FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Thanksgiving voor de Vriezer

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Welkom bij "Thanksgiving voor de Vriezer"
Waar we het last minute giswerk en gedoe uit je feestdagen halen.

Laten we het over Kalkoen hebben

In een perfecte wereld heeft Norman Rockwell het Thanksgiving Day-diner van je familie geschilderd. Onthoud: In een perfecte wereld. Het is echter niet perfect in mijn huis en ik wed dat jouw huis ook niet perfect is.

Na minstens 20 keer in mijn leven Thanksgiving Day-diner te hebben gemaakt, word ik nog steeds nerveus in de hoop dat het allemaal op het laatste moment op zijn plek valt - zelfs met mijn trouwe tijdlijn en geliefde vertrouwde recepten!

Dit jaar wordt het zoveel makkelijker en anders. Waarom? Ik gebruik ons nieuwste menu, het Thanksgiving Vriezer Menu! Dit menu is ontwikkeld om ons allemaal een pauze te geven. Thanksgiving beetje bij beetje doen, invriezen en het dan ontdooien de avond voor de grote dag (met uitzondering van "Die grote vogel") is mijn idee van een "happy meal"! LOL

Sluit je bij me aan deze Thanksgiving in het opbreken van het werk en het gedoe en het proberen van ons nieuwe Thanksgiving Vriezer Menu! Eerlijk gezegd zal het niet makkelijker worden dan dit. Ik hoop dat net zoveel van dit menu houdt als ik!

Boodschappenlijst voor de maaltijd(en)
Assemblage- en maaltijdingrediënten

  • Recept 1 (R1): Simpele gegrilde kalkoen
  • Recept 2 (R2): Jus uit de pan
  • Recept 3 (R3): Gekruide cranberries
  • Recept 4 (R4): Thanksgiving dressing
  • Recept 5 (R5): Gewoon Goddelijke aardappelen
  • Recept 6 (R6): Praline pompoen
  • Recept 7 (R7): Herfstgroenten
  • Recept 8 (R8): Chocolade pompoenbrood
  • Recept 9 (R9): Caramel-appeltaart
  • Recept 10 (R10): Vriezer Engel koekjes
De dressing die hier bedoeld wordt is niet een 'dressing' voor een salade zoals wij die kennen, maar een 'aankleding' en in dit geval van de kalkoen.

VLEES, VIS en GEVOGELTE

1 grote (verse of bevroren) kalkoen (7-8 kg) [R1]
10 plakken bacon (plus 250 gram spekblokjes als je de 'oesterdressing' ook maakt) [R4],[R5]
250 gram worst (als je de dressing van het maisbrood maakt) [R4]
24 stuks oesters (indien niet ingeblikt of bevroren) (als je de 'oesterdressing' maakt) [R4]

OLIE, AZIJN, KRUIDEN en SPECERIJEN

Olijfolie [R7]
Plantaardige olie (zonnebloem, raapolie etc.) [R8]
Gemalen kruidnagel / kruidnagelpoeder [R3]
Nootmuskaat [R3][R9]
Salie [R1][R4]
Tijm [R1][R4]
Kaneel [R6][R8][R9]
Gember [R6]
Witte peper [R2]

GROENTEN, FRUIT en AARDAPPELEN

3 uien [R1][R2][R4][R7]
4 teentjes knoflook [R7]
2 wortels (medium groot) [R1][R2]
180 gram in blokjes gesneden selderij, plus een mediumgrote stengel [R1][R2][R4]
10 medium grote russet aardappels [R5]
4 medium grote groene/geribde pompoen 'acorn squash' [R6]
1,2 kg boerenkool of andere stevig groene groente [R7]
citroen (3 eetlepels sap) [R9]
6 appels (2 extra als je een appel-walnoot versie maakt van de Thanksgiving dressing) [R1][R4][R9]
1 pak (400gram) cranberries [R3]

CONSERVEN

2 blikken natriumarme kippenbouillon (400ml) [R4]
24 stuks oesters (indien niet vers of bevroren) (als je de 'oesterdressing' maakt) [R4]
2 blikken ananasstukjes (240gram) [R3]
1 blik 400 ml pompoenpuree (heet in VS ook wel 100% pompoen) : let op: dit is GEEN vulling voor pompoentaart (!) [R8]

