. Die voordelen wegen in geen velden of wegen op tegen het dragen van schoenen, maar de basis reden is dan ook niet meer van toepassing; het is eerder andersom: ik presteer minder en hou minder van mezelf met schoenen aan! Ik kleed mijzelf dus NIET tot en MET schoenen, maar bewust ZONDER schoenen :-)

Naar het begin van de pagina

Waarom moet ik mijn gootsteen glimmen?

Dit is je eerste huishoudelijke taak. Veel van jullie kunnen niet begrijpen waarom ik wil dat je je gootsteen leeg maakt, de vuile vaat er uit haalt, hem schoonmaakt en laat glanzen wanneer er zoveel meer te doen is. Maar het is heel simpel. Ik wil dat je het gevoel krijgt dat je iets bereikt hebt. Vele jaren heb je geworsteld met een rommelig huis en je voelt je teneergeslagen. Ik wil dat jeen glimlach op je gezicht zet. Als je de volgende ochtend op staat dan zal jouw gootsteen je tegemoet glanzen en dat maakt JOU blij! Ik kan daar niet zijn om jou een knuffel te geven, maar ik weet hoe goed het voelt als je jezelf weerspiegeld kunt zien in de gootsteen. Iedere ochtend is dit mijn geschenk aan jou. Ook al kan ik er niet zijn om je een schouderklopje te geven; weet dat ik heel trots op je ben. Ga je gootsteen glanzen! - FLYlady.

Naar het begin van de pagina

Wat betekent: 'Swish and Swipe' ?

Als onderdeel mijn routine in de ochtend, maak ik mijn badkamer schoon. En dit is niet de crisis schoonmaak die je doet omdat spontaan bezoek langs komt en je de badkamer in geen maanden hebt aangeraakt. Dit is dagelijks onderhoud die de badkamer gasten-klaar houdt: altijd. Ik weet dat velen van jullie denken dat dit niet nodig is om te doen, maar ik kan je verzekeren: dat je een schone, lekker ruikende, frisse badkamer verdient: altijd.
Het neemt niet veel tijd in beslag om dit te doen. Dit is waarom het 'swish en swipe' heet. Dat klinkt als een klein klusje met belofte! Snel en makkelijk! Hier is hoe het werkt en wanneer je dit eenmaal als gewoonte hebt, dan zal je badkamer (toilet) nooit meer vies er uit zien of vies ruikende
Om er een routine van te maken, moet je aantal dingen vast in je badkamer bewaren. Een fles favoriete ruitenreiniger in iedere badkamer/toilet, samen met een rol papieren doeken of oude washandjes. Eigenlijk kun je alles gebruiken, zolang je de badkamer maar niet hoeft te verlaten voor je swich en swipe. Je zult geen excuus kunnen maken of afgeleid kunnen worden wanneer je dit moet doen.
Hier is het 'swipe' gedeelte: Ik neem de ruitenreiniger en de doek en dan neem ik de spiegel en dan de wastafel af, de kranen en de gootsteen. Zo; het is ZO snel gedaan. Ik doe dit terwijl ik mijzelf aankleedt en de dingen opruim. Hoor je mij? Ik ruim op terwijl ik ze gebruik; dan houdt het ook je wastafel vrij en opgeruimd en kan hij gemakkelijk afgenomen worden. Neem dan diezelfde doek en ga naar de toilet. Ik heb ook een toiletborstel naast iedere toilet in ons huis. Ze worden in een pot bewaard (zo eentje die je ook hebt om je keukenlepels e.d. in te bewaren) waarin ik ook een scheut shampoo heb gedaan (niet die bijtende badkamerreiniger). Zeep is zeep is zoals ik er over denk. Ik gebruik oude shampoo die ik niet lekker vindt of wat anders dat je nog hebt. Ze hebben zelfs geweldige nieuwe toiletborstels nu die in ciliners worden bewaard met een dekseltje er op. Zet die pot niet in de toilet als je kleine kinderen of huisdieren hebt die er in gaan. Neem iedere keer de borstel en laat het overtollige schoonmaakmiddel er af lopen; soms - als dit een heel dikke vloeistof is - zul je deze moeten verdunnen. Neem de borstel en haal deze door de toilet heen; je voorkomt dat er dingen gaan opbouwen en/of groeien in de pot. Neem de achterzijde af van het toilet met de (papieren) doek, dan de zitting, de rand en als laatste de zijkanten en de vloer. Als je kleine jongens hebt, dan weet je dat ze missen. Gooi de doek in de vuilbak of de wasmand. Als je dit elke dag een keer doet dan is deze altijd fris en fruitig!
Dat is swish en swipe! Het neemt ongeveer een minuut in beslag en wanneer je alles in je badkamer gereed hebt staan, heb je geen excuus dit niet te doen.
Neem nu wat ruitenreiniger en kijk voor wat zeep of reiniger die helpt bij het swish en swipe. Niks zegt meer "IK HOU VAN JE" dan een schone toilet (zeker wanneer je misselijk bent en die toilet hard nodig hebt!!!) - FLYLady.

