|
Voedsel voor de geest: Budget-vriendelijke Slow-cooker (crockpot) maaltijdendoor Leanne Ely, CNCLieve vrienden, Het lijkt erop dat hoe meer je doet om je gezin goed te voeden, hoe moeilijker het is om het budget voor de kruidenierswinkel onder controle te houden. Het gebruik van het crock-pot is om verschillende redenen een geweldige manier om geld te besparen en dubbeltjes om te draaien.
Maak je eigen bouillon. Als je me al kent, weet je dat ik behoorlijk goed ben in het maken van bouillons. Met een slowcooker hoef je nooit meer bouillon uit blik of doos te kopen. Bewaar eenvoudig botten (ik bewaar een zak met ritssluiting voor kippenbotten en een voor rundvlees), afsnijdsels en sappen van je braadstukken en vries ze in tot je genoeg hebt om je crockpot ongeveer halfvol te vullen. Als je genoeg hebt, doe je ze in de crock-pot, vul je de crock voor 3/4 met water en laat je het ongeveer 8 uur op LAAG koken. Vervolgens kunt u deze zelfgemaakte bouillon gebruiken in jouw slow cooker-recepten en voor ander gebruik. Kook meer dan je nodig hebt. Koop zeer grote, goedkope braadstukken. Zelfs als het veel meer is dan je gezin nodig heeft, neem het dan mee naar huis, zolang het in je crockpot past. Doe het in de crockpot, vul de crock cooker halverwege met water (wat ik alleen zou doen voor goedkope stukken vlees), en laat het 8 uur op LAAG koken. Deel het vlees in porties en gebruik het de hele week bij lunches en diners. U kunt zelfs een deel van het vlees invriezen om er later in de maand uit te halen. Koop van de Clean 15-lijst. Zelfs als je je best doet om waar mogelijk biologisch te kopen, kun je een beetje geld besparen op je boodschappenrekening. Gebruik crock pot-recepten die ingrediënten uit de Clean 15 vereisen in plaats van de Dirty Dozen-lijst, zodat u de goedkopere, conventioneel gekweekte optie kunt kopen in plaats van biologisch. (Je kunt trouwens meer lezen over de Clean 15 op ewg.org.) Veel Clean 15-items zijn geweldig om langzaam te koken, waaronder uien, zoete aardappelen en kool. Als je de inspiratie voor de crock cooker-maaltijd te kort komt, heb je geluk! Lees meer op Savingdinner.com Liefs, Leanne, jouw Dinner Diva FunTESTic hier: In dit artikel wordt verwezen naar een 'Clean 15' en een 'Dirty Dozen', oftewel een 'schone 15' en een 'vies dozijn'. Het 'vieze dozijn' zijn groenten-en-fruit die er om bekend staan dat er veel pesticiden bij worden gebruiken en/of genetisch gemodificeerde varianten. Let wel, dit is in de Verenigde Staten (!). Maar ook in Nederland (en België) is het risico dat juist bij deze producten veel pesticiden zijn gebruikt als je niet kijkt naar duurzaam verbouwd (er zijn ook veel boeren die wel de biologische werkwijze hanteren maar die niet het certificaat (willen) halen) groot. Het gaat dan om : Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, nectarine, appels, druiven, kersen, perziken, peren, paprika-en pepers, selderij en tomaten. De schone 15 zijn groenten- en fruit die een lage ecologische voetafdruk hebben en weinig pesticiden bevatten/ grotendeels biologisch gekweekt worden. Dit gaat om avocado, zoete mais, ananas, ui, papaya, (bevroren)tuinerwtjes, aubergine, asperges, broccoli, kool, kiwi, bloemkool, champignons, honingmeloen en cantaloupe. Ik zelf eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee en zo veel mogelijk duurzaam/ biologisch geteeld en zo lokaal mogelijk. In de winter eet ik dus niet wekelijks aardbeien en zeker niet als ze 'van ver' moeten komen of in een verwarmde kas worden gekweekt. Zelfs als ze wel weer biologisch verkrijgbaar zijn ('in het seizoen') kijk ik uit dat ik niet Spaanse neem terwijl de Hollandse ook weer vanaf de koude grond te koop zijn. Zo eet ik dus in de winter veel knol- en kool. In de zomer sla ik bonen en erwten in zodat ik in de winter er ook zo nu en dan van kan genieten. Hier helpen wecken - en invriezen ... Hoewel het wel wisselt per jaar. ZIjn hier de top-10 van de vuilste en van de schoonste groenten- en fruit in Nederland. Schoonste: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel, pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos. Vuilste: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband, mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra. Een nuttige site in het kader van 'geen gif op groente- en fruit' is: https://milieudefensie.nl/archief/weet-wat-je-eet-geen-gif-op-groente-en-fruit (vertaald van) FlyLady http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/ |