ZUIVEL

Ongezouten boter [R1][R4][R6][R9]
4 Eieren [R8]
250 ml Sourcream [R5]
Koffiemelk (voor de koffie ;-))
Karnemelk 500 ml [R10]
2 pakjes gemalen (vetarme) Cheddar van 230 gram [R5]

GEDROOGDE ETENSWAREN

Bloem (375 gram plus 3 eetlepels)
Zelfrijzend bakmeel (625 gram (5 cups)) [R8][R9][R10]
Zeer fijne bloem (als bindmiddel te gebruiken) [R2]
Baking soda [R8][R9]
2 pakjes gist (8 gram) [R10]
Suiker (zeker 1 kg voor bakken, koffie etc.) [R8][R10]
Bruine basterdsuiker [R3][R6][R9]
Poedersuiker
200 gram plantaardige shortening [R10] (in US is Crisco een merk, tegenwoordig ook wel in AH of bij JUMBO verkrijgbaar. In principe is het ook te vervangen door boter, dan reken je 20% meer gewicht dan het recept aangeeft (neem géén normale margarine hiervoor, hooguit de speciale (taart)bakmargarines zoals BlueBand heeft)
50 gram blanke rozijnen [R7]
150 gram gehakte pecans [R3][R6]
150 gram gehakte walnoten [R4]
225 gram chocolade snippers 'chips' (chocolade in heel kleine stukjes gebroken van max 4 mm kan ook) [R8]
caramelblokjes [R9]
koffie, thee en/of warme chocolademelk (voor bij het dessert)

BEVROREN ETENSWAREN

24 oesters (indien niet vers of uit blik) (als je de 'oesterdressing' maakt) [R4]

BAKKERIJ en DEEGWAREN

2 Vers, gekoelde taartbodems (die je kunt uitrollen/vouwen) [R9]
8 of 4 cups zuurdesembroodblokjes (voor de dressing); je kunt ook een groot desembrood nemen en daar de korst vanaf halen (je hebt ongeveer 2 liter aan volume (8cups) aan blokjes nodig als je de 'Thanksgiving dressing' maakt, je hebt 4 cups (ongeveer 1 liter aan volume) nodig als je de Appel-walnoot variant maakt) [R4].
8 of 4 cups maisbrood in kruim (voor de dressing); 8 cups (2 liter volume) als je de 'maisbrood dressing' maakt en 4 cups (1 liter volume) als je Appel-walnoot variant maakt. [R4].

NON-FOOD

7,5 liter ziplock zakken (2 gallon)
4 liter ziplock zakken (1 gallon)
1 liter ziplock zakken
watervaste stift
huishoudfolie
dik aluminium folie (extra sterke folie)

7,5 liter (2 gallon) ziplock zakken zijn niet gangbaar in Nederland, wel kent IKEA 6 liter zakken (de ISTAD, die zitten samen in een verpakking met 4,5 liter zakken). Overigens is dit naar mijn mening groot genoeg. De 7,5 liter zakken zijn wel verkrijgbaar bij Amazon (of andere internet winkel). In sommige gevallen stelt men dat 150 gram noten in een literzak gedaan moeten worden, maar als je natuurlijk dan kleinere ziplock zakjes hebt (ISTAD is er al vanaf 300 ml volgens mij) dan kan dat natuurlijk prima.

Thanksgiving van de Vriezer Ontdooi Schema

De Caramel-appeltaart-vulling moet de dag ervoor worden ontdooid en de avond voor Thanksgiving dag worden gebakken (zie onderstaande aanwijzingen). Als je de Vriezer Engel koekjes nog niet hebt gebakken, moeten deze ook de avond ervoor worden gebakken en kunnen ze vlak voordat het diner wordt geserveerd worden opgewarmd.

Haal al het andere de avond voor Thanksgiving uit de vriezer en ontdooi in de koelkast. Alles wat 's ochtends niet voldoende ontdooid is, kan in een gootsteen gevuld met koud water worden geplaatst om verder te ontdooien (Uitzonderingen: Gewoon Goddelijke Aardappelen en Chocolade pompoen brood want deze worden soppig!).

Thanksgiving van de vriezer koken en serveren in detail

Thanksgiving Dressing, Gewoon Goddelijke Aardappelen en Praline Pompoen kunnen worden gebakken tijdens de rustperiode van 1 uur van de kalkoen (zie baktijden hieronder).

Thanksgiving Dressing: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het ontdooide mengsel in een licht ingevet 2 liter bakblik. Bak voor 20 a 25 minuten of totdat het mengsel goed doorgewarmd is en lichtjes gebruind.

