FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Gefermenteerd voedsel, een inleiding

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Lieve vrienden,

Ik denk dat onze voorouders behoorlijk verbaasd zouden zijn over hoe gefermenteerd voedsel zo goed als verdwenen lijkt te zijn van onze borden.

Sinds de oudheid hebben mensen over de hele wereld hun voedsel gefermenteerd voordat ze het eten of drinken. Er werd minstens achtduizend jaar geleden wijn gemaakt. Melkfermentatie vindt plaats sinds ongeveer 3000 voor Christus en mensen eten al gezuurd brood sinds ongeveer 1500 voor Christus.

Onze grootmoeders maakten zuurkool en augurken via lactofermentatie (met zout) waar we tegenwoordig azijn gebruiken. Ze gebruikten wilde gist (zuurdesem) om hun brood te laten rijzen. Die soorten fermentatie voorzagen ons van probiotica, waardoor de goede bacteriën in ons lichaam werden aangevuld. Tegenwoordig is bijna alles wat we eten gepasteuriseerd. We gebruiken antibacteriële zeep en drinken chloorwater. We nemen antibiotica. De meesten van ons hebben een onevenwichtig niveau van bacteriën in onze ingewanden en dat kan ons ziek maken.

Het toevoegen van gefermenteerd voedsel aan jouw dieet zal helpen om die niveaus van gezonde bacteriën te herstellen en het zal wonderen doen voor jouw welzijn.

Hier zijn enkele goede redenen om gefermenteerd voedsel te eten:

Verbeterde spijsvertering. Het eten van gefermenteerd voedsel is alsof je het al gedeeltelijk hebt verteerd voordat het je maag bereikt. Dat stelt je lichaam in staat om het goede uit het voedsel te halen zonder al te veel te hoeven tillen. Wanneer u de spijsvertering verbetert, wordt de opname van voedingsstoffen natuurlijk ook verbeterd.

Vitamine boost. Wanneer je voedsel fermenteert, verhoog je hun vitaminegehalte, vooral met gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir.

Darm gezondheid. Je hebt goede bacteriën in je darmen nodig om schimmelinfecties, prikkelbare darmsyndroom, constipatie, glutenintolerantie, lactose-intolerantie en tal van andere vervelende dingen te voorkomen. Het eten van gefermenteerd voedsel kan helpen om de juiste balans te vinden.

Smaak. Waarom drinken we graag wijn bij onze kaas en eten we zuurkool op onze hotdogs? Omdat het lekker is, daarom! Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn gezond en lekker.

Het fermenteren van voedsel is goedkoop, vereist zeer basisingrediënten, zout en glazen potten en het helpt om voedsel voor een lange periode te bewaren.

Om meer gefermenteerd voedsel in je dieet te krijgen, drink je kombucha (een gefermenteerde thee die je op Aziatische markten vindt) of kefir. Eet natuurlijk gefermenteerde kruiden die je in de winkel koopt of maak ze zelf thuis. Kim chi, zuurkool, salsa en augurken zijn allemaal voorbeelden van gefermenteerde specerijen die je gemakkelijk zelf kunt maken.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic hier: er zijn - in tegenstelling tot in de US en wat het artikel doet voorkomen- in Nederland veel meer producten met een 'fermentatie-achtergrond'. Yoghurts, kwark, brood, droge worst, kaas, wijn, bier... wil je meer weten over fermenteren (zelf doen is echt hartstikke gaaf!!!), lees dan boeken als 'Over Rot' en 'Verrot lekker'. Check ook eens 'Van Berkel' (bekend van Tsukemono) en (mijn absolute favoriet): Mijnheer Wateetons.

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/