FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Mail 5: Tijdlijn

door FlyLady

Lieve vrienden,

FlyLady hier; Deze tijdlijn gaat samen met het bereiden van de hele maaltijd. De mijne op de website is alleen voor de paar dingen die ik samenvoegde omdat ik een potgelukmaaltijd heb. Het was zo grappig en dit is hoe leanne en ik zijn afgestemd op jouw behoeften en op elkaar. Ze was hier al mee bezig toen ik je langs de website stuurde voor mijn tijdlijn. Die van haar is echt goed.




Beste vrienden,

Ik heb ook een soort tijdlijn samengesteld om je klaar te maken voor Thanksgiving. Of dit nu je eerste Thanksgiving als gastheer/dame is of dat je het al 25 jaar thuis hebt gedaan, bekijk deze lijst om te zien of je een paar tips kunt vinden om deze feestdag de soepelste ooit te maken. Het is belangrijk om het door te lezen om inzicht te krijgen in hoe het gaat gaan. Bewaar het leesgedeelte niet voor Thanksgiving Day!

Liefs, Leanne

THANKSGIVING TIJDLIJN

Vergeet niet: dit is een feestdag voor IEDEREEN, inclusief de kok.

Twee weken tot tien dagen van te voren:

Bestel je kalkoen als je een verse wilt. Hoeveel kalkoen heb je nodig? Ongeveer 1 pond per volwassene en een half pond per kind, dus als je 10 volwassenen en 10 kinderen hebt, heb je ten minste een kalkoen van 15 pond nodig. Dat geeft je wat je nodig hebt, maar geen restjes. Mijn filosofie is koop een grote en geniet van de restjes!

Finaliseer je gastenlijst. Bel en bevestig indien nodig.

Als je mijn Thanksgiving Menu-Mailer gebruikt, is de boodschappenlijst al klaar. Ga er doorheen, controleer dubbel wat je al hebt en ga naar de (super)markt. Ja, koop nu ALLES, behalve de sperziebonen, selderij en peterselie (en natuurlijk de verse kalkoen als je er een hebt besteld). De enige andere uitzondering zijn de dinerbroodjes als je ze vers van een bakkerij krijgt. Wanneer je de cranberry's koopt, zet ze dan direct in de vriezer, in de zak waarin ze kwamen of wacht met kopen ze wanneer je de sperziebonen krijgt, enz. Jouw keuze, maar ik koop ze nu omdat ik een probleem heb gehad om ze te krijgen (ze waren toen niet meer verkrijgbaar) als het dichter bij T-day is. Hetzelfde geldt voor de room voor de slagroom.

Als je gaat winkelen, maak het jezelf dan gemakkelijk. Als het mogelijk is, ga dan winkelen tijdens vrije uren, zonder kinderen en zeker niet wanneer je honger hebt of naar de wc moet! Ik meen het... Je hebt werk te doen!

Plan je de tafel met linnengoed? Moeten je deze wassen en/of strijken? DOe dat dan nu op en leg ze opzij. Niets is erger dan een tafelkleed nog te moeten stijven een uur voordat je gasten aankomen (vraag me hoe ik dit weet!). Hoe zit het met het centrale bloemstuk en andere decoratie? Bekijk de Thanksgiving Menu-Mailer om enkele tips te zien over een eenvoudig, goedkoop maar mooi decor.

Controleer uw serveerschalen en bestek (opscheplepels, slabestek etc.) met uw menu. Heb je alle dingen die je nodig hebt om uit te serveren, enz.? Maak nu afspraken om te krijgen of te lenen wat je nodig hebt. Doe het niet op de dag zelf! Als je oudtante vergeet haar juskom en pollepel mee te nemen, dan zit je gelijk in de penarie (of in dit geval een pollepel).

Een week van te voren

: Als je al hebt gewinkeld (en dat zou je moeten hebben als je mijn Thanksgiving Menu-Mailer gebruikt), controleer dan snel je lijst en menu om er zeker van te zijn dat alles klaar is voor gebruik. Neem een hint van de Kerstman en maak je lijst en controleer deze twee keer. Dit is niet het moment om iets te vergeten! Als je mijn recepten en boodschappenlijstje gebruikt, is het hele ding al voor je gemaakt, zodat je deze stap overslaan en in plaats daarvan kun je een kopje thee gaan drinken (is dat niet leuk?).

Ruim je koelkast op. Wees meedogenloos. Je hebt de ruimte nodig. Misschien wilt je ook de grote koeler uit de garage halen en deze schoonmaken om te gebruiken op T-Day, zeker als je wanhopig op zoek bent naar ruimte. Vraag een van uw gasten om ijs mee te nemen - jij hebt immers geen ruimte in je overvolle koelkast.

Drie dagen van te voren

: Pak alle servies, schalen e.d. die je gaat gebruiken om te serveren. Het is handig om op te schrijven wat er in wat gaat en het op een kaartje te schrijven en de kaart in serviesstuk te doen. Een vriendin en mentor, Carolyn Dunn, uit mijn vroege dagen leerde me deze handige truc en heeft me meer dan eens gered! Vervolgens stapel je al je kommen, schotels en andere serveerstukken op één plek op met de kaarten er al in. Onvermijdelijk heb je op de grote dag allerlei vrijwilligers in de keuken net voor de tijd dat je klaar bent om te serveren. Het hebben van die kaarten op dat moment zal echt je gezond verstand redden terwijl je probeert de jus af te maken en de kalkoen te snijden en je de discussie over wat er in gaat tot een minimum kunt beperken omdat het giswerk weg is.

