|
Voedsel voor de geest: Myth-buster inbegrepen (dit moet je weten)
door Leanne Ely, CNC
Lieve vrienden,
Iedereen maakt zich tegenwoordig zorgen over het boodschappenbudget, en terecht! De voedselkosten stijgen en er is geen teken
dat deze trend binnenkort stopt.
Ik stuit vaak op weerstand als ik praat over het eten van voedzaam voedsel (vooral als onderdeel van een Paleo-levensstijl)
omdat mensen beweren dat ze het zich niet kunnen veroorloven om gezond te eten.
Om eerlijk te zijn, kan het in het begin duur lijken, vooral als je naar het pakket kippenborsten van 15 dollar kijkt,
terwijl je weet dat je voor 5 dollar een bevroren lasagne kunt kopen die je gezin van vier gemakkelijk kan voeden.
Ik zou hier de hele dag kunnen zitten en je vertellen dat het eten van een gezond dieet zichzelf op de lange termijn je dubbel
en dwars zal terugbetalen, maar het feit is dat we maar zoveel geld te besteden hebben aan eten.
De volgende tips helpen je dus om je boodschappenbudget te vergroten, zelfs als je een Paleoista bent.
- Koop ingrediënten en geen pakketten. Stop met zoeken naar de gezondste mueslirepen of glutenvrije brownies
in het schap. Koop in plaats daarvan ingrediënten om je eigen gezonde snacks te maken (het mengen van een banaan en
wat Medjool-dadels smaakt als een zelfgemaakte Larabar!). Of, nog beter, eet de snacks van de natuur zelf door hele
voedingsmiddelen zoals appels, bessen en zaden te eten. Hetzelfde geldt voor voedsel zoals amandelmeel - als het in een zak
zit, is er een kans dat je het zelf kunt maken. Als je een goede keukenmachine hebt, koop dan wat natuurlijke amandelen
in bulk en maal ze tot meel. Als het een echt goede machine is, kun je ook je eigen amandelboter en amandelmelk maken! Maak
je eigen specerijen. Als je geen Paleo bent, maar wel gezonder wilt eten, koop dan biologische maïskorrels voor je
wekelijkse filmavond en maak zelf popcorn. Koop gedroogde bonen in plaats van blik en kook ze zelf. Zie je waar ik hiermee
naartoe ga? Stop met zoeken naar gemak, want gemak is duur, jullie allemaal!
- Koop bevroren fruit en groenten in bulk. Diepvriesproducten zijn net zo voedzaam als vers, en het is veel goedkoper
om diepgevroren te kopen dan vers. Ik raad mensen altijd aan om voldoende verse producten zoals sla, asperges, broccoli en
courgette te kopen om aan het begin van de week te gebruiken, en dan voor het laatste deel van de week ingevroren te hebben.
Dit rekt het budget een beetje op en zorgt voor minder voedselbederf.
- Heroverweeg je vleesaankopen. Eiwit is duur, maar er zijn manieren om geld te besparen op de vleesafdeling.
Koop hele kippen, en snijd ze zelf in stukken in plaats van de duurdere stukken kip te kopen waar het werk voor je is gedaan.
Als het om rundvlees gaat, kies dan voor minder dure stukken en leer hoe je ze op de juiste manier kookt. Die goedkope stukken
kunnen het lekkerst zijn als je ze low and slow kookt door ze te smoren of te stoven.
Een nog betere manier om op vleeskosten te besparen, is door met een paar buren samen te komen en te kijken hoe je de kosten
van een hele koe of een varken kunt delen om in jullie vriezers te plaatsen. Het lijkt een dure aankoop vooraf, maar het zal
zichzelf terugbetalen in de loop van 6 maanden of zo!
- Weet wat er biologisch moet worden gekocht. Winkel volgens de Dirty Dozen en Clean Fifteen om ervoor te zorgen dat
je de grootste hoeveelheid pesticiden uit je dieet elimineert zonder failliet te gaan. Je kunt een bijgewerkte lijst bekijken
op ewg.org (engels), waar je leert dat aardappelen en appels altijd biologisch
moeten worden gekocht (dus als je budget dat niet toelaat, koop dan in plaats daarvan conventioneel geteelde zoete aardappelen
en mango's).
- Stop met uitgeven. Zoek naar onnodige items in je winkelwagen en verwijder ze! Je hoeft niet echt 4 dollar uit
te geven aan flessenwater. Je hebt die individuele koffiepads ook niet nodig. Kijk eens goed naar je huis en kijk aan
welke niet-essentiële spullen je je geld verspilt (inclusief junkfood en "traktaties").
- Blijf bij de lijst! Maak aan het begin van elke week een maaltijdplan (funtestic: dinsdag = Plannen & Spelen dag!)
en maak je boodschappenlijstje volgens dat plan. Houd je in de winkel aan de lijst. Op deze manier voorbereid zijn, met een
lijst die overeenkomt met de maaltijden die je elke dag voor het avondeten moet maken, voorkomt ook dat je de hele week naar
de supermarkt moet om een ontbrekend ingrediënt op te halen.
Liefs,
Leanne, jouw Dinner Diva
FunTESTic hier: In dit artikel wordt verwezen naar een 'Clean 15' en een 'Dirty Dozen', oftewel een 'schone 15' en een 'vies dozijn'.
Het 'vieze dozijn' zijn groenten-en-fruit die er om bekend staan dat er veel pesticiden bij worden gebruiken en/of genetisch gemodificeerde varianten. Let wel,
dit is in de Verenigde Staten (!). Maar ook in Nederland (en België) is het risico dat juist bij deze producten veel pesticiden zijn gebruikt als je
niet kijkt naar duurzaam verbouwd (er zijn ook veel boeren die wel de biologische werkwijze hanteren maar die niet het certificaat (willen) halen) groot.
Het gaat dan om : Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, nectarine, appels, druiven, kersen, perziken, peren, paprika-en pepers, selderij en tomaten.
De schone 15 zijn groenten- en fruit die een lage ecologische voetafdruk hebben en weinig pesticiden bevatten/ grotendeels biologisch gekweekt worden.
Dit gaat om avocado, zoete mais, ananas, ui, papaya, (bevroren)tuinerwtjes, aubergine, asperges, broccoli, kool, kiwi, bloemkool, champignons, honingmeloen en cantaloupe.
Ik zelf eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee en zo veel mogelijk duurzaam/ biologisch geteeld en zo lokaal mogelijk.
In de winter eet ik dus niet wekelijks aardbeien en zeker niet als ze 'van ver' moeten komen of in een verwarmde kas worden gekweekt.
Zelfs als ze wel weer biologisch verkrijgbaar zijn ('in het seizoen') kijk ik uit dat ik niet Spaanse neem terwijl de Hollandse ook weer vanaf de
koude grond te koop zijn. Zo eet ik dus in de winter veel knol- en kool. In de zomer sla ik bonen en erwten in zodat ik in de winter er ook zo nu
en dan van kan genieten. Hier helpen wecken - en invriezen ...
Hoewel het wel wisselt per jaar. ZIjn hier de top-10 van de vuilste en van de schoonste groenten- en fruit in Nederland.
Schoonste: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel, pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos. Vuilste: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband, mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra.
Een nuttige site in het kader van 'geen gif op groente- en fruit' is: https://milieudefensie.nl/archief/weet-wat-je-eet-geen-gif-op-groente-en-fruit
(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/
|