FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Top Tips voor gegrilde groenten en fruit

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Waarom het fornuis aanzetten om je groenten te koken als je al een perfect goede hete grill hebt voorbereid? Laat staan dat gegrilde groenten en fruit fantastisch smaken – als je weet hoe je ze goed moet koken!

Hier zijn enkele van mijn beste grilltips voor groenten en fruit:

Gebruik je dunschiller niet. Schil je groenten niet voordat je ze grillt. Nog een reden waarom je biologische producten moet kopen! Je verliest de voedingsstoffen en een groot deel van de smaak als je je groenten schilt voordat ze op de grill komen. Je krijgt ook een rookachtiger smaak als je de schillen aan laat zitten. Denk aan de schone vijftien lijst en de vuile dozijn als je probeert te beslissen waar je wilt investeren in biologische producten.

Kook voor. Sommige hardere groenten hebben een beetje voor-koken nodig om de tijd die ze op de grill moeten doorbrengen te verkorten. Deze soorten groenten omvatten: asperges, broccoli, bieten, artisjokken, pastinaak, wortelen, winterpompoen en aardappelen. Stoom ze of blancheer ze tot ze maar een beetje zacht zijn, dep ze dan droog en kook ze op de grill. Die extra stap zorgt ervoor dat de buitenkant en binnenkant van die stevige groenten gelijkmatig worden gekookt. Groenten zoals paprika' s, uien, aubergine, venkel, tomaten en zomerpompoen kunnen rauw gegrild worden.

Olie ze. Wrijf een klein beetje olijfolie (niet extra vierge) of kokosolie op je groenten voordat je ze grillt. Dit zal helpen voorkomen dat ze aan de grill blijven plakken, en het zal ook helpen voorkomen dat ze uitdrogen. Een klein beetje, want als er olie uit het eten druipt, zul je ervaren dat het vuur aanwakkert/ vlamt op.

Week je vruchten. Voordat u fruit grillt, probeer ze te besprenkelen met honing of ahornsiroop of week ze in likeur. Over een smaakexplosie gesproken! Vooral als je gegrilde ananas of peren als dessert serveert. Ja, je peren grillen! Je kunt ook appels, watermeloen en perziken grillen. Grijp naar fruit dat stevig is en nauwelijks rijp voor je beste opties in fruitgrillen.

Indirecte hitte. Bij het grillen van fruit en groenten wil je matig hete kolen of indirecte hitte. Mogelijk moet je ze tijdens het kookproces verplaatsen om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig koken.

Op stokjes Spiesjes zijn geweldige tools voor het grillen van groenten. Het is verleidelijk om prachtige kebabs te maken van vlees en groenten, maar als je wilt zorgen voor een regelmatig resultaat, spies dan allemaal hetzelfde type veggie per spies. Cherrytomaten, champignons, stukjes ui en ananas zijn allemaal heerlijk gekookt op spiesjes.

Gebruik pakjes. Sommige groenten lenen zich niet goed voor spiesjes of grillmanden. Erwten, bonen, gesneden paprika's, enz. Voor deze heerlijke voedingsmiddelen, probeer een pakje van aluminiumfolie te maken en kook ze op die manier. Dit is ook een goede manier om aardappelen te koken, of om andere groenten te koken met een saus of topping van een soort. (funTESTic: je kunt ook waanzinnige effecten bereiken met een 'pandanblad' of 'bananenblad'! pak hierin banaan, met honing en wat rum!!! Touwtje er om en smullen maar (uiteraard zonder rum voor de kids!))

Daar heb je het.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/