FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
Uitdaging
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Leg alsjeblieft de Zones uit...

"Je hoeft niet de bovenkant van de trap te zien om een eerste trede te nemen."

Veel van jullie hebben vragen gehad over de zones. Ik hoop dat het met deze uitleg meer helder wordt.

Ons huis wordt opgedeeld in 5 zones. Dit kunnen eigen zones zijn, maar we gebruiken -zeker in de beginperiode- de Flylady-zones zodat we allemaal de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Op het moment dat je alles een beetje onder de knie hebt, kun je jouw huis opbreken in wat voor zones je ook wilt. In het begin zijn we allemaal gelijk.

Laten we naar de kalender kijken. In de meeste maanden vallen de dagen in 5 weken te verdelen, soms heeft een maand dagen in 4 weken en soms ook in 6. Kijk naar het hele jaar in maanden. De zones van Flylady beginnen op zondag. Overigens is er de zeer handige 'Cozi Calendar' die met de FlyLady kalender geladen, precies aangeeft in welke zone we zijn.

Wat FlyLady vraagt is dat je 15 minuten per dag werkt in de voor dat moment geldende zone. Als je nog veel rommel hebt, werk dan aan het opruimen van deze rommel voor 15 minuten per keer. Nadat de rommel weg is, kun je gedetailleerd schoonmaken in een zone. Laten we eerlijk zijn, soms heb je de stofnesten en webjes in geen maanden schoongemaakt of misschien zelfs jaren, dus laat je nu niet overdonderen. FLyLady wil niet dat je jezelf over de kop werkt. 15 minuten per dag, consistentie en regelmatigheid is de sleutel hier. Dat is alles.

Hier is hoe de zones zijn ingedeeld:

Zone 1

In de week dat de maand begint, start ook zone 1. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de eerste van de maand op woensdag begint, dan zijn we in 'zone 1' van woensdag tot en met zaterdag. Sommige maanden hebben maar een paar dagen in de eerste week, sommigen zelf maar 1. Zone 1 bestaat uit de ingang, hal en de eetkamer (FunTESTic: In Nederland kennen we niet zo heel algemeen de eetkamer en zijn huizen niet - zoals veel in de US wel het geval is - de gelijkvloerse lay-out. Mijn zone 1 is het voordeurstoepje, de entree en de hal, trappen en overloop op de eerste verdieping. De eetttafel staat bij mij in de huiskamer, dat is - zul je straks lezen- zone 5.)

Zone 2

Dit is de keuken. Meeste keuken hebben echt een volle week schoonmaken nodig (15 minuten per dag!). Dit is meestal de eerste volle week van elke maand.

Zone 3

Dit is de badkamer, toilet en een andere kamer in huis (kinderkamer, extra kamer, logeerkamer, kantoor, hobbieruimte, wasruimte, bijkeuken...). Doe niet twee echt moeilijke kamers in één dag. Dit is meestal de tweede volle week van de maand. Ook hier weer: 15 minuten per dag. Doe het rustig aan. Als je maar consistent bent kom je vanzelf tot je doel met 15 minuten per keer.

Zone 4

Zone 4 is de slaapkamer (master bedroom). Dit is meestal de derde volle week van de maand. We maken onze kasten, wastafels etc schoon. Maar als er serieuze rommel is dan moet dit eerst opgeruimd worden. 15 minuten per keer. Je slaapkamer is de meest belangrijke ruimte in je leven. Dit is waar je tot rust komt. Rommel weerhoud je er van goed uit te rusten. Ontdoe je van de rommel en vind je oase.

Zone 5

hen the month ends and the next month starts. Zone 1 and Zone 5 usually happen in the same week. Zone 5 is je woonkamer. Dit is de zone die in de 5e week van de maand valt. Normaliter heeft deze maar een paar dagen totdat de maand eindigt en de nieuwe maand begint en je weer naar zone 1 gaat. Zone 5 en zone 1 vallen vaak in dezelfde week samen.

Ik hoop dat dit de zones heeft opgehelderd voor dit moment. Kijk op de kalender en markeer de zones hierop als dit nodig is. FunTESTic: Ik heb de zones met kleuren in mijn agenda aangegeven met stickertjes en een randje op de pagina met een stift gemaakt in dezelfde kleur.

Vergeet niet, het gaat om 15 minuten per dag. Zet een wekkertjes of timer en doe elke dag een klein beetje. Je zult met een week al verschil zien. In een maand merk je een trend in huis. Je kunt dit! Je huis werd niet vies en rommelig in één dag en het wordt ook niet schoon in een dag. Het neemt verschillende maanden van ontrommelen en dan gedetailleerd schoonmaken n beslag om je huis die vredige plek te maken die je wenst.

Velen van jullie proberen zone-schoonmaken terwijl je je wekelijkse huiszegeningsuurtje doet. Niet doen! Het is zelfs belangrijker om je te concentreren op je ochtend- en avondroutines voordat je bezig houdt het je huiszegeningsuurtje. Ochtendroutine, avondroutine en 15 minuten per dag. Dat is alles wat ik van je verwacht.

Het valt uiteindelijk allemaal op zijn plek. Iets wordt een routine met één gewoonte per keer. Nieuwe gewoonten kun je toevoegen als de oude een tweede natuur zijn. Als je thuis steeds meer in orde komt. Dan kun je 15 minuten ontrommelen er bij gaan doen. Als je huis dan opgeruimd raakt, is het wekelijkse huiszegeningsuurtje een koud kunstje. Je hoeft bijvoorbeeld niet om alles heen te stofzuigen.

Mijn huis ziet er eigenlijk altijd geweldig uit met alleen mijn ochtend en avondroutines. Zelfs wanneer je niks anders dan dat doet, zal je huis steeds meer een thuis worden.

Stop met het continue proberen te zien van het grotere geheel, concentreer je op de babystapjes. Je hoeft het echt niet allemaal in één keer te doen: BABYSTAPJES!!!

Laat je perfectionisme varen en geniet van een glanzend huis!