FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Ik ben een Spice Girl (Specerijmeisje)

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Koken met kruiden en specerijen maakt wereldwijd het verschil voor het eindproduct, uw maaltijd. Maar als je nog nooit hebt geleerd hoe je de beschikbare berg kruiden moet gebruiken, heb je soms een beetje begeleiding nodig. Wees niet bang, de Dinner Diva is hier! Doe jezelf een plezier en kopieer deze lijst en plak hem ergens in de keuken; bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kastje.

De Dinner Diva Specerijhandleiding zorgt ervoor dat je gegarandeerd in een mum van tijd kookt!

1. Laurierblad – Gebruikt in stoofschotels, soep en geweldig met stoofvlees. Doe rustig aan. De bladeren van de laurier zijn sterk, vooral de laurierbladeren van Californië, die het soort zijn dat de meeste supermarkten hebben. Ik gebruik 1/2 blad in mijn stoofschotels.

2. Basilicum – Ah, de smaak van de zomer. Wie kan verse basilicum en tomaten uit de tuin weerstaan die met olijfolie en knoflook op een bord vol pasta worden gesnoerd? Gedroogd is het heerlijk in soepen, pastagerechten en kip.

3. Dille – Het is niet alleen voor augurken. Probeer wat dille gestrooid op vis, kip of zelfs in een lichte roomsoep. (funtestic: op krieltjes of nieuwe aardappels met roomboter... zalig!)

4. Knoflook – Nectar van de goden, nou ja, bol van de goden toch. Knoflook heeft een manier om het meest gewone eten gastronomisch te maken. Probeer knoflookpoeder (geen knoflookzout) in een voorbereide schotel met witte cheddar "macaroni en kaas" te strooien. Verrassing! Droog is best goed. Vers is echter het beste. Knijp het uit met een knoflookpers in bijna alles. Gebruik het echter niet met chocolade.

5. Gember – Strooi het in je roerbak, probeer het op gebakken kipfilets met een beetje sojasaus en knoflook. Probeer het voor de lol eens vers. (het is die alien-uitziende wortelmassa in de groente-afdeling) en vries het in. Het zal bijna voor onbepaalde tijd goed blijven als het bevroren is. Om te gebruiken, hak een stuk af, schil het en rasp in je recept.

6. Nootmuskaat – Ik hou van nootmuskaat. Als je nootmuskaatnoten en de itty, bitty rasp kunt vinden die erbij hoort, koop het dan. Als je eenmaal vers geraspte nootmuskaat hebt gehad, zit het poedervormige spul in de pot gelijk 'onder peil'. Duidelijk een ingrediënt om mee te koken, het is ook goed geraspt op gebakken pompoen, sperziebonen en wortels.

7. Oregano – Een moet-hebben in de Italiaanse keuken, het is ook goed in stoofschotels en saladedressings.

8. Rozemarijn – Deze prachtige plant groeit wild in mijn tuin en geeft vlees, stoofschotels en wortelgroenten een bedwelmend aroma. Probeer wat verkruimeld in je wortels voor de verandering.

9. Dragon – Een bijna zoethoutsmaak, dit delicate kruid staat centraal in vinaigrettes, als een heerlijke 'sprinkle' over gebakken of gepocheerd gevogelte en vis.

10. Tijm – Maak tijd voor tijm! Het is sterk en voegt een vleugje karakter toe aan een anders vrij standaard gerecht. Gebruik het met kip, soepen en rundvlees. (funtestic; maak van tijm, zout, honing en citroenrasp eens een 'rub' voor je kippenpoten en gril deze; super zomers gerecht!)

Ook al geef ik deze laatste twee geen plek in de genummerde lijst, ik moet wel een grote vermelding geven voor gewoon oud zout en peper. Maar niet alleen het spul in de blauwe cilinder met het kleine meisje op het etiket of de bekende peper in het rood-witte blik; Ik heb het over zeezout en versgemalen peper. Je kunt beide overal kant-en-klaar kopen met hun eigen molens. Als je dit soort zout en peper hebt gebruikt, ga je nooit meer terug naar het oude spul. Het is zoveel beter.

En hoewel dit een verkorte lijst van kruiden is, is het een goed begin. Ik heb er veel overgeslagen omdat ze zo zelden worden gebruikt of gewoon ruimte innemen op de luie susan (funtestic; een soort ronddraai-schijf voor in je kastje). Voel je vrij om degenen er bij te zetten of juist af te halen die je niet zult gebruiken of die je weet dat je nodig hebt!
Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/