FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Voedsel voor de geest: Hoe het beste je koelkast te gebruiken

door Leanne Ely, CNC

Lieve vrienden,

De kans is groot dat je een koelkast in huis hebt. Maar als je net als veel mensen bent, denk je niet veel na over het wat-gaat-waar-proces wanneer je je boodschappen van de markt naar huis haalt.

Er is een reden waarom je koelkast al die laden en planken heeft. Bepaalde delen van uw koelkast hebben verschillende temperatuur- en vochtigheidsregelingen en daarom zijn verschillende soorten voedsel bedoeld om op specifieke plaatsen te worden bewaard.

Wie wil zijn producten naar de donkere nissen van de koelkast sturen om te sterven? Niemand! Dus laten we meer leren, zullen we?

Temperatuur, ethyleen en vochtigheid . . . Oh jé!

Weet je hoe je soms een slappe courgette onder in je koelkast vindt? Of een bos wortelen die na een dag of twee slap zijn geworden? Dat komt omdat je ze laat uitdrogen.

Om je producten langer vers te houden, heb je, afhankelijk van het soort groente of fruit, een bepaalde hoeveelheid waterdamp in de lucht nodig of een goede relatieve luchtvochtigheid.

Een goede manier om te onthouden welke producten meer vochtigheid nodig hebben, is te bedenken welke het snelst verwelkt. Voedingsmiddelen die de hoogste relatieve vochtigheid vereisen, zijn selderij, druiven, courgette, komkommer, bonen, bladgroenten, asperges, avocado, peren en bessen. Zaken als citrus, tomaten, meloen en zoete aardappel kunnen een gemiddelde luchtvochtigheid aan, terwijl gedroogde knoflook, pompoen, uien en pompoenen meer geschikt zijn voor een lagere relatieve luchtvochtigheid en ze niet eens in de koelkast hoeven te worden bewaard.

Ken je die groentelade onderin de koelkast? Daar is over het algemeen de meeste vochtigheid te vinden. Als er een klein schuiflipje aan de voorkant van de lades is om de luchtvochtigheid aan te passen, gebruik dat dan! Die functie sluit de ventilatieopening en zorgt ervoor dat er geen droge lucht bij je producten komt, zodat het daar lekker gehydrateerd kan blijven. Houd de relatieve vochtigheid ingesteld op 90 of 100%, de instelling waar de meeste van die producten het gelukkigst zullen zijn.

Over die scherpere lade gesproken, sommige soorten producten passen niet goed bij andere en moeten apart worden bewaard.

Als groenten en fruit worden geoogst, zullen ze meestal blijven rijpen. Wanneer dit gebeurt, produceert het voedsel ethyleengas. Dit gas kan andere soorten fruit en groenten negatief beïnvloeden. Het kan ervoor zorgen dat groene groenten geel worden, aardappelen ontkiemen, wortelen bitter worden en asperges hard worden.

Veelvoorkomende ethyleenproducenten zijn appels, peren, pruimen, perziken en meloenen.

Bewaar groenten in de ene lade en fruit in de andere en het komt goed.

Vlees en eieren bewaren

Uw koelkast heeft waarschijnlijk een vleesbewaarlade. Dat is het koudste deel van je koelkast, dus gebruik het voor je vlees (wat waarschijnlijk toch het meest bederfelijke item is). Je kunt er ook vissen in houden, als je het maar niet vergeet. Verse vis moet echt worden gegeten op de dag dat je hem mee naar huis neemt, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat hij langer dan een paar uur vers blijft.

Vroeger hadden koelkasten kleine eierhouders op de deur - sommige doen dat nog steeds! Maar u mag uw eieren daar nooit bewaren. Waarom niet? Bewaar nooit iets zeer bederfelijks of items die gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen in de deur van de koelkast. Dat komt omdat elke keer dat de deur van de koelkast wordt geopend, een explosie van warme lucht dat gebied raakt. Eieren moeten diep in de koelkast blijven, waar ze een aangename, zelfs koude temperatuur kunnen genieten. Wat dat betreft, moet u eieren echter altijd op kamertemperatuur brengen voordat u ze kookt. Dit zal helpen voorkomen dat je dooiers breken en het zal ze in het algemeen helpen om gelijkmatiger te koken.

Specerijen

Gebruik de deur van de koelkast om de kruiden die u regelmatig of semi-regelmatig gebruikt, te bewaren.

En daar heb je het!

Liefs,

Leanne, jouw Dinner Diva



(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/leanne-ely/