FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Het kleine huis op de ...fourageerplek?

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Nu ik iedereen zover heb dat men over Paleo praat, dacht ik dat de timing precies goed zou zijn om te praten over al het heerlijke voedsel dat je in het wild kunt vinden, of gewoon in je eigen achtertuin!

We hebben onze voorouders te danken dat ze ontdekten dat de bladeren van de rabarberplant giftig zijn, maar de stengels zijn een geweldige bron van vezels. Dat de bloemen van een paardenbloem te bitter zijn om te verteren, maar hun bladeren zijn heerlijk. Het kostte veel vallen en opstaan ​​om te ontdekken dat zoet, eetbaar vlees in die lelijke oesterschelp zat en welke paddenstoelen veilig waren voor menselijke consumptie. Ze hadden geen keus, want eten verscheen niet zomaar in de supermarkt zoals bij ons!

Voedsel is tegenwoordig gemakkelijk te vinden, maar met deze enorme Paleo-beweging die het land overspoelt, is het zoeken naar voedsel eigenlijk nogal trendy geworden.

Nu de lente eindelijk hier is, is dit het moment om op zoek te gaan naar eetbare wilde groenten en paddenstoelen.

DISCLAIMER: doe je huiswerk om erachter te komen wat er beschikbaar en eetbaar (d.w.z. niet giftig) is in je eigen bosgebied/ fourageergebied. Vertrouw niet op deze blogpost om te bepalen wat veilig is om te eten en wat niet. Er zijn tientallen soorten planten en paddenstoelen in Canada en de VS en ik beweer niet dat ik er een expert in ben, dus doe je onderzoek!

Wilde lente eetwaren

Hier zijn enkele verschillende soorten eetbaar voedsel die je in de lente kunt vinden. Deze lijst is afhankelijk van waar je woont:
  • Waterkers. Vind het in het vroege voorjaar tot laat in de herfst in moerassige gebieden in de buurt van beken en rivieren. Kan rauw gegeten worden in salades.
  • Morieljes. Vind ze in velden en bossen. Zwarte morieljes worden in het vroege voorjaar gevonden en witte morieljes later in het seizoen. Geniet van gegrild of gebakken.
  • Cantharellen. Deze prachtige gouden paddenstoelen groeien de hele zomer in het bos. Geniet ervan gebakken in boter.
  • Fiddleheads. Zoek deze naast beekjes en bossen. Ze zijn heerlijk gebakken in een frittata of gewoon geserveerd als bijgerecht met wat verse vis. (funtestic: deze kennen we in NL niet echt, het zijn nog gekrulde bladen van een bepaalde varen (https://en.wikipedia.org/wiki/Fiddlehead))
  • Wilde prei. Komt vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst voor in bossen. Gebruik ze in soepen en salades.
  • Asperges. Wilde asperges zijn te vinden in de open velden, halverwege de lente tot de vroege zomer.
  • Paardebloem groen. Je kunt paardenbloemgroen bijna overal vinden! Lees meer over de voedingswaarde van paardenbloemgroen en hoe je ervan kunt genieten.
  • Brandnetel. Brandnetel kun je het hele voorjaar vinden. Oogst ze voordat hun bloemen verschijnen. Brandnetel kan als kruid worden gebruikt of als groente worden gegeten.
  • Madeliefje. Wist je dat je de ongeopende bloemknoppen van het gewone oude madeliefje kunt eten? Gebakken met wat wilde knoflook en andere wilde eetwaren, vormen ze een interessant bijgerecht.
  • Wilde knoflook (=Daslook). Je kunt wilde knoflook zien groeien in vochtige bossen. Het lijkt op lelietje-van-dalen, maar als je de eetbare bladeren van de plant ruikt, weet je dat je knoflook aan je handen hebt. Letterlijk! Eet de bladeren rauw of gekookt.
Afhankelijk van waar je woont, kun je misschien forel vangen uit een nabijgelegen beek, dulse of kelp verzamelen vanaf de kust of wilde aardbeien verzamelen langs de kant van de weg.

Er is een gratis supermarkt voor de deur!

Vergeet niet om deze eetwaren alleen te oogsten op plaatsen waarvan je zeker weet dat ze niet met pesticiden zijn behandeld. Zelfs dan, als je denkt dat het voedsel veilig is om te eten, moet je alles goed wassen..

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic hier: In Nederland kun je bv kijken naar 'Zevenblad' (de meesten zien het als onkruid, maar het maakt een geweldige pesto é en het is gezonder dan spinazie). Daslook was tot 2017 beschermd bij ons in Nederland, maar nu niet meer. Het lekkerste is hij voordat hij gebloeid heeft.

Belangrijk is dat je weet wat je plukt en het met beleid doet. Pluk niet alles op één plek weg, maar verdeel het. Pluk alleen dat wat je nodig hebt. Pluk niet zomaar dingen: veel is ook beschermd (!!) ; kijk naar de geldende regels. Wees je er van bewust dat er beestjes ook van moeten leven; pluk dus niet alles weg!

Brandnetel groeit ook op plekken waar veel verontreiniging is (geweest), omdat het zo'n zuiverende plant is. Pluk alleen op plekken ten minste een meter van paden af (ivm plassende honden bv) en waar geen (zware)industrie is geweest, ook langs wegen is geen goed idee. Als je bessen e.d. plukt, doe dat dan ten minste 50 cm van de grond af (ivm plassende vossen en/of honden)

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/