FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly-en Les: Glim je Gootsteen

Dit is je eerste huishoudelijke taak. Velen van jullie begrijpen niet waarom ik wil dat je de vuile vaat uit je gootsteen haalt en hem schoonmaakt en laat glimmen terwijl er zo veel andere dingen te doen zijn. Het is zo simpel: Ik wil dat je het gevoel hebt dat je wat bereikt hebt! Je hebt jaren geworsteld met een huis vol rommel en je bent teneergeslagen. Ik wil gewoon een glimlach op je gezicht. Wanneer je morgen wakker wordt, dan groet die gootsteen je met een glans en dan komt er een glimlach over dat prachtige gezicht van je! Ik kan niet bij je zijn en je een grote knuffel geven, maar ik weet hoe goed het voelt om jezelf te kunnen zien in je gootsteen. Dus, elke ochtend, is dit mijn geschenk aan jou. Ook al kan ik niet daadwerkelijk bij je zijn om je een schouderklopje te geven, ik wil dat je weet dat ik erg trots op je ben!

Hup: Ga je gootsteen laten glimmen!

(vertaald van) FlyLady

Glimmende gootsteen 1-op-1

Veel leden vragen "Hoe krijg ik mijn gootsteen zo schoon dat hij gaat glimmen?". Om deze vraag te beantwoorden, heeft FlyLady het volgende stuk geschreven: "Shiny Sink 101" (dit heb ik vertaald naar Glimmende Gootsteen 1-op-1). Op naar een geweldige glans! LET OP: DEZE PROCEDURE DOE JE ALLEEN WANNEER JE VOOR HET EERST JE GOOTSTEEN SCHOONMAAKT. DIT DOE JE NIET ELKE DAG. JE BLIJFT DE GLANS BEHOUDEN/ONDERHOUDEN MET EEN BEETJE RUITENREINIGER (red: denk aan Glassex).