Volg bij alle variaties van dressing dezelfde procedure, met uitzondering van Appel-walnoot Dressing: Voeg de walnoten toe aan het ontdooide dressingmengsel en meng grondig; volg dan de aanwijzingen voor het bakken.

Gewoon Goddelijke Aardappels: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak ontdooide aardappelen 30 tot 40 minuten of tot ze doorverwarmd zijn en goudbruin aan de bovenkant.

Praline Pompoen: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de ontdooide pompoenhelften in een grote ovenschaal. Smelt boter en besprenkel het over de bovenkant en bestrooi het vervolgens gelijkmatig met het bruin suikermengsel. Bak gedurende 45 minuten of tot het zacht en licht bubbelt.

Herfstgroenten: Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel olijfolie op middelhoog vuur; voeg boerenkoolmengsel en rozijnen toe; kook en roer het constant door tot geurig en verwarmd is.

Chocolade pompoen brood: Gebruik na ontdooiing een keukenpapier om voorzichtig "zweet" vanuit de vriezer te verwijderen (dat is het condens dat zich vormt door het ontdooien; indien aanwezig). Leg brood op een bakplaat en strooi met een zeef 50-80 gram poedersuiker over de bovenkant; snijd dun voor 16 stuks of dik voor 8 plakken.

Gekruide cranberry's: Breng het ontdooide cranberrymengsel over in een serveerschaal, voeg gehakte pecannoten toe en meng goed. Koel tot het klaar is voor gebruik.

Caramel-Appeltaart: Verwarm de oven voor op 205 graden. Vouw voorzichtig een van de taartkorsten uit in een 23 cm (9-inch) taartpan. Voeg ontdooid appelmengsel toe en bestrooi met de karamelstukjes. Plaats de tweede taartkorst over de bovenkant, knijp in de randen en snijd een paar spleten in de bovenste korst om stoom te laten ontsnappen. Bak gedurende 30 tot 45 minuten of tot de appelvulling gaar is en de korst goudbruin is.

Simpele gegrilde kalkoen

RECEPT 1 [R1] — 12 personen (en er blijven nog kliekjes over!)

INGREDIENTEN:
  • 1 kalkoen (7,5 kg of meer, hoe groter, hoe meer kliekjes je hebt)
  • 250 gram zachte, ongezouten boter
  • zout en peper naar smaak
  • Thanksgiving Dressing (zie recept)
  • Water
Als je de kalkoen NIET gaat vullen:
  • Eén wortels
  • Een stengel selderij
  • Grote ui
  • Een groene appel
  • Wat tijm
  • Salie
KOOKINSTRUCTIES:

Meestal vindt u een pakket giblets (ingewanden) in de nekholte van de kalkoen. Verwijder die, zet ze in de koelkast en ik zal je later vertellen wat je ermee moet doen. Op dit moment is het badtijd voor de grote vogel. Spoel de holtes (de nek en de kont) en de buitenkant van de vogel af met koud water en dep vervolgens droog met keukenpapier. Bestrooi de holte van de kalkoen - indien gewenst - licht met zout. Als je de vogel niet opvult, doe dan een door midden gesneden gewassen wortel, een grote doormidden gesneden ui en een doormidden gesneden selderijstengel in de holte, strooi er ook een beetje tijm in en wat zout en peper. Je kunt ook een halve groene appel (van de zaden ontdaan) en in vieren verdeeld toevoegen als je wilt. Ik zou er ook een beetje salie en tijm in gooien (een halve theelepel in elke hand) en dan alles goed doormengen. Dit zal gewoon helpen om 'het druipsel' op smaak te brengen, wat je op zijn beurt zal helpen om heerlijke jus te maken. Zout de holte niet als u de kalkoen gaat vullen.

Als je de vogel wilt vullen, doe het dan niet nu. Wacht om dat te doen tot vlak voordat hij de oven in gaat. Haal een rek uit de oven en plaats het laatste rek als tweede op de bodem richel (met andere woorden, niet helemaal onder). Zet de oven aan om voor te verwarmen, 260 graden.

