FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: 13 Veiligheidsvoorschriften als je voedsel invriest

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Lieve vrienden,
Als je op mij lijkt, heb je soms gewoon genoeg van het voeden van mensen. Maaltijdplanning, boodschappen doen, hakken, schillen, braden, koken, eten, de kinderen dwingen hun groenten te eten, de potten en pannen opruimen om morgen precies hetzelfde te doen.

Aan het eind van de dag een voedzame maaltijd op tafel krijgen is soms wel het laatste waar je je druk om wilt maken. Op die dagen dat je in honderd richtingen tegelijk wordt getrokken, zou het niet geweldig zijn om gewoon iets uit het niets te kunnen halen en jezelf en je gezin ermee te voeden?

Het dichtst in de buurt komend van een maaltijd die gewoon op tafel verschijnt - afgezien van het inhuren van een live-kok - is om je vriezer te gebruiken bij je maaltijdbereiding.

Diepvriesmaaltijden kunnen u een hoop tijd besparen in de keuken. En diepvriesmaaltijden kunnen net zo indrukwekkend zijn als een maaltijd gemaakt van vers ingekochte ingrediënten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje plannen.

Plan rond wat er in de aanbieding is

Als je ziet dat rundergehakt of kip in de aanbieding is, koop er dan veel van. Als je dan thuiskomt, bereid je het dan voor in een verscheidenheid aan maaltijden om in de vriezer te doen. Door de voorbereiding voor verschillende maaltijden te doen nadat je thuiskomt uit de supermarkt (of de volgende ochtend) en ze netjes in de vriezer te stoppen, wordt je leven exponentieel gemakkelijker.

Wanneer je je wekelijkse maaltijdplan aan het maken bent, kun je identificeren welke avonden te druk zullen zijn om je zorgen te maken over koken, zodat je weet welke ochtenden je een van je diepvriesmaaltijden moet halen om te ontdooien. Die avond hoef je het alleen nog maar te koken. Geen schillen, hakken of andere prepping!

Blijf Veilig!

Hier zijn 13 algemene richtlijnen voor voedselveiligheid die u in gedachten moet houden bij het invriezen, ontdooien en opwarmen van voedsel:
  1. Was altijd je handen voor en na het hanteren van rauw voedsel.
  2. Ontdooi je eten in de koelkast en nooit op kamertemperatuur. Om je maaltijd snel te ontdooien, doe je deze in een waterdichte zak en plaats je de zak in een kom met water, waarbij je het water om de 30 minuten ververst. Het verversen van het water verhindert elke bacteriegroei.
  3. Gebruik de magnetron niet om voedsel te ontdooien. Dit kan een snelle methode zijn om voedsel te ontdooien, maar het vermogen van de magnetron varieert tussen verschillende merken en modellen.
  4. Gebruik altijd de onderste plank van je koelkast om rauw vlees, gevogelte en vis of zeevruchten te ontdooien. Dit voorkomt dat sappen op andere voedingsmiddelen druppelen. Als je het item op een bord kunt zetten, is dat nog beter.
  5. Je kunt vlees, gevogelte of vis opnieuw invriezen nadat het is ontdooid, mits het op een veilige manier is ontdooid.
  6. Houd rauw vlees, gevogelte en vis altijd uit de buurt van ander voedsel.
  7. Gebruik aparte snijplanken voor rauw vlees, vis en gevogelte.
  8. Bewaar gekookt voedsel in uw koelkast onder de 4,5 graden Celcius.
  9. Voedingsmiddelen die in de koelkast worden bewaard, zijn tot vier dagen houdbaar als ze onder de aanbevolen temperatuur worden bewaard. Voedingsmiddelen die zeevruchten bevatten, kunnen maximaal twee dagen in de koelkast worden bewaard.
  10. Voedsel dat in de vriezer wordt bewaard, kan het beste binnen twee tot vier maanden worden gebruikt, maar kan langer worden bewaard. Houd er rekening mee dat de voedselkwaliteit aanzienlijk zal afnemen naarmate het artikel langer in de vriezer wordt bewaard.
  11. Alle voedingsmiddelen moeten worden opgewarmd tot een interne temperatuur van 74 graden Celcius.
  12. Laat gekookt voedsel volledig afkoelen voordat je het in de vriezer legt.
  13. Plaats geen glazen bakjes rechtstreeks uit de vriezer in de oven.
Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/