|
Voedsel voor de geest: Mijn 7 favoriete ontstekingsremmende voedingsmiddelen
door Leanne Ely, CNC
Lieve vrienden,
Terwijl regelmatige lichaamsbeweging en het verminderen van de hoeveelheid stress in jouw leven sleutelcomponenten zijn om
ontstekingen en infecties in je lichaam te voorkomen en verminderen, kunnen we ook bepaalde ontstekingsremmende voedingsmiddelen
aan onze voeding toevoegen (terwijl je ondertussen geen suiker en bewerkte voedingsmiddelen gebruikt), om onze gezondheid te
optimaliseren.
De volgende zeven voedingsmiddelen zijn ontstekingsremmende superhelden en je moet ze regelmatig of minstens drie tot vier keer
per week eten:
- Koudwatervissen. Koudwatervissen zoals wilde zalm, kabeljauw, sardientjes, schelvis en tong bevatten allemaal veel
vetten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Trefwoord: WILD (niet de gekweekte vis dus)
- Groenten. Verrassing! Groenten zijn goed voor je. De meeste Noord-Amerikanen hebben echter niet genoeg planten
in hun dieet. Je zou elke dag minstens 8 of 9 porties groenten moeten eten. Dat betekent dat je bij elke maaltijd groenten moet hebben.
Maak ze helder en kleurrijk, en bladgroen en groen!
- Zaden en noten. Walnoten, sesamzaadjes en amandelen bevatten allemaal omega-3-vetten die ontstekingen verminderen.
- Fruit en bessen. Bosbessen, ananas, frambozen, kersen, aardbeien en appels zijn allemaal voorbeelden van fruit dat
kan helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen.
- Kurkuma en andere kruiden en specerijen. Kurkuma, gember, knoflook, basilicum, oregano - kies maar, want al die
kruiden en specerijen bevatten zeer veel voedingsstoffen en bestrijden ontstekingen. Probeer eens een bosje kruiden te hakken
en te combineren met knoflook en olijfolie voor een ontstekingsremmende vleesmarinade!
- Chocolade. Af en toe is wat goede chocolade heerlijk om te eten. Ik heb het over chocolade die voor minstens 70% pure
cacao is en niet meer dan 30 gram per keer. Zorg ervoor dat het biologisch is!
- Groene thee. Of het nu warm of koud is, groene thee gedraagt zich als een vloeibare groente en levert een
ontstekingsgevecht op in je lichaam. En zorg ervoor dat thee biologisch is.
Nu je weet welk voedsel je moet eten om die ontsteking te verminderen, is dit wat je moet vermijden!
De belangrijkste voedingsmiddelen die u moet vermijden om ontstekingen te verminderen:
- Margarine en andere transvetten
- Witte bloem
- Suiker
- Gefrituurd voedsel
- Overmatig alcoholgebruik
Liefs,
Leanne, jouw Dinner Diva
(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/
|