Naar het begin van de pagina

Worden de routines van FlyLady op de website gepost?

Ja, de basisroutines kun je vinden onder de FLY-lessen. Onthoud dat dit standaard routines zijn, het is aan jou om ze aan te passen aan jouw huis en levensstijl!

Naar het begin van de pagina

Wat is een basis weekplan?

Je krijgt je huis niet ontrommeld in een maand. Dit is een doorlopend proces. We moeten er in kleine stukjes van tijd en ruimte aan werken. We moeten niet meer uit een kast of lade halen als dat we binnen een paar minuten weer terug kunnen zetten. We zijn een alles-of-niets groep van dames. Ik (FlyLady) ben één van de ergste. Ik wil wat ik wil en wel NU! Nou: dat gaat niet gebeuren in ons huis. Het probleem dat we in het verleden hadden was dat we het huis schoon maken en dan vervolgens niet zo kunnen houden. Hoe vaak heb je dagen gespendeerd aan de schoonmaak om vervolgens tot aan je ellebogen in de rommel te zitten de week er na? Mijn hoofddoel is om je die handvatten te geven zodat je het schoon kunt houden. Dit is waarom ik er zo op hamer dat je elke dag wat moet doen. Met routines - het doe-het-nu- principe en het schoonhouden van je gootsteen kun je de gebieden onderhouden die je ontrommeld. Het is belangrijk dat de routines een automatisme worden. De routines helpen om het werk niet op te laten hopen. In ons huis proberen we een plek voor alles te vinden en leggen het daar. Dit is wat we doen met het basis weekplan. We bepalen welke dingen we gaan doen en houden ons er aan. Ik had nooit kunnen bedenken HOE VEEL dit mij zou helpen bij het niet hebben van georganiseerdheid. Wetende dat ik mijn boodschappen op donderdag doe, mijn schoonmaak op maandag en mijn bureaudag op vrijdag, stelt me in staat om dingen te plannen volgens de dagen. Wanneer je weet welke dag het is, weet je wat je te doen staat. Het is een andere manier op om de autopiloot te staan.

Naar het begin van de pagina

Wat zijn zones?

FlyLady heeft haar huis in vijf zones verdeeld. Maak je geen zorgen als je denkt dat jouw huis meer zones heeft (dat denken we allemaal LOL!), gewoon de FlyLady zones volgen. Haar zones zullen alle belangrijke leefruimten van je huis raken. Elke week wordt er in een andere zone gewerkt. Elke maand worden de zones weer herhaald. Na een paar maanden merk je dat deze leefruimten er geweldig uit zien! Dan zul je ook klaar zijn om die andere ruimten van je huis aan te pakken.

Naar het begin van de pagina

Wat is een Hot Spot?

Een Hot Spot kan vertaald worden als 'brandhaard', het is een plek die als je 'm geen aandacht geeft uiteindelijk de overmacht krijgt. Een mooie analogie is een bosbrand, wanneer je de brandhaard geen aandacht geeft, zal de brand uitbreiden en uiteindelijk het hele bos afbranden. Dit gebeurd ook in ons huis, als een Hot Spot geen aandacht krijgt, dan neemt deze op een gegeven moment de kamer 'over' en vervolgens zal ook het hele huis er akelig rommelig uitzien; als je een kamer binnen komt, is een Hot Spot het eerste dat je zit. Je ogen pinnen er op vast. Gedurende de jaren kunnen Hot Spots migreren. In de kinderjaren, is het meestal een stoel in de slaapkamer waarop een stapel tot het plafond is ontstaan. Nu zijn het bij FLyLady twee plekken: de eettafel en het bed in de logeerkamer. De eettafel is de eerste legplaats. Daar wordt de ongeopende post neergelegd en ook de dingen die naar de berging moeten. Soms kun je niet eens het oppervlakte van de tafel zien. Het is het eerste dat je ziet als je de keuken in loopt. Toegegeven; die stapel ligt er pas sind de avond tevoren, maar als er niets aan gedaan wordt in de ochtend, dan komt er meer en meer bij tot de avond. ROMMEL TREKT ROMMEL AAN!!! Het bed in de logeerkamer is van hetzelfde laken een pak. FlyLady legt hier dingen neer die nog geen eigen plek hebben. Heb je ook van die plekken die groeien als je er niets mee doet? Ziet de rest van het gezin dit als een 'vrijplaats' waar ze hun spullen kunnen dumpen als ze geen zin hebben om het op te ruimen? Het is aan JOU om deze brandhaard in de kiem te smoren! Loos die stapel en stop de brandhaard voordat het een razende inferno wordt!

Naar het begin van de pagina

Wat is Room Rescue (KamerRedding)?

