FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Hoeveel voedingstoffen zitten er eigenlijk in je eten?

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Lieve vrienden,

Je hoort de hele tijd dat je je groenten en fruit moet eten. Dat ze belangrijke mineralen en vitamines bevatten die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Dus je hebt waarschijnlijk het gevoel dat je iets goeds doet als je gaat zitten met je dagelijkse salade en alle andere groenten die je in jezelf en/of je gezinsleden kunt proppen. En jij bent. Begrijp me niet verkeerd! Maar je zult er misschien versteld van staan ​​​​hoeveel van de producten die we vandaag voor ons hebben, qua voedingswaarde gebrekkig zijn.

Volgens de American Food Pyramid hebben volwassenen ongeveer 750 ml groenten en 2 stuks fruit per dag nodig voor een optimale gezondheid. Maar persoonlijk vind ik dat dit aantal hoger zou moeten zijn, omdat ik niet geloof dat een paar kopjes van de huidige producten ons kunnen voorzien van alle mineralen die we nodig hebben.

Een studie uitgevoerd door een onderzoeksteam van de Universiteit van Texas ontdekte dat zes van de dertien voedingsstoffen in een steekproef van 43 verschillende soorten groenten en fruit tussen 1950 en 2000 aanzienlijk waren uitgeput.

In 1950 bevatte broccoli gemiddeld 12,9 milligram calcium per gram, maar in 2003 bleek broccoli slechts 4,4 milligram calcium te bevatten.

Waarom?

De grond is uitgeput. Landbouwgronden zijn ernstig uitgeput van mineralen. Zelfs veel biologische boerderijen hebben grond die zodanig is bewerkt dat het voedsel dat in dat vuil is gegroeid niet zo voedzaam is als je zou verwachten.

De bodem is gewoon niet gezond meer. Met de GGO's, de pesticiden en fungiciden. . . we hebben geluk als de groenten en fruit die vandaag worden geoogst, al enige voeding bevatten tegen de tijd dat ze in de winkelrekken worden geplaatst.

Maar er is nog iets.

Reistijd. Na de oogst verliest het product gestaag aan voedingswaarde. Als je groenten en fruit eet die vanuit het hele land zijn verzonden, hoeveel voedingswaarde denkt je dan dat het heeft tegen de tijd dat het jouw tafel bereikt?

Dus hoe krijg je alle voeding die je nodig hebt?

Hier zijn een paar ideeën voor je.
  • Eet veel biologisch geteelde groenten en fruit en overweeg aanvulling met een dagelijkse multivitamine.

  • Begin met het verbouwen van je eigen voedsel en zorg ervoor dat de grond die je gebruikt goed wordt gevoed met organische compost en veilige meststoffen.

  • Bewaar de voedingsstoffen in jouw groenten door ze goed te koken. Hitte kan 30% of meer van de voedingsstoffen in rauwe groenten en fruit vernietigen, dus kook ze niet te gaar. Stoom of bak jouw groenten om verlies van voedingsstoffen te voorkomen of, nog beter, geniet van jouw producten rauw. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Wanneer je spinazie, tomaten en wortelen kookt (niet te gaar in een hoop brij, let wel), verhoog je de hoeveelheid beschikbare antioxidanten die in het voedsel in hun rauwe staat worden aangetroffen.

  • Kies vers of diepgevroren boven blik. Ingeblikt voedsel heeft weinig voedingswaarde meer na alle bewerkingen die het heeft ondergaan om bij je te komen. Bevroren voedsel wordt echter over het algemeen direct na het plukken ingevroren en is mogelijk voedzamer dan het voedsel dat je vers in de supermarkt krijgt als het van de halve wereld naar je wordt verzonden en wordt blootgesteld aan allerlei soorten hitte, licht , lucht en wie weet wat!
Dus wat is de moraal van het verhaal?

Zelfs als je denkt dat je genoeg groenten en fruit eet, is de kans groot dat je dat niet doet.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/