Lieve vrienden,

Ik wil dat je een glimlach krijgt van oor-tot-oor wanneer je naar je gootsteen kijkt. Ik heb ieder excuus in de wereld al gehoord. Zelfs oude gootstenen kunnen er als nieuw uitzien met wat inspannend werk. Hier is hoe je dat doet:
 1. Haal al je vuile vaat uit je gootsteen
 2. Laat zeer heet water (nagenoeg kokend) in de gootsteen lopen en vul hem tot de rand. Als je een dubbele gootsteen hebt, doe je ëën kant eerst. Giet er een een 'cup' (ongeveer 250 ml) bleek bij. Laat het voor een uur weken. Na het uur haal je de stop er uit met een lange tang; als je geen tang hebt haal dan eerst een deel van het water er uit zodat je hem er met de hand uit kunt halen. Draag wel handschoenen zodat de bleek je huid niet irriteert en let er op dat je geen bleekwater op je kleren krijgt.
 3. Spoel je gootsteen goed uit (belangrijk!!!)
 4. Gebruik nu wat poedervorm reiniger (denk aan Baking-soda, VIM etc.) en geef de gootsteen een goede poetsbeurt.
 5. Spoel je gootsteen goed uit (belangrijk!!!)
 6. Neem een scherm voorwerp, zoals een schilmesje, en haal deze langs het randje van je gootsteen, zoals je ook zou doen als je het vuil met (de punt van) een vijltje onder je nagels vandaan haalt.
 7. Maak schoon rond de kranen; hiervoor is het wellicht nodig een oude tandenborstel of wat flosdraad te gebruiken.
 8. Pak de ruitenreiniger (Glassex of HG Ruitenschoon etc.) en zorg voor een glans.
 9. Als je niet tevreden bent over hoe het er uit ziet, kun je wat autowas proberen. Maar wees je er van bewust dat je weet ergens in je hart dat je gootsteen prima schoon is en dat het niet perfect hoeft te zijn. Ons perfectionisme is wat ons op dit punt heeft gebracht...
 10. Iedere keer als je water door de gootsteen laat gaan, neem je een theedoek en droog je even na (ik leg zelf (Zowel FunTESTic als FlyLady in deze!!) elke avond een schone neer als onderdeel van mijn avondroutine) (red: ik heb een 6-tal nieuwe, bij mijn keuken passende, theedoeken gekocht voor dit doel en al mijn oude /allegaartjes weggedaan, dat ziet er een stuk mooier en strakker uit!). Voordat je er erg in hebt doe je dit iedere keer als je de keuken verlaat! Al snel zullen je huisgenoten dit ook doen. Geen watervlekken meer. Je hebt een schone, glimmende gootsteen.
 11. Schiet niet uit je slof als iemand niet zo trots is op je gootsteen als jij. Het is gemakkelijk op te lossen, je hebt het moeilijkste al gedaan en je hoeft niet meer door dat hele proces heen. Dagelijks onderhoud zal je gootsteen er altijd zo uit laten zien. Nare, pijnlijke woorden zijn niet zo gemakkelijk te repareren. Zorg er voor dat je jouw huisgenoten/ familieleden uitlegt waarom je dit doet. Ze zullen denken dat je gek bent geworden.
 12. Als je geen vaatwasser hebt, geen paniek. Een vaatwasser is niets meer dan een bergruimte voor vuile vaat. Maak de ruimte onder je gootsteen schoon en leeg en plaats er een teiltje. Leer je familie aan om daar hun vuile vaat in te zetten. Maak er een gewoonte van om de gewassen vaat, gelijk te drogen en op te bergen; geen droogrek meer op de aanrecht laten staan, maar zet hem naast je teiltje als je klaar bent met de afwas. Als die oude vies/ranzig is, leg hem dan in bleekwater tegelijkertijd met het 'glimmen van je gootsteen' (stap 2) of koop een nieuwe.
 13. Om er zeker van te zijn dat je familie dit onthoud, plaats je een post-it of notitiepapiertje in de gootsteen. Je krijgt daarmee aandacht en het helpt hen herinneren waar ze de vaat moeten laten. Ze hebben het voorheen nooit geleerd, dus het vergt wat oefening (geduld!).
Het kan zijn dat je een roestvaststalen gootsteen hebt. Voer dan de bovenstaande stappen uit en gebruik tussen stap 3 en 4 een 'Brillo' om een extra te polijsten voor een glans als nieuw.

Krijg je nog steeds na het gebruik van de ruitenreiniger je gootsteen niet glanzend, gebruik dan wat citroen- of olijfolie. Gewoon een klein beetje op een doek en wrijven. Hier ga je van glimlachen! Hier hebben sommigen zeer goede resultaten mee behaald met 'Bar Keepers Friend' (red: een lijn van schoonmaakmiddelen)

Hup: Ga je gootsteen laten glimmen!

(vertaald van) FlyLady

Laatste opmerking: Wees heel voorzichtig dat je GEEN schoonmaakmiddelen mengt; 'vim' en ' glassex' samen veroorzaken bijvoorbeeld giftige gassen! Tussen iedere stap goed spoelen!!! http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/shine-sink/

FunTESTic's toevoeging:

Mijn eigen YouTube filmpje hoe je gootsteen glimmend te krijgen:

In een eerdere keer, had ik geen bleek in huis, dus bedacht dat wellicht een vaatwasblokje ook zou werken. Waarempel! Het gaf een heel mooi resultaat. Ik heb het overloopje dichtgeplakt met een stukje 'ducktape'/ plakband (anders komt het niet helemaal tot aan de rand). Ik heb mijn cooker helemaal op laten gaan in de gootsteen en daarbij laten aanvullen met het heetste water (let op verbrandingsgevaar!), toen heb ik een vaatwasblokje er in gedaan en het geheel met af toe roeren laten weken gedurende een uur. Daarna (met lange tang!-> afwasmiddel is aggressief) de stop er uit gehaald en goed nagespoeld, de (duck)tape plek goed met afwasmiddel nageboend. Voor de glans heb ik RVS glansmiddel van HG gebruikt en een fijne microvezeldoek.