Om je serveerstukken stofvrij te houden, dek je af met een schoon laken doormidden gevouwen. FlyLady dekt zelfs haar tafel een paar dagen vooruit en legt een laken er over heen. Toen ik een eetkamer had, deed ik hetzelfde, maar nu heb ik maar één tafel en die moet ik elke dag gebruiken. Dus gebruik de methode die voor u werkt - zorg er nog steeds voor dat jouw serveerservies klaar is.

Koop alle last minute / verse items zoals de hierboven genoemde.

Vergeet niet: ontdooi je bevroren vogel vanaf vandaag!

Twee dagen van tevoren

: Maak van de Thanksgiving Menu-Mailer de Pumpkin Cheesecake. Wanneer het volledig is afgekoeld, dek af in plasticfolie en plaats het in de koelkast.

Maak sinaasappel cranberrysaus. Volledig afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.

De dag ervoor

: Als je een verse kalkoen hebt besteld, is vandaag de dag om hem op te halen.

Hak alles fijn en pak het individueel in plastic zakken met ziplocksluiting: uien en selderij voor de dressing, groenten voor bijgerechten, enz. Doe deze in de koelkast na het voorbereiden. De aardappelen of zoete aardappelen echter niet: ze zullen verkleuren.

Dek de tafel en bedek deze met een laken om het stof buiten te sluiten.

Doorloop je plan voor T Day en zorg ervoor dat alles op een rijtje hebt. Controleer alles- de serveerschalen, je menu, je gastenlijst - de hele rambam. Bepaal de tijd dat je kalkoen in de oven moet gaan op basis van wanneer je het diner wilt serveren (vergeet niet de "rusttijd" van je kalkoen mee te nemen!). Knip en plak de T Day-lijst van morgen en schrijf de tijd op die deze dingen moeten worden gedaan. Als je die lijst bij de hand hebt, maak je je gedachten leeg, zodat je je gasten kunt onderhouden!

Ga vroeg naar bed! Morgen is een grote dag.

T Day Countdown

: In de ochtend: Stap eerst op en kleed je aan om schoenen aan te trekken (goede steunschoenen)FlyLady zegt doe het gewoon! Repareer ook je haar en gezicht. Misschien heb je geen kans meer. Trek een feestelijk schort aan.

Bereid Muzzie's Fantastische Vulling voor. .

Zet jouw vogel op het juiste moment in de oven op basis van de grafiek voor het koken van jouw vogel die was opgenomen in het Thanksgiving-menu - Mailer en hoe laat je het diner wilt serveren. Vergeet niet dat je een uur aan die tijd moet toevoegen, omdat de vogel een uur uit de oven moet rusten voordat hij wordt geserveerd. Mocht je op enig moment uit de hand lopen, bel dan de Butterball kalkoen hotline, 1-800-BUTTERBALL.

Maak de bouillon voor de jus (inbegrepen in het Pan Jus recept).

Was, schil en maak de aardappelen klein voor de ouderwetse aardappelpuree. Plaats in een pan met koud water. Zet apart, niet op het fornuis of de pan wordt warm en de aardappelen beginnen te koken - ze moeten koel blijven.

Bereid oven geroosterde zoete aardappelen en uien (in de Thanksgiving Menu-Mailer) om in de oven te gaan; zet opzij.

Leg de boter, zout en peper (indien die er nog niet staan) op tafel. Overweeg twee keer een schaaltje boter en twee peper-en-zoutstellen aan beide uiteinden ééntje.

Vergeet niet, ruim op als je klaar bent - het is zoveel GEMAKKELIJKER! Houd een gootsteen vol heet zeepwater en dump er terwijl je bezig bent spullen in. Laat de vaatwasser draaien en maak hem leeg na deze kleine blitz.

Neem een time-out en doe je voeten even omhoog. Controleer de badkamers voor schone handdoeken, handzeep en extra toiletpapier voordat je gaat zitten.

Een uur van tevoren

: Op dit punt moet je kalkoen klaar zijn met braden en comfortabel rusten. Vergeet hem niet zijn foliejasje te geven zodat hij het niet koud krijgt. Je hebt nog veel te doen, als iemand zich aanmeld om te helpen, laat ze helpen!

Kook de ouderwetse aardappelpuree (zie recept) en plaats in een crockpot op laag (ik raad je ten zeerste aan om dit eerst te testen om ervoor te zorgen dat je crockpot niet te warm wordt voor deze taak).

Maak de Geroosterde zoete aardappelen en uien (zie recept). Warm houden na het koken.

Kook gebakken sperziebonen met nootmuskaat (zie recept). Warm houden na het koken.

Snij de kalkoen. Zie http://www.cooks.com/rec/story/69/ voor een voorbeeld over hoe te snijden. Kopieer en print deze pagina voor een referentie. Ik raad de EERSTE snijtechniek aan en niet de tweede.

Maak de Pan Jus (zie recept).

Verwarm de broodjes.

Doe cranberry's in de serveerschaal met opscheplepel en zet deze op tafel of buffet.

Klop de slapgroom (of doe het later... Dat is wat ik doe)

Zet het koffiezetapparaat zo in dat u alleen maar op de schakelaar hoeft te drukken.

Tijd om te eten!

Begin alles in een serveerschaal te krijgen: kalkoen op de schaal met juist bestek, broodjes in de mand (of manden) met het servet om ze warm te houden, sperziebonen, zoete aardappelen, jus in zijn kom, vulling of dressing, en natuurlijk de aardappelpuree.

Je hebt je pluim verdiend! Neem de complimenten, geniet van je familie en vrienden, en het belangrijkste, geef dank!.

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/