FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Eén Appel(cider azijn) per dag houdt de dokter weg

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Heb je je ooit afgevraagd waar appelciderazijn vandaan komt? Nou, het komt van gefermenteerde appelcider. Wanneer appelcider fermenteert, wordt de suiker in die cider door gist en bacteriën afgebroken tot alcohol. Van daaruit wordt het in azijn gebroken. Appelciderazijn, om precies te zijn!

In mijn huis wordt witte azijn voornamelijk gebruikt voor het schoonmaken, terwijl appelciderazijn wordt gebruikt bij het koken. Dat komt omdat het niet alleen een smaakvolle noot toevoegt aan recepten die om azijn vragen, maar het heeft ook een behoorlijk goed voedingsprofiel.

Voordat ik je ga vertellen over de voordelen van appelciderazijn, moet ik even verduidelijken dat we het hier hebben over biologische, rauwe appelciderazijn. De verwerkte spullen tellen niet mee! En aangezien appels bovenaan de "Dirty Dozen List" staan, moet het biologisch zijn.

Gezondheidsvoordelen van rauwe appelciderazijn:

Lage bloeddruk. Het azijnzuur in appelciderazijn kan helpen de hoge bloeddruk te verlagen.

Lager cholesterol. Appelciderazijn kan helpen om het "slechte" cholesterolgehalte in het lichaam te verlagen.

Regel de bloedsuikerspiegel. Studies hebben aangetoond dat diabetici die twee eetlepels appelciderazijn consumeren voor het slapengaan, de volgende ochtend significante positieve veranderingen in hun bloedsuikerspiegel hebben.

Appelciderazijn heeft ook veel antivirale, schimmeldodende en antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en het kan je zelfs helpen om regelmatiger te worden! Appelciderazijn is rijk aan kalium, kan helpen bij het afvallen, is goed voor je huid en haar.

Twee eetlepels appelciderazijn per dag is genoeg om deze geweldige gezondheidsvoordelen te ervaren.
Als je wat aan je saladedressings toevoegt en een beetje door een van je dagelijkse porties water roert, zul je geen probleem hebben om dit voedzame zuur in je dieet toe te voegen.

Ik gebruik ook appelciderazijn op mijn gezicht! Ernstig! Het werkt op magische wijze als toner.
Er zijn capsules met appelciderazijn op de markt (die op je gezicht wrijven zal niet veel doen. ha ha!), maar wat appelciderazijn verdund in water zal je ook gezondheidsvoordelen bieden.

Pure appelciderazijn is veel te zuur om puur te drinken. Het eet het glazuur van je tanden en beschadigt je keel.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic hier: In dit artikel wordt verwezen naar een 'Clean 15' en een 'Dirty Dozen', oftewel een 'schone 15' en een 'vies dozijn'.

Het 'vieze dozijn' zijn groenten-en-fruit die er om bekend staan dat er veel pesticiden bij worden gebruiken en/of genetisch gemodificeerde varianten. Let wel, dit is in de Verenigde Staten (!). Maar ook in Nederland (en België) is het risico dat juist bij deze producten veel pesticiden zijn gebruikt als je niet kijkt naar duurzaam verbouwd (er zijn ook veel boeren die wel de biologische werkwijze hanteren maar die niet het certificaat (willen) halen) groot. Het gaat dan om : Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, nectarine, appels, druiven, kersen, perziken, peren, paprika-en pepers, selderij en tomaten.

De schone 15 zijn groenten- en fruit die een lage ecologische voetafdruk hebben en weinig pesticiden bevatten/ grotendeels biologisch gekweekt worden. Dit gaat om avocado, zoete mais, ananas, ui, papaya, (bevroren)tuinerwtjes, aubergine, asperges, broccoli, kool, kiwi, bloemkool, champignons, honingmeloen en cantaloupe.

Ik zelf eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee en zo veel mogelijk duurzaam/ biologisch geteeld en zo lokaal mogelijk. In de winter eet ik dus niet wekelijks aardbeien en zeker niet als ze 'van ver' moeten komen of in een verwarmde kas worden gekweekt. Zelfs als ze wel weer biologisch verkrijgbaar zijn ('in het seizoen') kijk ik uit dat ik niet Spaanse neem terwijl de Hollandse ook weer vanaf de koude grond te koop zijn. Zo eet ik dus in de winter veel knol- en kool. In de zomer sla ik bonen en erwten in zodat ik in de winter er ook zo nu en dan van kan genieten. Hier helpen wecken - en invriezen ...

Hoewel het wel wisselt per jaar. ZIjn hier de top-10 van de vuilste en van de schoonste groenten- en fruit in Nederland. Schoonste: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel, pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos. Vuilste: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband, mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra.

Een nuttige site in het kader van 'geen gif op groente- en fruit' is: https://milieudefensie.nl/archief/weet-wat-je-eet-geen-gif-op-groente-en-fruit

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/