FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Hoe voorkom je vriesbrand?

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

Heb je ooit vlees uit de vriezer gehaald om verkleuring en ijskristallen te vinden? Als je een bak ijs voor langere tijd in de vriezer bent vergeten, heb je het misschien geopend om te ontdekken dat het oppervlak bedekt is met ijs. Diepvriesbrand, noemen we dat vaak.

Het invriezen van voedsel is een geweldige manier om de levensduur van onze bederfelijke artikelen te verlengen, maar wanneer je voedsel invriest, bestaat de kans dat jouw voedsel in de vriezer wordt verbrand. Vriesbrand doet zich voor als verkleuring op het oppervlak van diepvriesproducten zoals brood en vlees. IJskristallen zijn een ander teken van vriesbrand, dat we kunnen vinden in bevroren producten en ijs.

Om vriesbrand een beetje beter te begrijpen, helpt het om meer te weten over hoe het vriesproces werkt. Wanneer voedsel wordt ingevroren, wordt het grootste deel van het watergehalte van dat voedsel omgezet in ijs. Een deel van het water wordt echter direct omgezet in waterdamp en komt samen uit het voedsel. Dit proces wordt sublimatie genoemd.

Dit waterverlies zorgt ervoor dat voedsel na verloop van tijd uitdroogt, zoals ijsblokjes die uiteindelijk krimpen als ze in de vriezer worden bewaard. Dus in wezen droogt dit proces delen van voedsel door vriesdrogen, wat resulteert in vriesbrand.

In luchtdichte containers (zoals ijs) vormt die waterdamp rijp aan de binnenkant van de container en/of op het oppervlak van het voedsel. In open containers of containers die niet perfect zijn afgesloten, leidt de damp die ontsnapt tot ijsvorming aan de binnenkant van niet-vorstvrije vriezers.

En wat we overhouden is voedsel met vreemde smaken die moeilijk te kauwen zijn.

Als u in de vriezer verbrand voedsel op juw handen heeft, moet je jouw best doen om de aangetaste gebieden weg te gooien. Maar je weet dat ik gewoon een hekel heb aan voedselverspilling, dus laten we het hebben over hoe je vriesbrand kunt voorkomen.

Tips om vriesbrand te voorkomen
  1. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit verpakkingen waarin je voedsel invriest. Hoe dichter jouw voedsel bij de verpakking is, hoe kleiner de kans dat het water verliest.
  2. Laat je eten niet langer in de vriezer liggen dan nodig is. Hoe langer je etenswaren ingevroren zijn, hoe groter de kans dat het in de vriezer verbrandt.
  3. Zet je vriezer op de laagst mogelijke stand om sublimatie te voorkomen, aangezien dit minder waarschijnlijk is bij lagere temperaturen.
  4. Gebruik altijd zakken met ritssluiting van hoge kwaliteit om voedsel in te vriezen en probeer voedsel in een zak te verpakken die precies goed past.
  5. Plaats geen warm voedsel in de vriezer. Je loopt het risico de temperatuur van je vriezer te verhogen en sommige van jouw diepvriesproducten kunnen zelfs beginnen te ontdooien.
  6. Open de vriezerdeur niet meer dan nodig is. Dit zal helpen voorkomen dat de temperatuur van de vriezer fluctueert, wat kan leiden tot vriesbrand.
Maaltijden maken van het vlees/gevogelte/vis en de producten die je koopt zodra je ze uit de supermarkt haalt, is een andere manier om ervoor te zorgen dat je eten niet wordt verspild en achter in de vriezer wordt vergeten.

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/