FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Stoof van Butternut Pompoen

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Naarmate het weer kouder wordt, denk ik steeds vaker pompoen. Dat kwam er niet helemaal goed uit, maar je weet wat ik bedoel!

Butternut is een van mijn favoriete winterpompoenen. Het heeft een prachtige oranje kleur die ons vertelt dat het vol zit met carotenoïden die ons beschermen tegen hartziekten, borstkanker en degeneratie van de gele vlek (macula degeneratie).

Naast carotenoïden zit butternut vol vezels, kalium, vitamine B6, vitamine C en foliumzuur. Er zit genoeg vitamine C in een kopje butternut om je de helft van je aanbevolen dagelijkse dosis van deze krachtige voedingsstof te geven!

Butternut pompoen is niet alleen voedzaam, maar het is ook erg lekker. Het kan worden geroosterd en geserveerd als bijgerecht of in een salade, het kan worden gestoomd en gepureerd tot een soep, of het kan worden geserveerd in plaats van zetmeelrijke (saaie) witte aardappelen.

Nu, de grote truc!

Je butternut maximaal drie maanden bewaren op een koele, droge plaats zolang hij heel is. Maar als je er eenmaal in hebt gesneden, wil je hem maar een week in de koelkast houden, max.

Nog een tip:

Het schillen van butternut kan een lastig zijn. Om het werk voor jezelf gemakkelijker te maken, snijd je de pompoen in de lengte en verwijder je de zaden (bewaar deze voor het roosteren later!). Leg elke helft van de pompoen met de gesneden kant naar beneden op een met bakpapier bekleed bakblik en laat het een uur roosteren op 190 graden. Je kunt hem nu zo uit z'n vel scheppen.

En uw recept:

Stoof van Rundvlees & Butternut
4 porties
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote gele ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn, geplet
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 1/2 pond rundvlees stoofvlees, in blokjes
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 4 kopjes natriumarme runderbouillon (let op gluten en MSG (ve-tsin))
  • 1 pond butternut, geschild en in blokjes
Verhit de olijfolie in een stoof/braadpan op middelhoog vuur. Voeg ui, knoflook, rozemarijn en tijm toe; bak tot het geurig is, ongeveer 5 minuten. Bestrooi rundvlees met zout en peper. Verhoog het vuur tot iets tot midden-hoog en voeg rundvlees toe; bruin aan alle kanten. Voeg runderbouillon toe en roer alle gebruinde stukjes van de bodem van de pan los. Voeg de butternut toe en roer om goed te mengen. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager, dek af en laat 1 uur sudderen tot het rundvlees gaar en "mals aan de vork" is.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/