FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly-en Les: Aankleden tot en met je schoenen

Veel nieuwe FlyBabies schrijven om te vragen waarom ze zich helemaal moeten aankleden tot en met hun schoenen aan toe. FlyLady schreef het volgende stuk om deze vraag te beantwoorden! Aan het einde van dit stuk, ben je er helemaal klaar voor om die schoen vast te maken aan je voeten!

Waarom schoenen? en in het bijzonder geveterde schoenen?

Lieve vrienden,

Sinds de start van deze groep, heb ik er continue op gehamerd om iedere ochtend schoenen aan te trekken. Ik wil dat je dit doet en je bent geen uitzondering op de regel. Hier is de waarom.

Enige jaren geleden werkte ik in een bedrijf voor directe verkoop van cosmetica. De hoofdregel voor dat bedrijf was dat je geen enkel telefoontje in de ochtend mocht maken tenzij je helemaal aangekleed was, en daarmee bedoel ik ook echt helemaal aangekleed! Tot en met de schoenen aan toe. De reden hierachter is dat je jezelf anders gedraagt wanneer je kleren en schoenen aan hebt. Je bent meer professioneel. Je klant weet simpelweg wanneer je jezelf niet goed voelt over hoe je er uit ziet, zelfs wanneer je denkt dat je dat wel doet. Dus als aankleden al zo'n groot verschil van indruk maakt op iemand die je niet eens kunt zien, wat gebeurd er dan wanneer men je wel kan zien? Meestal jezelf. Schoenen aantrekken met veters zijn beter dan instappertjes of sandalen, omdat ze moeilijer uit te doen zijn. In plaats van even je schoenen uitschoppen voor een snel rustmomentje op de bank, moet je dus helemaal de moeite doen om ze uit te doen. Misschien realiseer je je in dat korte moment dat er toch nog wat is wat je kunt doen. Met schoenen aan die voeten van je, zegt je brein "OK, het is tijd om aan het werk te gaan". Je hebt geen excuus om niet het vuil buiten te zetten of om die doos met spullen om weg te geven even weg te brengen naar de kringloopwinkel. Je bent letterlijk klaar voor wat dan ook. Geloof me, dat als je dat telefoontje van de school van je kind krijgt dat je nodig bent of dat een dierbare vriend(in) belt voor een gesprek en een lunch, dat je er klaar voor bent! Inclusief je schoenen!

Ik zie dit probleem heel vaak bij 'SAHM' (red: dit is de afkorting van 'Stay At Home Moms', vertaalt: Thuisblijf Moeders) omdat ze het huis niet uit hoeven vinden ze het niet nodig om zich helemaal aan te kleden iedere ochtend. De enige die ze zien zijn de kinderen. Ik wil dat je heel goed luistert: je hebt de meest belangrijke baan van allemaal: het grootbrengen van productieve volwassenen. DUS: wil je dat je kinderen leren dat moeder's zich pas ging aankleden als vader thuis kwam? Wil je dat je kinderen de deur open doen omdat je zelf nog in je nachthemd en badjas rond hangt. Als je naar je dag zou kijken net als een 'Payrol SHE' (een werkende vrouw) en je realiseert dat de klusjes in-en om huis net zo lang duren als dat jij wilt dat ze zo lang moeten duren (in de meeste gevallen de hele dag omdat je dat toestaat), dan kom je wel van je achterste af (red: ze noemen dit een "Franny") en kleed je jezelf helemaal aan inclusief je schoenen, omdat het tijd is om aan het werk te gaan.

Er is nog een ander groot voordeel van het dragen van schoenen. Twee zomers geleden deed ik dit voor het eerst succesvol gedurende twee aaneengesloten weken. Dit was ook de eerste zomer dat ik geen last had van (bloedende) hielkloven. Vele voordelen wachten je! Trek je dus je schoenen nu aan! Ik wil je niet horen over "maar ik draag geen schoenen in huis". Nu dus wel zus! Koop of maak een ouder paar schoon specifiek voor dit doel. Je bent trouwens toch niet degene die in het vuil naar binnen loopt. Jij bent nog steeds de baas en je kunt nog steeds je kinderen zeggen dat ze hun schoenen wel moeten uittrekken, wat is hier het probleem eigenlijk? De meeste huishoudens kun je niet eens de grond vinden, laat staan het tapijtje schoonhouden. Weet je eigenlijk wel, welke kleur dat ding moet hebben? En als je twee keer per week stofzuigt, dan gaat het vuil gewoon weg. Leer je kinderen dat ze geen vuil mee naar binnen lopen. Leg een mat buiten de deur zodat ze de modder en het vuil kunnen verwijderen. Ik wil weddden dat je ongeveer tien paar schoenen bij de deur hebt staan, wat doet dat met je stofzuig-schema? Laat kinderen hun schoenen buiten uittrekken en laat ze die schoenen schoonmaken, waarna ze die meenemen naar hun kamer. Als ZIJ moesten betalen voor die dure schoenen dan zouden ze er immers ook veel beter voor zorgen.

DUS: geen excuses, geen gezeur: trek je schoenen NU aan!!!

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/dressed-to-shoes/