Plaats de kalkoen, borstzijde naar boven, op een rek in een ondiepe braadpan (het rek zal zorgen dat de hele kalkoen bruin wordt). Masseer de kalkoen helemaal in met het blok zachte ongezouten boter (met je handen!)(dit is niet een van die calorie-gewetensvolle maaltijden). Je zult ook onder de huid en over de huid willen gaan (tenzij je het écht niet kunt hebben om met je hand onder het vel van de kalkoen te komen). Doe 1/2 kopje water op de bodem van de pan. Als u een vleesthermometer gebruikt (wat wordt geadviseerd), plaats je de thermometer in het dikste deel van de dijspier, maar laat deze het bot niet aanraken of je krijgt een verkeerde meting.

Vul de vogel als je hem in de oven gaat zetten. Ik ben onlangs een dressing (bekleding) bekeerling geworden na jaren van het vullen van mijn kalkoen. Ik heb vroeger gepropt en ik hou van de vulling, maar ik heb ontdekt dat het vullen van de kalkoen een van de redenen is waarom de kalkoen uitdroogt, dus mijn vulling is nu aankleding (dressing) geworden. Een deel van mij rouwt om het verlies van die heerlijke vulling die uit mijn kalkoen kwam, maar het andere deel van mij is blij met de vochtige resultaten van mijn kalkoen.

Zet de kalkoen een half uur in een voorverwarmde oven van 260 graden. Stel je timer in! De reden voor de intense beginhitte is dat hierdoor het vet onder de huid op de onderkant van de kalkoen gaat smelten (vergeet niet - je hebt haar zittend op een rek in de braadpan) en helpen de huid op op die onderkant ook bruin te maken. Geen papperige onderkant-kalkoenen meer! Ook begint de kalkoen een gebronst bruin te worden, wat je juist wilt. Na het eerste 260 graden intense hitten, zet je je oven terug op een respectabele 165 graden. Voel je je nu beter?

Volg de tijdtabel op de kalkoenverpakking voor een geschatte braadtijd. Plaats een "tent" van folie losjes over de kalkoen wanneer deze goudbruin begint te worden en stel alleen de drumsticks bloot aan de oven. Rooster de kalkoen tot de vleesthermometer 82 graden leest (voor een hele kalkoen) en het sap niet langer roze is wanneer je in het midden van de dij snijdt (het moet duidelijk zijn). De drumstick moet gemakkelijk in het het gewricht bewegen wanneer deze wordt opgetild of gedraaid. Wanneer de kalkoen klaar is met roosteren, haal je hem uit de oven en laat je hem minstens 1/2 uur staan (rusten) voor het gemakkelijkst snijden. Het is echter nog beter om deze een uur te laten rusten. Op die manier kun je de rest van de maaltijd afmaken. Houd de kalkoen onder de tent met folie zodat deze warm blijft.

Gekruide Cranberries

RECEPT 3 - 8 personen

INGREDIENTEN:
  • 250 ml water
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • een snuf gemalen kruidnagel (kruidnagelpoeder)
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 pak 400 gram cranberries
  • 2 blikjes 236- 240 gram ananasstukjes, uitgelekt
  • 150 gram gehakte pecannoten
KOOKINSTRUCTIES:
Meng in een pan met een nauwsluitend deksel op middelhoog vuur: water, suiker, kruiden en cranberries. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 10 minuten sudderen of totdat cranberry's openspringen. Haal van het vuur en roer er ananas door. Koel af tot kamertemperatuur en plaats het vervolgens in een plastic zak met zipsluiting van 4 liter. Verdrijf overtollige lucht en sluit af.

Plaats de gehakte pecannoten in een 1 liter vriezerbestendige ziplock zak.

Markeer een andere 4 liter zak met GEKRUIDE CRANBERRY'S en de datum waarop je het hebt gemengd. Doe eerst de zak gekoelde cranberry's in deze zak en vervolgens de zak gehakte pecannoten. Verdrijf overtollige lucht, sluit af en plaats in de vriezer.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetails voor alle recepten.

Thanksgiving Dressing

RECEPT 4 — 8 porties

INGREDIENTEN:
  • 300 gram gehakte ui
  • 180 gram gehakte selderij
  • 4 eetlepels ongezouten boter
  • 8 cups (ongeveer 2 liter volume) zuurdesembroodblokjes
  • 1 1/2 theelepel salie
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 250 ml natriumarme kippenbouillon
KOOKINSTRUCTIES:
Bak in een grote koekenpan op middelhoog vuur ui en selderij 3 tot 4 minuten in de boter of tot de ui doorschijnend is ("glazig"). Breng het mengsel over in een grote mengkom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed.

