FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Beter dan kopen in de winkel, 7 simpele sauzen

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Er zijn maar heel weinig items in flessen in mijn koelkast die ik niet zelf heb gemaakt. Ik vind het leuk om mijn eigen smaakmakers te maken omdat ik precies kan zien waar elk ingrediënt vandaan komt! Ik maak ook graag smaakmakers die de overvloed van mijn tuin opgebruiken. Momenteel zouden dat tomaten zijn!

Hieronder volgen zeven veelvoorkomende keukenartikelen die ik zelf maak en die jij ook kunt!

Appelmoes. Ontkern en snijd wat biologische appels in stukjes, laat ze sudderen en bestrooi met kaneel. Ta da. . . appelmoes!

Tomatenpuree. Schil en ontpit je tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Doe tomaten in een enkele laag in een middelgrote sauspan. Gooi wat zout over de tomaten en kook op middelhoog vuur, onbedekt, af en toe roerend, tot je tomatenpuree hebt! Wees geduldig, want het kan een paar uur duren voordat dit gebeurt. Houd het vuur laag genoeg zodat de tomaten niet koken, maar hoog genoeg dat er stoom uit komt.

Ketchup. Neem een ​​goede schep of twee biologische tomatenpuree (of zelfgemaakte!) en voeg een klodder biologische melasse of lokale honing toe, wat biologische appelciderazijn, een snufje uienpoeder en knoflookpoeder, een snufje piment en wat zout en peper . Voeg een klein beetje water toe en breng aan de kook. Laat sudderen tot het op ketchup lijkt!

Salsa. Je basisingrediënten zijn roma-tomaten, ui, paprika, jalapenos, limoensap, zout en koriander. Smaaktest totdat je het precies goed hebt. Als je eenmaal de basisformule hebt, veel plezier ermee! Verdeel je salsa in aparte kleine porties waar je van alles aan kunt toevoegen. Voeg wat avocado, mango, aardbeien, ananas, zwarte bonen toe. . . je wordt alleen beperkt door je verbeeldingskracht!

Barbecuesaus. Hier is een geweldig recept om te proberen (het is ook Paleo!)

120 ml biologische tomatensaus
250 ml biologisch appelsap
80 ml appelciderazijn
80 ml lokale honing of biologische melasse
4 eetlepels biologische Worcestershire Sauce
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel hete saus (naar smaak aanpassen of weglaten)
250 ml zoete ui, gesnipperd
2 eetlepels boter

Kook de ui in gesmolten boter tot hij helder is, roer langzaam de vloeibare ingrediënten erdoor en voeg op het einde droog toe. Breng ongeveer 15 minuten aan de kook, onder voortdurend roeren. Gebruik in plaats van barbecuesaus.

Mayonaise. Alles wat mayonaise echt is, is een mengsel van olie, ei, citroensap en kruiden. Hier is een fantastisch recept voor paleo mayo om te proberen:

1 grote eidooier
1/2 theelepel zeezout
1 eetlepel Dijon-mosterd
2 theelepels citroensap
1 theelepel appelciderazijn
180 ml kop avocado-olie, druivenpitolie of olijfolie

Meng alle ingrediënten, behalve de olie. Zodra alle voorgaande ingrediënten volledig zijn gecombineerd, klop je de olie erdoor. U bent klaar!

Salade dressing. Mijn Makkelijke Balsamico Vinaigrette is het enige recept voor saladedressing dat je ooit nodig zult hebben!

1 eetlepel Dijon-mosterd
2 eetlepels balsamico azijn
1 eetlepel citroensap
1 teentje knoflook, geperst
120 gram olijfolie
Zout en peper naar smaak

Het is niet zo veel werk om je eigen smaakmakers te maken. Ik vind zelfs dat het heel handig is om deze items te maken zoals ik ze nodig heb en veel ruimte in mijn koelkast bespaart. Het scheelt ook nog eens in de boodschappen!.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/