FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Marinades: een makkelijke manier om een geweldige maaltijd te maken

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Een van mijn favoriete dingen om te gebruiken tijdens de grillmaanden, of elk moment van het jaar, is marinade! Of marie-neede, zoals Martha het uitspreekt. Marinades zijn een gemakkelijke manier voor een fantastisch diner en vereisen heel weinig werk. Ze hebben echter tijd nodig om hun magie te doen, maar het is gemakkelijk om te doen wanneer je deze gemakkelijke stap in je ochtendroutine hebt gewerkt.

Dit is de geen gedoe manier waarop ik het doe. Allereerst gebruik ik die plastic zakken met grote ziplocks van begin tot eind, ongeacht wat het recept zegt - op die manier is er vrijwel geen schoonmaak, en als je klaar bent, giet je de resterende marinade er uit (BELANGRIJK: Dit spul is een kiemfeest!) en gooi de zak weg (word niet zuinig en probeer deze te wassen – als er vlees in zat, is het vrijwel onmogelijk om het schoon genoeg te krijgen. Doe hem weg!).

Om prachtige marinade te maken heb je deze drie dingen nodig: een zuur (zoals citroen of azijn) wat smaak (knoflook, kruiden en specerijen) en een beetje olie (ik hou van olijfolie). De wereld ligt aan je voeten als je deze componenten in gedachten houdt. Je kunt je eigen marinades maken van wat je bij de hand hebt. Het zijn ook erg vergevingsgezinde brouwsels – je hoeft niet te meten en je zorgen te maken dat je het "precies zo" krijgt.

En hier is iets wat ik net geleerd heb over deze heerlijke manier van grillen. Je vlees marineren voor het grillen is veiliger dan alleen je kip of vlees op de grill gooien. Ik weet zeker dat u hebt gehoord over de gevaren van grillen en kankerverwekkende gevaren die op de barbecue op de loer liggen. Wel, recente studies hebben aangetoond dat kankerverwekkende stoffen aanzienlijk worden verminderd bij het grillen wanneer het vlees is gemarineerd. De reden? Het kan zijn dat de antioxidantrijke marinade vol zit met fytochemicaliën – die van nature voorkomende stoffen die kanker bestrijden. Onderzoekers weten het niet helemaal zeker, maar ze weten wel dat marinades wel werken aan het verminderen van kankerverwekkende stoffen.

Hier is een klassieker die ik graag gebruik op kip, zalm, rundvlees, varkensvlees of zelfs lamsvlees! Super veelzijdige marinade:

Rozemarijn Balsamico Marinade

  • 120 ml kop olijfolie
  • 80 ml balsamico azijn
  • 1 eetlepel rauwe honing
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn (of twee theelepels vers)
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
Klop in een middelgrote kom alle ingrediënten samen en voeg het vlees dat je wilt minstens 1-2 uur of een hele nacht toe aan de mix!

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/