FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Heerlijke Kruiden

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Als ik naar een groot rek met gedroogde kruiden in de supermarkt kijk, denk ik vaak aan dollarbiljetten die in stukjes zijn gesneden en in zakken zijn gestopt. Voor veel gedroogde kruiden kun je net zo goed een paar dollarbiljetten hakken en ze over je eten strooien voor de hoeveelheid smaak die ze aan alles toevoegen! (Gedroogde peterselie? Ik denk het niet!)

Verse kruiden worden bij mij thuis heel vaak gebruikt. Ik gebruik ze in mijn salades (snijd wat verse dille in een kom met groenten en je wilt het misschien nooit meer op een andere manier eten!), Mijn soepen, met mijn gebraden vlees, kipgerechten, sauzen en de lijst gaat maar door. steeds maar weer.

Verse kruiden smaken niet alleen heerlijk, maar veel van deze fantastische aromatische kleine groene wonderen zitten gewoon boordevol voedingstoffen. Salie, rozemarijn en tijm zijn veel meer dan alleen een hit van Simon en Garfunkel! Deze kruiden zijn buitengewoon gezond voor jou.

Verse kruiden: de basis



Verse kruiden voegen iets toe aan je gerechten dat je gewoon niet kunt nadoen met de gedroogde variant. Als je eenmaal bent begonnen, wil je niet meer terug!

Koken met verse kruiden kan in het begin intimiderend zijn, maar het is echt vrij eenvoudig. Je zoekt uit welke kruiden het beste bij je favoriete gerechten passen, en je gaat van daaruit!

Maar waar begin je?



Hoe zit het door te leren welke kruiden bij welk voedsel passen! Hier is een spiekbriefje voor jou:

Basilicum: geweldig op pizza! Basilicum is bijna peperig van smaak, zeer geurig en heeft een heerlijk pittige bite. Basilicum bijna een must voor elk gerecht met tomaten. De kleine blaadjes aan de bovenkant van de bos zullen het zoetst zijn.

Dille: je vis zal nooit meer hetzelfde zijn! Dit met gras begroeide kruid met zijn gevederde bladeren wordt vaak gecombineerd met visgerechten en het is geweldig in een vinaigrette. (funtestic: een jong krieltje/aardappeltje, met roomboter en dille...heerlijk!)

Munt: Als u uw eigen munt plant, wees dan ZEER voorzichtig. Het is een vruchtbare plant die gemakkelijk je hele tuin kan overwoekeren. Het is heerlijk in dranken, bij lamsvlees en bij erwten. Het is ook fijn om op te kauwen om je adem op te frissen! (FunTESTic: veel mensen drinken in de zomer continue muntthee en gebruiken dan ook nog eens overal munt in.... maar wist je dat bij te veel munt je maagklachten kunt krijgen; het zorgt dan bv voor een verhoogde zuurproductie... dus ook hier: geniet, maar met mate!)

Oregano: dit prachtige aardse kruid is een must voor pizza, maar het is ook fantastisch op eieren! Oregano is het enige kruid dat eigenlijk net zo goed gedroogd is als vers.

Peterselie: Peterselie is geweldig voor alles, van het opfrissen van je adem tot het hakken van salades, hummus, guacamole, soep - eigenlijk alles! Het geeft een mooie frisheid aan alles wat je erop aanbrengt. Maar de gedroogde versie? Geldverspilling. funtestic; er zijn wel degelijk smaakvolle gedroogde varianten (let op een goed groene kleur en een biologische variant. Pas op als je zwanger bent met peterselie; het heeft een (sterk) vruchtafdrijvende eigenschap...)

Tijm: dit citrusachtige kruid is heerlijk bij zeevruchten, gevogelte en veel mediterrane gerechten. Hier is een tip voor jou! Het is lastig om de kleine blaadjes van hun houtachtige stengels af te scheuren, dus gebruik vorktanden om ze te strippen!

Salie: Nog een gemakkelijke om thuis te kweken, dit aromatische kruid is gewoon geweldig met eend, kalkoen en worst.

Rozemarijn: een van mijn favorieten, rozemarijn heeft een smaak die bijna op dennen lijkt. Het is heerlijk in vlees, soepen, stoofschotels en zelfs brood.

Koriander: Deze lijkt geliefd of gehaat te zijn! Cilantro, populair in de Mexicaanse, Aziatische en Indiase keuken, ziet eruit als bladpeterselie, maar heeft een heel andere smaak. Sommigen omschrijven het als zeepachtig!

Wanneer je je kruiden uit de winkel mee naar huis neemt, spoel ze dan af met koud water om vuil of insecten te verwijderen (hey, als je biologisch koopt, gebeurt het!). Bewaar ze in water in de koelkast. Gebruik geen plastic! Het beste kun je een vochtig washandje bv gebruiken. (funTESTic: Leanne schrijft in haar stukje dat je ze in water in de koelkast moet bewaren, afgedekt in plastic... maar doe dit dus NIET...niet afsluiten, maar hooguit luchtig toedekken..) Deze methode werkt NIET met basilicum; deze kan niet in de koelkast. Leg het in plaats daarvan in water en laat het op uw aanrecht staan.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/