|
Koken met de FeestdagenFlyLady's schema voor koken en decoreren met de feestdagen"Als je zoals ik bent, dan vreet het koken van het kerstdiner energie. Er is een manier om te koken en toch ook te kunnen genieten van je gezien. Ik ga het je uitleggen in deze stap-voor-stap instructie. Dit plan werkte voor mij met Thanksgiving enige jaren geleden. Dat was de eerste keer dat ik deze methode toepaste. Ik zal nooit meer een feestdiner zonder dit plan doen." -FlyLadyLieve vrienden, Wat kun je vandaag al doen zodat het morgen niet hoeft? Dit is een vraag die ik mijzelf stel wanneer ik plan voor een feestdagen-diner. Dus ik ga je wat vragen stellen. Beginnend op zondag en maandag voor een diner op donderdag. Heb je de bevroren kalkoen en/of vlees uit de vriezer gehaald en in de koelkast gezet om te ontdooien? Grote stukken vlees duurt enkele dagen om te ontdooien. Ik plan om om mijn kalkoen op dinsdagochtend te koken. Doe dat ding in een vuilniszak en leg hem in de koelkast. Dit is de enige veilige plek waar de kalkoen kan ontdooien. Je wilt niet dat mensen ziek worden van bijvoorbeeld salmonella. Ik vertrouw zelfs het ontdooien in koud water niet. Is je serviesgoed stoffig of vies? Was het af op zondag of maandag1 Ik hou van mijn serviesgoed en veel mensen zeggen dat ik het niet in de vaatwasser moet doen, maar is zeg 'pffff' tegen hen. Mijn vaatwasser heeft een speciaal programma voor delicaat vaatwerk en ik gebruik geen waspoeder/ wasmiddel. Mijn servies wordt wel schoon, maar ik hoef het niet met de hand te doen. Ik doe hetzelfde met mijn bestek, behalve de messen die ik met de hand afwas. Crystal ook. Waterglazen, theeglazen en de mooie wijnglazen voor de wijn die je uitserveert. Mijn schoonmoeder en -zuster houden van witte wijn, dus dan zorg ik dat de glazen er voor schoon zijn. Wat zijn je favoriete serveerschalen?Kalkoenschaal, zilveren onderborden, ovenschalen? ZIjn ze schoon? Hoeveel heb je er nodig? Pak ze op maandag. Pak die dingen die je voor ieder gerecht nodig hebt en ook de serveerlepels/vorken. Leg ze opzij. Op deze manier hoef je niet te haasten en zoeken voor schalen een bepaald gerecht als je visitie al aan tafel zit. Vergeet je broodmandje niet. Op maandagochtend doe ik als eerste mijn huiszegeningsuurtje Stofzuigen, stoffen, leeg de vuilbakken, wissel het beddengoed, zoek tijdschriften uit, lap de ramen en spiegels en dweil de vloer. Ik heb het meest al in het weekeinde gedaan. Er is ongeveer 45 minuten aan restwerk over om het weer op te frissen en dan kan ik naar de supermarkt. Voor het grootste gedeelte zijn met mijn routines, zones en basis weekschoonmaak het huis wel schoon en ik hoef me alleen te richten op de leuke, mooie dingetjes die de gasten extra welkom heetten. Eén ding waar ik wel voor zorg is dat mijn koelkast schoon en georganiseerd is voordat ik naar de winkel ga. Ik doe dit elke week, dus dat is niet erg. ER zijn echter tijden geweest... (ik zal er nu niet op ingaan, maar je weet wat ik bedoel...). Ik wil voldoende ruimte hebben voor de boodschappen en de ovenschotels die ik de komende dagen ga voorbereiden. Nadat ik heb gekeken wat ik moet koken, ga ik de dingen er uit pakken die ik op maandag en dinsdag kan klaarmaken Robert vind het bakken van taarten leuk, dus ik laat hem de taarten bakken op maandag. Nu heb ik wel wat ruimte in de keuken en hij heeft zijn eigen oven aan de andere kant dus we staan elkaar niet in de weg. Op de maandag als