Doe het mengsel in twee plastic zakken van 4 liter, elk gemarkeerd met THANKSGIVING DRESSING en de datum waarop u het hebt gemaakt. Verdrijf overtollige lucht, sluit af en plaats in de vriezer.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetails voor alle recepten.

Variaties:

Oesterdressing:
Boter weglaten. Bak 250 gram spek (blokjes); laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel. Voeg ui en selderij toe aan spekbakvet en bak tot de ui doorschijnend is. Voeg spek en gehakte oesters toe en ga verder met het recept zoals voorgeschreven.

Maïsbrood dressing:
Laat zuurdesemblokjes weg en gebruik in plaats daarvan verkruimeld maïsbrood.
Boter weglaten. Bak, in een koekenpan, de worst gaar; haal uit de koekenpan en laat uitlekken op keukenpapier. Voeg ui en selderij toe aan worstvet en bak tot de ui doorschijnend is. Voeg worst toe en ga verder met het recept zoals voorgeschreven.

Appel walnoot dressing:
Gebruik gelijke hoeveelheden maïsbrood en zuurdesembrood (elk een liter volume).
Schil, ontkern en hak 2 appels en bak in de boter met de ui en selderij tot de ui doorschijnend is; ga verder met het recept zoals voorgeschreven. Rooster 150 gram gehakte walnoten en doe in een plastic zak van 1 liter; voeg deze zak toe aan een van de plastic zakken van 4 liter. Verdrijf overtollige lucht, sluit af en plaats in de vriezer.

Gewoon Goddelijke Aardappelen

RECEPT 5 — 8 porties

INGREDIENTEN:
  • 10 middelgrote russet aardappelen, geschild en in blokjes
  • 10 plakjes spek (bacon), gebakken en verkruimeld
  • 250 ml zure room
  • 2 pakjes 240 gram vetarme gemalen Cheddar kaas
  • Zout en peper, naar smaak
KOOKINSTRUCTIES:
Vet een 2 liter, diepvriesvriendelijke ovenschaal licht in.

Kook in een grote pan met een nauwsluitend deksel op middelhoog vuur aardappelen tot ze gaar zijn; giet af en breng over naar een grote mengkom. Voeg de resterende ingrediënten toe en combineer met een elektrische mixer tot een gladde massa, of als je het een beetje klonterig vindt, gebruik dan een aardappelstamper. Breng over op de voorbereide ovenschaal en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Bedek de ovenschaal met plasticfolie en plaats deze vervolgens in een plastic zak van 6 liter, als deze past. Anders wikkelt u de schotel met meer plasticfolie in en wikkel het hele ding vervolgens twee keer in zware aluminiumfoliefoliefolie, zorg ervoor dat het zeer goed is afgesloten. Markeer de zak of de bovenkant van de verpakte verpakking GODDELIJKE AARDAPPELEN en de datum waarop u deze hebt gemaakt.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetail voor alle recepten

Praline Pompoen

RECEPT 6 – Serveert 6 INGREDIENTEN:
  • 4 middelgrote groene ribbelpompoen, gehalveerd en gezaaid
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 80 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 150 gram gehakte pecannoten
KOOKINSTRUCTIES:
Verwarm de oven voor op 350 graden.

Plaats pompoenbrood in een ovenschaal; voeg ongeveer 1 cm water toe; bak gedurende 10 minuten of tot het iets zacht is (je wilt het gewoon gedeeltelijk gaar hebben). Laat de pompoen afkoelen en doe vervolgens per 4 stuks in een plastic zak van 4 liter.

Combineer in een kom de basterdsuikersuiker, kaneel, gember en pecannoten; plaats in een plastic zak van 1 liter. Doe de boter in een zak van 1 liter. Verdrijf overtollige lucht uit beide zakken en sluit af.

Op een plastic zak van 7,5 liter schrijf je PRALINE POMPOEN en de datum waarop u het hebt gemaakt. Plaats in die zak eerst de suikerzak, dan de boterzak, gevolgd door beide pompoenzakken. Verwijder voorzichtig overtollige lucht, sluit af en plaats in de vriezer. Als slechts één van de 4 liter pompoenzakken in de plastic zak van 7,5 (of 6 liter) past, markeer dan gewoon de andere HOORT BIJ PRALINE POMPOEN en vries in.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetail voor alle recepten.

