FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: 6 essentiele zaken voor huisgemaakte smoothies

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Smoothies? Ze zijn fantastisch.

Ik drink er elke dag een.

Smoothies kunnen veel voedingsstoffen bevatten als je niet veel tijd hebt om een ​​volledige maaltijd te bereiden.

Nu duiken overal smoothiebars op, maar je kunt thuis je eigen smoothiebar opzetten voor slechts een fractie van de prijs.

Hier is hoe:

Uitrusting. Het enige wat je nodig hebt is een goede blender. Ik ben dol op mijn Blendtec, maar het merk maakt niet zoveel uit, zolang je maar de beste blender koopt die je je kunt veroorloven. Je moet in staat zijn om ijsblokjes, groenten en noten tot gladde pulp te verpulveren. Er is een reden waarom deze drankjes smoothies worden genoemd en geen klontjes. Bah. Oh, die blender moet ook makkelijk schoon te maken zijn.

Basis ingrediënten. Je hebt een goede variëteit aan fruit (vers en/of bevroren) en wat groen (ook vers en/of bevroren) bij de hand nodig. Je hebt ook ijsblokjes, eiwitten, vezels en vloeistoffen zoals kokoswater, kokosmelk en amandelmelk nodig. Ik heb altijd bosbessen, aardbeien, bananen, spinazie en avocado's in huis voor mijn smoothies. Als het om eiwitten gaat, gebruik ik alleen Saving Dinner Perfect Paleo Protein. Doe geen moeite met de poeders vol synthetische ingrediënten. Als je geen goed eiwitpoeder bij de hand hebt, gebruik dan noten of Griekse yoghurt voor die eiwitpunch. Ik gebruik Saving Dinner Fiber Mender of chiazaden voor mijn smoothie-vezels. En mijn favoriete vloeistof is altijd kokoswater of ongezoete amandelmelk.

Toevoegingen. Als er bepaalde dingen zijn die je graag aan je smoothies toevoegt, bewaar die items dan dicht bij de blender voor gemakkelijke toegang of bij je gekoelde smoothie-ingrediënten. Enkele ideeën voor toevoegingen of smaakstoffen? Gemberwortel, pompoentaartkruiden, kokosolie (klinkt gek, maar het is een geweldige manier om lekker vet binnen te krijgen!), En walnoten.

Opstelling: zorg ervoor dat al jouw smoothie-ingrediënten handig zijn geplaatst. Je weet wel, dus je gebruikt eigenlijk je smoothiebar thuis! Zet je smoothie-ingrediënten allemaal op dezelfde plank van de vriezer en zorg voor een smoothie-gedeelte in het hoofdgedeelte van de koelkast. Je kunt je vooraf afgemeten vezel- en eiwitpoeder of noten ook samen in een zak of container doen, zodat je een stap kunt besparen door ze elke ochtend te meten. Probeer eens per week de tijd te nemen om je smoothie-ingrediënten in diepvrieszakjes te doen (behalve de vloeistof en/of het ijs), zodat je 's ochtends al je smoothie-dingen gewoon in de blender kunt gooien zonder te hoeven meten/spoelen/scheppen.

Recepten. Je hebt een aantal heerlijke recepten nodig, die je dicht bij de blender moet bewaren. Ik heb je daar behandeld met enkele van de collecties die we hebben samengesteld, en ik heb hieronder een paar smoothie-recepten voor je toegevoegd.

Smoothie het. Voeg eerst je vloeistof toe en leg dan je andere ingrediënten erop. Vul de blender vol met spinazieblaadjes (je proeft ze niet eens). Als je verwacht dat je moeite zult hebben met de bitterheid van de greens, begin dan met een handvol en voeg meer toe als je aan de smaak went.

Dat zou alles moeten zijn wat je nodig hebt om je smoothiebar te laten functioneren. Veel plezier, en kom op!

Hier zijn drie heerlijke smoothierecepten. Genieten!

Bramentaart Smoothie
1 portie

INGREDIËNTEN:
125 ml ongezoete kokosmelk
125 ml - 180 ml water (of meer kokosmelk)
65 ml kokosroom
125 ml bramen (bevroren of vers)
125 ml spinazie
1 eetlepel chiazaad
1 schep Perfect Paleo Proteïne Smoothie Mix
2 theelepels Saving Dinner FiberMender (optioneel)
1 eetlepel Just Juiced Greens (optioneel)

INSTRUCTIES:
Doe in een blender de kokosmelk, water, kokosroom, bramen, spinazie, chiazaden, Saving Dinner Perfect Paleo Protein, Saving Dinner Fibermender en Saving Dinner Just Juiced Greens (optioneel); mix tot een gladde massa en geniet ervan! Het is prima om wat meer melk naar keuze toe te voegen, als een dunnere smoothie de voorkeur heeft.




