FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Simpele saus in de koekenpan

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Wist je dat je een eenvoudige saus in de koekenpan kunt maken? Eerlijk, dit is makkelijk spul! Volg gewoon deze eenvoudige stappen...

Laten we even doen alsof je zojuist wat kip en groenten hebt gebakken. De kip is lekker gekookt net als je groenten. Haal de kip en groenten uit de pan en leg ze op een warm bord en houd ze warm (ik zet mijn oven op de laagste temperatuur en leg dan een heel losse foliedakje "hoed" bovenop wat ik zojuist heb gebakken. stop de zijkanten van de folie erin; laat het gewoon bovenop rusten om de warmte te behouden. Als je het allemaal instopt, zal het stomen en zijn gesauteerde aantrekkingskracht verliezen).

Op de bodem van je pan zie je allerlei bruingemaakte dingen van de kip en groenten of wat ik vaak "bruine gebakken goedjes" noem. Dit is een geconcentreerde smaak die zorgt voor een voortreffelijke saus.

Om saus te maken heb je vloeistof nodig. Ik voeg graag kippenbouillon toe (voegt meer smaak en body toe dan gewoon water). Ik kan ook een beetje wijn toevoegen, afhankelijk van wat ik zojuist heb gekookt. Het idee is dat je de vloeistof gaat gebruiken om het spul van de bodem te weken en in de vloeistof op te nemen met je vertrouwde garde.

Hoe dan ook, je gaat het vuur wat hoger zetten (niet te hoog of de vloeistof verdampt allemaal te snel) en klop je de bodem van de pan alsof je leven ervan afhangt. Je vloeistof begint een beetje bruin te worden (vanwege het opnemen van de goodie bobs) en voor je het weet, heb je iets dat op een saus begint te lijken. Nu zijn we aan het koken! Is dit niet de coolste?? Toen ik mijn eerste saus op deze manier maakte, had ik het gevoel dat ik alles in de keuken kon doen. Het is echt zo krachtig, echt waar!

Op dit punt heb je misschien genoeg vloeistof, te veel vloeistof of niet genoeg. De remedies zijn eenvoudig: als het precies goed is, haal je het van het vuur, schik je je kip en groenten op een serveerschaal en giet je een deel van de saus erover. Als je te veel vloeistof hebt, breng je de saus aan de kook en laat je de saus indampen. Als je het nu veel laat verminderen, maak je van je saus een reductie, wat gewoon echt een geconcentreerde saus is en voor onze doeleinden op dit moment hoef je daar niet heen te gaan. Als je niet genoeg vloeistof hebt, voeg dan een beetje meer kippenbouillon toe (of je vloeistof naar keuze) en klop weg tot je de gewenste consistentie hebt.

Wauw! Daar heb je het, Sauté 101, compleet met een heerlijke saus. Hoe is dat voor een uitleg? Voel je je nu goed over je koekenpan? Ik hoop het! Veel plezier! Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/