FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Tips om vlees te bewaren

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Ik heb geweldige feedback gekregen op een bericht dat ik onlangs heb gedeeld over hoe je de levensduur van je producten kunt maximaliseren door te leren waar je het in de koelkast kunt bewaren. Dus ik dacht dat het een goed idee zou zijn om dat thema wat verder uit te werken door te praten over hoe lang je dat dure lokale, met gras gevoede en biologische vlees en in het wild gevangen vis waar je in hebt geïnvesteerd, zou moeten bewaren. Jullie maken me zo trots! 🙂

Laten we het eerst hebben over de opslag van gevogelte.

Niets heeft zo'n onaangename geur als kip die over zijn hoogtepunt heen is. ieuw. Wanneer je thuiskomt van de markt, maak je idealiter je kip klaar voor gebruik later in de week (we hebben veel recepten die je kunnen helpen om van die simpele oude kip een meesterwerk te maken!). Maar als je een dag of twee nodig heeft om u te oriënteren, bewaar dat gevogelte dan in de originele verpakking en gebruik het binnen een dag of twee op. Ik raad aan om de verpakking rauwe kip op een bord in de koelkast te leggen, zodat de sappen niet druipen en alles besmetten wat ze aanraken.

Eet nooit gevogelte waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Dat is vragen om serieuze problemen. En met kip wil je niet rommelen.

Als je niet zeker weet wanneer u het gaat gebruiken, wikkel dan de originele verpakking in een hersluitbare diepvrieszak en bewaar deze maximaal drie maanden in de vriezer. Als het langer zal worden ingevroren, gebruik dan hersluitbare diepvrieszakken om de kip in porties in te pakken om vriesbrand te voorkomen. De beste manier om vriesbrand te verminderen, is door gevogelte in vacuümverpakte zakken te kopen of uw eigen vacuümapparaat te gebruiken.

Opslag van schelpdieren

Je moet die schaal- en schelpdieren goed en vers houden als je ermee thuiskomt.

Bewaar vis in de originele verpakking en bewaar hem maximaal twee dagen in de koelkast, bij voorkeur op een schaal met ijs. Idealiter eet je het op de dag dat je het mee naar huis neemt. Om vis in te vriezen, doe je een hersluitbare diepvrieszak om de originele verpakking en bewaar je deze een maand of twee in de vriezer.

Bij levende schelpdieren zoals kokkels of mosselen wil je ze beslist niet langer bewaren dan nodig is. Eet ze snel nadat je ze thuis hebt gebracht. Zorg dat ze wat lucht hebben terwijl ze in de koelkast staan, dus prik gaatjes in de verpakking. En leg ze op een kom om te voorkomen dat er sap in de koelkast lekt.

Bewaren van rund, varken en lam

Rundergehakt en stoofvlees mogen slechts twee dagen in de koelkast worden bewaard en maximaal vier maanden in de vriezer. Bewaar het op een koude plek in de koelkast, bij voorkeur naar de achterkant van de middelste plank waar het goed en koel is.

Houd een bord onder je rundvlees (en eigenlijk elk ander vlees) terwijl het in de koelkast staat, zodat er nergens vleesvocht op druppelt. Niet erg smakelijk.

Braadstukken van rundvlees, varkensgebraad en steaks zijn tot drie dagen houdbaar in de koelkast en zes maanden in de vriezer.

Lamskoteletten en varkenskoteletten mogen niet langer dan drie dagen in de koelkast worden bewaard en je mag niet langer dan zes maanden invriezen.

Worsten mogen slechts twee dagen in de koelkast worden bewaard; ze kunnen maximaal twee maanden worden ingevroren.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/