Cherry Chip Smoothie
1 portie

INGREDIËNTEN:
125 ml ongezoete kokosmelk
1/2 tot 3/4 kop water (of meer kokosmelk)
125 ml donkere kersen (bevroren of vers)
125 ml bevroren spinazie
1 eetlepel cacao nibs
1 schep Perfect Paleo Proteïne Smoothie Mix
2 theelepels Saving Dinner Fibermender (optioneel)
1 eetlepel Just Juiced Greens (optioneel)

INSTRUCTIES:
Doe in een blender kokosmelk, water, kersen, bevroren spinazie, cacao nibs, Saving Dinner Perfect Paleo Protein, Saving Dinner Fibermender en Saving Dinner Just Juiced Greens (optioneel); mix tot een gladde massa en geniet ervan! Het is prima om wat meer melk naar keuze toe te voegen, als een dunnere smoothie de voorkeur heeft.




Vanille Bosbessen Smoothie
1 portie

INGREDIËNTEN:
250 ml ongezoete amandelmelk
250 ml bevroren bosbessen
4 ijsblokjes
1 schepje Saving Dinner All-in-One Vanille Smoothie Mix
2 theelepels Saving Dinner Fibermender (optioneel)

INSTRUCTIES:
Meng amandelmelk, bevroren bosbessen en ijsblokjes tot een bijna glad mengsel. Voeg Saving Dinner All-in-One Vanille Smoothie Mix en Fibermender toe; mix tot het gemengd is.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic

Leanne noemt in haar recepten een aantal artikelen die je bij haar in de winkel kunt kopen. Het gaat om de 'Saving Dinner' Just Juiced Greens, Paleo Proteïne en iets dat 'fibermender' heet. Je kunt ze hier: https://savingdinner.com/product-category/sprint-shop/ vinden.

Alternatieven kun je uiteraard ook gebruiken als je weet wat voor producten het zijn. De 'Just Juiced Veggies' (vanaf 45 dollar een pot), zijn een mix van allerlei phytonutriënten, enzymen, probiotica en lijken een mix van gedroogde groenten. Zo'n product kun je ook in Nederland vinden. Er is een product dat 'vitakruid, supergreens' heet bijvoorbeeld (40 eur per pot). Maar er is ook een biologische variant (organic (bio) super greens powder, van Weight world). Zelf ben ik fan van (voor mij lokaal) 'Geke's OWN' poeders: https://juicydetox.nl/product/green-powders/ (de link gaat naar de groene variant, maar er is ook een rode en een gele)

De 'FiberMender' (35 dollar per potje van 300 gram) , is een 'vezel-complex'. Vezels zijn belangrijk voor de darmwerking. Als je zoekt op 'vezelcomplex' en 'poeder' kom je best ver met allerlei potjes. Je kunt echter ook een hand havermout, beetje chiazaad etc. toevoegen. Maar als je het gewoon uit een potje wilt: 200 gram van Nutrivian kost ongeveer een tientje tot 15 euro en is bij veel (online)winkels te koop.

De 'Paleo proteïne' is een - je raadt het al- eiwit. (75 dollar per pot van iets meer dan 500 gram). In de VS zijn ze er supertrots op dat het van blije koeien uit Zweden komt die zonder hormonen en antibiotica worden gehouden. In dit geval gaat het om niet plantaardig eiwit. Dit is dan ook eiwit waar we als mens 'meer uithalen'; het is een hoogwaardiger eiwit. 'Royal green' heeft overigens een eiwit van hennepzaden, mocht je een veggie-variant willen hebben, en ook 'de notenshop' heeft een variant op basis van erwten.
Ekopura is een merk dat biologische varianten van zowel Whey als Caseïne eiwit heeft (alsook een vegan variant trouwens). Dus als je een poeder wilt gebruiken dan kan ik dit merk aanraden. (30 eur voor 500 gram)
Je kunt echter ook eiwit halen uit - tada!- een ei (sommige vinden het echter eng om een rauw ei in hun smoothie te doen) of een goede (bio)kwark.

Zelf amandelmelk maken is echt SUPERmakkelijk en een stuk goedkoper dan de pakken in de supermarkt kopen. Dat geld ook voor rijstmelk trouwens. Neem 150 gram amandelen zonder velletje (ik kijk altijd of ik in de aanbieding een kilo biologische kan kopen, want je kunt ze lang bewaren). Doe de blanke amandelen in heet water tot ze onder staan en laat ten minste 8 uur weken (ik zet ze 's avonds in het water en verwerk dan in de ochtend verder). Giet de amandelen af. Doe ze in een blender of liter maatbekeker. Vul met water aan tot een liter. Blendeer (met een staafmixer kan natuurlijk ook!). Dan neem je een zeef en legt hierin een kaasdoek/neteldoek (schone theedoek kan ook, maar ik vind dat zelf niet zo lekker doorlopen). Doe deze boven een grote kan of kom. Giet nu het amandelvloeistof in de zeef. Laat uitlekken. Knijp evt. nog uit. De pulp kun je nog gebruiken als basis voor pannenkoekjes. De melk giet je over in een fles (of je laat het in de kan).

Rijstmelk maak ik altijd van de witte rijst die ik over heb. Je hebt ook hier tenminste 150 gram gekookte rijst nodig op een liter water. Blender, zeef... klaar.

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/