FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Myth-buster inbegrepen (dit moet je weten)

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Iedereen maakt zich tegenwoordig zorgen over het boodschappenbudget, en terecht! De voedselkosten stijgen en er is geen teken dat deze trend binnenkort stopt.

Ik stuit vaak op weerstand als ik praat over het eten van voedzaam voedsel (vooral als onderdeel van een Paleo-levensstijl) omdat mensen beweren dat ze het zich niet kunnen veroorloven om gezond te eten.

Om eerlijk te zijn, kan het in het begin duur lijken, vooral als je naar het pakket kippenborsten van 15 dollar kijkt, terwijl je weet dat je voor 5 dollar een bevroren lasagne kunt kopen die je gezin van vier gemakkelijk kan voeden.

Ik zou hier de hele dag kunnen zitten en je vertellen dat het eten van een gezond dieet zichzelf op de lange termijn je dubbel en dwars zal terugbetalen, maar het feit is dat we maar zoveel geld te besteden hebben aan eten.

De volgende tips helpen je dus om je boodschappenbudget te vergroten, zelfs als je een Paleoista bent. Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

FunTESTic hier: In dit artikel wordt verwezen naar een 'Clean 15' en een 'Dirty Dozen', oftewel een 'schone 15' en een 'vies dozijn'.

Het 'vieze dozijn' zijn groenten-en-fruit die er om bekend staan dat er veel pesticiden bij worden gebruiken en/of genetisch gemodificeerde varianten. Let wel, dit is in de Verenigde Staten (!). Maar ook in Nederland (en België) is het risico dat juist bij deze producten veel pesticiden zijn gebruikt als je niet kijkt naar duurzaam verbouwd (er zijn ook veel boeren die wel de biologische werkwijze hanteren maar die niet het certificaat (willen) halen) groot. Het gaat dan om : Aardbeien, Spinazie, Boerenkool, nectarine, appels, druiven, kersen, perziken, peren, paprika-en pepers, selderij en tomaten.

De schone 15 zijn groenten- en fruit die een lage ecologische voetafdruk hebben en weinig pesticiden bevatten/ grotendeels biologisch gekweekt worden. Dit gaat om avocado, zoete mais, ananas, ui, papaya, (bevroren)tuinerwtjes, aubergine, asperges, broccoli, kool, kiwi, bloemkool, champignons, honingmeloen en cantaloupe.

Ik zelf eet zoveel mogelijk met de seizoenen mee en zo veel mogelijk duurzaam/ biologisch geteeld en zo lokaal mogelijk. In de winter eet ik dus niet wekelijks aardbeien en zeker niet als ze 'van ver' moeten komen of in een verwarmde kas worden gekweekt. Zelfs als ze wel weer biologisch verkrijgbaar zijn ('in het seizoen') kijk ik uit dat ik niet Spaanse neem terwijl de Hollandse ook weer vanaf de koude grond te koop zijn. Zo eet ik dus in de winter veel knol- en kool. In de zomer sla ik bonen en erwten in zodat ik in de winter er ook zo nu en dan van kan genieten. Hier helpen wecken - en invriezen ...

Hoewel het wel wisselt per jaar. ZIjn hier de top-10 van de vuilste en van de schoonste groenten- en fruit in Nederland. Schoonste: witlof, asperge, bloemkool, banaan, appel, pruim, knoflook, biet, kiwi, framboos. Vuilste: Krop/bindsla, peul, komkommer, peer, kouseband, mango, mandarijn, pomelo, sinaasappel, okra.

Een nuttige site in het kader van 'geen gif op groente- en fruit' is:
https://milieudefensie.nl/archief/weet-wat-je-eet-geen-gif-op-groente-en-fruit

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/