FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly-en Les: Hoe moet je ontrommelen

Dagelijks 15 minuten de tijd nemen om een gebied te ontrommelen door het gebruik van de 27-Fling-Boogie en het ruimen van je vuurhaarden zijn een paar van de meest krachtige hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een vrediger huis te krijgen. Onthoud dat je rommel niet kunt ordenen - je kunt alleen dingen waarvan je houdt ordenen!

Hieronder staan FlyLady's tips over hoe je moet ontrommelen. Zet je huis op dieet - eentje die rommel buiten de deur zet!

Wanneer ontrommelen?

Bepaal hoe vaak je een zone gaat ontrommelen. Doe iedere dag een beetje - gebruik een wekkertje of stopwatch. Wees gewaarschuwd: dit kan dwangmatig worden! Eenmaal gestart zul je alles willen opruimen in één keer. Stap niet in die valkuil; overdoe het niet! Doe een een klein stukje per keer. Je huis werd niet in één dag rommelig en het wordt ook niet in één dag schoon en netjes. Wanneer je je wekkertje instelt beperk en bescherm je jezelf tegen meer. Het lijkt nu misschien een onhaalbaar doel, maar je kunt het echt in kleine stukjes. In een paar maanden tijd is je huis ontrommeld.

Hulpmiddelen bij het ontrommelen

Je zult vuilniszakken, dozen, stiften en een stofdoek nodig hebben. Maak labels op de dozen met 'Weggeven', 'Weggooien' en 'Opbergen'. Doe een vuilniszak in de doos met 'weggooien'.

Zet nu je wekkertje op een uur (of 30 minuten, 15 minuten of 10 minuten, maar NIET langer). Doe dit klusje zo snel je kunt. Haal niet meer uit kasten en laden dan je in de ingestelde tijd weer terug kunt opbergen. Dit betekent dus maar 1 lade, 1 kast of misschien zelfs maar 1 plank in die kast, 1 tijdschriftenbank of 1 meubelstuk waar je onder de rommel weghaalt. Je kunt ze echt niet allemaal tegelijkertijd doen!

Start bij de ingang van de kamer

Begin bij de deur en werk dan stukje bij beetje met de klok mee door de kamer heen. Sla geen stukjes over. Wat er ook na komt, gewoon doen!

Ontrommelen maar!

Met de dozen aan je voeten en de stofdoek in je hand, begin je met het ruimen en het wegdoen van de dingen die niet in de kamer horen waar je nu bent. Doe afval in de 'weggooien' doos, stop dingen die je wilt schenken (kringloopwinkel, familie die er WEL BLIJ mee is etc.) in de 'weggeef' doos en stop dingen die elders in het huis een plek moeten hebben / ergens anders moeten zijn in de doos met 'opbergen'. Maak je geen zorgen dat je nog geen plek hebt voor alles, tegen de tijd dat je klaar bent heb je dat wel!

Wat moet je ontrommelen?

Vraag jezelf de volgende vragen wanneer je gaan ontrommelen:
  • Hou ik van dit voorwerp?
  • Heb ik dit voorwerp in het verleden gebruikt?
  • Is het werkelijk afval?
  • Heb ik een ander exemplaar dat beter is?
  • Moet ik er echt twee hebben?
  • Heeft dit voorwerp sentimentele waarde dat maakt dat ik er van hou?
  • Geeft dit voorwerp met een schuldgevoel of maakt het me verdrietig als ik het zie?
Ontdoe de kamer van alles dat je geen glimlach geeft! Als je ergens niet van houdt, doen het dan weg. Laat het los zodat iemand anders er van kan houden.

Ontdoe je van het afval

Wanneer de 'weggooi' doos vol raakt, haal je de vuilniszak er uit, sluit deze en stop hem in de kliko, je kofferbak of waar je je afval dan ook neerzet. Doe een nieuwe zak in de 'weggooi' doos en blijf FLY-en todat je wekkertje afgaat.

Donaties

Wanneer de 'weggeef' doos vol raakt, plak je hem dicht en zet je hem in je auto. De volgende keer dat je je boodschappen oid gaat doen, breng je deze doos naar de kringloopwinkel. Bewaar deze doos NIET voor rommelmarkten; je zult je goed voelen door het weggeven. (in de US kan de waarde van de spullen afgetrokken worden als schenkingen van de inkomstenbelasting, in Nederland kan dat alleen wanneer je schenkingen doet aan goedgekeurde doelen en volgens mij alleen met geld). Ze de doos niet ergens anders in huis, de verleiding om toch weer wat uit de doos te halen is dan te groot. Pak een nieuwe doos, label deze weer met 'Weggeven' en ga weer door met ontrommelen totdat de wekker gaat.

Opbergen

Wanneer de 'opbergen' doos vol raakt, neem je de doos in je armen en ga je zo snel als mogelijk door het huis heen (goed dat je je schoenen aan hebt nietwaar?) en leg je de voorwerpen in de kamers waar ze horen. Als ze al een plekje hebben, leg je ze daar neer, zo niet; leg ze dan op de meest logische plek. Tegen de tijd dat je klaar bent, heb je een plekje voor alles en heeft alles een plek.

De wekker gaat af

Wanneer de wekker af gaat, moet je alle dozen wegdoen. Eerst maak je ze natuurlijk leeg. Dit doe je zo snel als je kunt!

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/decluttering/