ik terug kom van het boodschappen doen, kan ik de gele courgette ovenschotel, de broccoli salade maken en de groene bonen schoonmaken voor roergebakken groene boontjes. Let op; ik doe dit niet tegelijkertijd en ik begin met een schone keuken. Alle boodschappen zijn opgeruimd. Ik heb heet zeepwater in de gootsteen en de vaatwasser is leeg. Ik begin met de ovenschoten en dan de broccolisalade. Ik maak eerst het ene klaar, ruim op en begin met de volgende. Dit klinkt misschien stom maar dit is het beste wat je kunt doen, zonder overweldigd te raken wanneer je een groot gerecht maakt. Ik heb maar één of twee dingen die ik nodig heb op het aanrecht staan. Wordt niet verleid om items te laten staan die je voor een volgend gerecht nodig hebt. Het werkt niet op die manier. Als het gerecht eenmaal in de schaal zit en alle keukengereedschappen zijn schoon en opgeruimd DAN begin je aan het volgende menu-item. Ik dek de tafel op woensdag en maak deze mooi Sla de slagroom voor de taarten. Was de kalkoen en desinfecteer de aanrecht en gootsteen nadat je het gevogelte hebt verwerkt. Was je handen, aanrechtbladen en messen. Er horen geen andere levensmiddelen op het aanrecht te zijn als je met de kalkoen bezig bent. Dan blijven het koken van de kalkoen, vlees, aardappelpuree, mais en de geroerbakte bonen voor donderdag, evenals de gevulde eieren. Het maken van het schema voor donderdag Om dit te doen moet ik de bereidingstijden van alle menu-items nakijken. Dan maak ik een tijdschema en zet deze op de kalender. De broodjes moeten 2-3 uur rijzen en 15 minuten afbakken. Als ik ze om 13:00 op tafel wil hebben, dan moeten ze om 10:00 op het aanrecht staan om te rijzen. Ik kan ze echter al op woensdag klaarzetten in een pan met gesmolten boter en dan in vriezer zetten totdat het tijd is om ze klaar te zetten. De kalkoen is 6 kg. Ik verwacht dat deze 4 uur nodig heeft om te koken. Dat betekent dat hij om 08:00 in de oven moet. Ik wil hem rond de middag klaar hebben, als hij namelijk nog niet helemaal gaar is (kerntemperatuur thermometer gebruiken!) dan kan hij nog even wat langer in de oven blijven. Op woensdag maak ik de kalkoen en het vlees al klaar om in de oven te gaan. Ik zet het vlees al 's avonds in de oven en zet de oven-timer om vier uur later uit te gaan. Hier is mijn schema:
Oh ja. Opruimen is heel makkelijk. Ik doe alle restjes in ziplockzakjes. Ik hoef dan niet creatief te stapelen met schalen in de koelkast. Ik verdeel de kalkoen en de ham en geef het meeste weg. Wat over is, vries ik in voor ovenschotels. Wacht hier niet op. Ruim gelijk op zodat je klaar bent met het diner en je nog steeds veel hulp hebt. Wacht niet. Het wordt alleen moeilijker om aan te pakken. Zorg eventueel voor (milieuvriendelijke!) meeneembakjes zodat je gasten zaken mee kunnen nemen. Tot volgende keer ~FlyLady PS: ik hoop dat dit een beetje helpt om de manier te laten zien hoe ik denk. Ook al hebben we een ruime keuken, dan blijf ik het liefst uit de buurt vanmijn echtgenoot. Het leven is goed met maar 1 kok in de keuken. Wist je dat het Chinese symbook voor vrede een plaatje is van 1 vrouw onder een dak? Het andere symbool (of het chaos of ongelukkig is) is twee vrouwen onder 1 dak. LOL. Misschien kan het ook een echtgenoot en een echtgenote in een keuken zijn, die beiden denken dat hun manier de beste is. Ik moet veel op mijn tong bijten. Hij houdt van koken, dus ik blijf uit de buurt. Hij is een schatje. |