FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: 4 manieren om lavendelolie te gebruiken die je niet gelooft

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Lavendelplanten produceren enorme hoeveelheden mooie en heerlijk geurende bloemen. Niet alleen zijn deze paarse bloemen een veelgebruikt ingrediënt in boeketten en potpourri, maar lavendelbloemen (vers en gedroogd!) zijn eetbaar.
Ze worden al sinds de middeleeuwen in huiskeukens gebruikt. Mijn bijen houden van lavendel, dus hun honing heeft een heerlijke geur en de smaak van lavendel. mmm! Dit mooie kruid met een onmiskenbare geur is gebruikt als afrodisiacum, een remedie tegen winderigheid (misschien is het daarom een ​​afrodisiacum! ha ha), een behandeling voor migraine en als een antidepressivum.
Wanneer lavendel in thee wordt getrokken, kan het angst en stress verlichten. Essentiële lavendelolie in een fles koud water kan op brandwonden worden verneveld om pijn te verlichten.
Topisch kan lavendelolie zelfs helpen bij puistjes!

Als je ruimte in je tuin hebt voor een stukje lavendel, ga dan verder en kweek er zelf een. Het is doodeenvoudig en je zult merken dat je er constant naar reikt.
Zoals met alle eetbare bloemen, consumeer lavendel alleen als het biologisch is!

Nu is het tijd voor de truc:

Bij het koken kan lavendel rozemarijn vervangen. (Je moet twee keer zoveel lavendel gebruiken als rozemarijn.)

De tip:

Gooi tijdens het grillen lavendelbloemen, bladeren en stengels over de hete kolen om het voedsel dat je kookt te voorzien van aromatische lavendelrook. Dit werkt het beste voor zalm, varkensvlees of lam.

En jouw recept:

Lavendel Gebraden Kip
6 porties
475 ml Chardonnay (of gebruik witte druivensap met een scheutje ciderazijn, of kippenbouillon)
55 gram olijfolie
65 gram citroensap
1 theelepel gedroogde lavendel
1 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn, geplet
5 teentjes knoflook, geperst
1 (ca. 2 kg.) hele kip
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Klop in een grote kom de eerste 7 ingrediënten (Chardonnay door knoflook) door elkaar. Voeg kip toe; bedek de kom met plasticfolie en laat het een nacht marineren, draai om de paar uur. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de kip uit de marinade en leg hem in een grote ovenschaal of braadslee, met de borst naar boven. Giet de resterende marinade over de kip en kruid deze gelijkmatig met zout en peper. Bak gedurende 1 tot 1 1/2 uur of tot de sappen helder zijn. Serveer gesneden kip gegarneerd met de 'jus' uit de braadpan.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/