Een RoomRescue (KamerRedding) is een herinnering om 5 minuten te spenderen aan het ruimen van je ergste kamer en zo een 'paadje' te creën: die plek die je NOOIT en te NIMMER aan anderen mensen zou laten zien. Maar 5 minuten per dag, gedurende de volgende 27 dagen en je hebt een ruimte waar je met trots iedereen naar binnen laat gaan.

Naar het begin van de pagina

Wat is een 27-Fling Boogie?

Dit is een hulpmiddel om je huis te ontrommelen. Deze opdracht doe je zo snel je kunt. Neem een vuilniszak en ga door je huis heen en gooi 27 dingen weg. Stop niet totdat je al deze 27 items hebt. Dan sluit je de vuilniszak en gooi hem weg. NIET IN DE ZAK KIJKEN!!!! Gewoon doen. Vervolgens pak je een lege doos en ga je weer door je huis heen en verzamel je 27 dingen om weg te geven. Zodra je hiermee klaar bent, zet je deze doos direct in de auto. Je bent minder geneigd om deze items weer 'te redden'. Als je twee exemplaren hebt van hetzelfde ding, gooi dan de minst gewenste weg.

Naar het begin van de pagina

Wat is een Missie?

Dit is een dagelijks bericht (mail, FB-berichtje) met een dagelijkse missie. De missies zijn 10 minuten durende mini-projectjes in de huidige zone. Het kan een schatgraversopdracht tussen de bankkussens zijn of de gelegenheid om de spinnenfamilie te bezoeken die hun woonruimte hebben gevonden in de eetkamerlamp of misschien wel een wetenschapsproject dat groen is geworden achterop de plank van je ijskast... wie weet... Wie weet waar je belandt als je een missie doet! Check de FlyZone (Launch Pad, lanceerplatform) om de informatie te vinden over de meest recente missie.

Naar het begin van de pagina

Wat is Weekly Home Blessing Hour / Wekelijks Huiszegenings Uurtje (WHB/ WHZ)?

Het wekelijkse huiszegeningsuurtje is het uur dat FlyLady gebruikt om simpeltjes het huis schoon te maken. Geen gedetailleerde schoonmaak nodig: gewoon de middenste stukken van een kamer even stofzuigen!
FlyLady zet haar timer op 10 minuten voor ieder van de volgende 7 taken:
  • Stofzuigen
  • Afstoffen
  • Dweilen
  • Spiegels en deuren afnemen
  • Tijdschriften ruimen
  • Beddengoed verschonen
  • Alle vuilnisbakken legen
Dit neemt ongeveer een uur in beslag. Sommige taken kosten minder dan 10 minuten namelijk.
"Niet geobsedeerd raken!, zet je timer op 10 minuten voor een taak en dan stoppen! ~FlyLady"

Naar het begin van de pagina

Waarom moet ik eerder opstaan dan de rest van de famlie?

Slechts 15 minuten eerder opstaan dan de rest van je familie geeft je de gelegenheid om jezelf aan te kleden tot en met schoenen voordat je in de ochtendhektiek terecht komt van je familie. Wanneer is de laatste keer geweest dat je een zonsopgang hebt gezien en ervan hebt kunnen genieten?

Naar het begin van de pagina

Wat is een SHE? En wie zijn Pam en Peggy en hoe kan ik hun website vinden?

Het boek 'Sidetracked Home Executives, from Pigpen to Paradise' (vertaald: Afgeleide Thuis Directieleden, van varkensstal tot paradijs) werd in 1977 geschreven door twee zusters, Pam Young en Peggy Jones. Dit boek beschrijft een systeem dat Peggy en Pam hadden bedacht met 3x5 gekleurde kaartjes om controle te krijgen over hun huishoudelijk werk. In de loop der jaren is dit uitgebreid met routines en een planner. FlyLady gebruikt hun systeem om jullie te begeleiden naar jullie pad van rust. Wil je weten wie Pam en Peggy zijn: check Club Organized (voormalig: ShesInTouch) voor meer informatie...

Naar het begin van de pagina

Wat is een OntrommelUitdaging? En hoe kan ik mijn score versturen?

Eens in de zoveel tijd zal FlyLady een twee-weken durende Ontrommel Uitdaging uitgeven met een speciaal e-mail bericht. Dit is de gelegenheid om je huis op dieet te zetten en op de hoogte te blijven van het gewichtsverlies. (ongeacht of je het weggooid, verkoopt, schenkt of recycled). Als je de rommel verwijderd van je huis en op de hoogte bent van het gewicht, dan stuur je het naar FlyLady. Zij zal alle totalen optellen en het totaal op de website zetten (FunTestic: let op: deze NL site dus niet, maar dit is op de US site!!! FlyLady.net). Houd de ogen open voor de volgende uitdaging!!!

Naar het begin van de pagina