Herstgroenten

RECEPT 7 - 8 porties

INGREDIENTEN:
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 150 gram fijngehakte ui
  • 2 eetlepels olijfolie, verdeeld
  • 1,2 kg boerenkool (van de stelen ontdaan en fijngesneden)(mag ook Snijbiet of ander stevige groenten zijn)
  • Zout en peper, naar smaak
KOOKINSTRUCTIES:
Week rozijnen ongeveer 10 minuten in een grote kom water; giet af en plaats deze vervolgens in een plastic zak van 1 liter. Verdrijf overtollige lucht en sluit af.

Terwijl rozijnen weken, verwarm je 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur; voeg knoflook en ui toe en bak tot knoflook geurig is en ui doorschijnend. Voeg resterende olie en boerenkool toe aan de koekenpan en kook net totdat boerenkool begint te verwelken en felgroen wordt; haal uit de koekenpan en koel af tot kamertemperatuur.

Doe boerenkool in een plastic zak van 4 liter met de vermelding HERFSTGROENTEN en de datum waarop u deze hebt gemaakt. Voeg de zak rozijnen toe. Verdrijf overtollige lucht, sluit de zak af en plaats deze in de vriezer.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetail voor alle recepten.

Chocolade Pompoen brood

Recept 8 — Serveert 8

INGREDIENTEN:
  • 375 gram meel (bloem)
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 eieren
  • 400 gram suiker
  • 1 blik pompoenpuree (ook wel 100% pompoen genoemd, GEEN pompoentaartvulling)
  • 320 ml plantaardige olie
  • 225 gram chocolade chips
KOOKINSTRUCTIES:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet en bloem 2 broodblikken licht in.

Meng in een grote mengkom bloem, baking soda, zout en kaneel; zet opzij. Meng in een andere mengkom eieren, suiker, pompoenpuree en olie.

Voeg natte ingrediënten toe aan droge ingrediënten en roer tot de droge ingrediënten bevochtigd zijn.

Roer er voorzichtig chocoladechips door en giet het beslag gelijkmatig in de voorbereide broodblikken. Bak gedurende 60 tot 65 minuten of tot de caketester (bv een satéprikker) er schoon uitkomt.

Laat broden volledig afkoelen en haal vervolgens uit pannen en wikkel twee keer in plasticfolie, gevolgd door twee lagen zware aluminiumfolie. Markeer de bovenkanten met CHOCOLADE POMPOEN BROOD en de datum waarop je ze hebt gebakken.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetails voor alle recepten.

Karamel Appeltaart

RECEPT 9 — 8 porties

INGREDIENTEN:
  • 6 appels, geschild, van de klokhuizen ontdaan en dun gesneden
  • 3 eetlepels citroensap
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 3 eetlepels bloem
  • 80 gram ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 9 karamel vierkantjes/ blokjes
  • 2 kant-en-klare koelkasttaartkorsten – die je uitvouwd/uitrolt (verkocht in een doos)
KOOKINSTRUCTIES:
Combineer in een grote pan appels, citroensap, suikers, kaneel, nootmuskaat, bloem en boter. Kook op middelhoog vuur tot de appels beetgaar zijn, ongeveer 10 tot 15 minuten. Zet apart en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en plaats het vervolgens in een ziplock zak van 4 liter en de datum waarop u het hebt gemaakt.

Doe de gesneden karamel vierkantjes in een plastic zak van 1 liter en voeg toe aan de zak van 4 liter. Verdrijf overtollige lucht, sluit de zak af en plaats deze in de vriezer.

*Om dit recept af te maken, zie Ontdooischema en Kookdetail voor alle recepten.

Vriezer Engel Koekjes

RECEPT 10 — 4 dozijn

INGREDIENTEN:
  • 625 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel baking soda
  • 200 gram shortening
  • 2 pakjes gist van 8 gram
  • 80 ml warm water
  • 500 ml karnemelk
VOORBEREIDINGSINSTRUCTIES:
Zeef in een grote mengkom bloem, suiker en baking soda door elkaar; snijdt de shortening er doorheen met behulp van een vork of deegsnijder.

Los gist op in een kleine kommetje warm water; voeg samen met karnemelk toe aan meel/shorteningmengsel; goed mengen. Dek goed af met plasticfolie en koel minstens 2 uur en maximaal 1 week.

KOOKINSTRUCTIES:
Vet een bakplaat licht in.

Rol het deeg uit en snijd koekjes uit met behulp van een koekjessnijder.

Leg koekjes op de voorbereide bakplaat en laat 2 uur op kamertemperatuur zitten voor het bakken.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Bak gedurende 10 minuten

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/