FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Feestdagen voorbereiding

Het plannen van het Kerstdiner

Funtestic red: op de site van FlyLady zelf gaat dit artikel over 'Thanksgiving', deze feestdag is niet (voor alle NL's) relevant, vandaar dat ik de titel heb aangepast en daar waar 'thanksgiving' stond heb ik dit weggelaten.

Hier is de lijst van FlyLady voor stressvrije feestdagen:
  1. Zorg er voor dat je huis schoon is en klaar voor visite terwijl je gekookt hebt
  2. Leg je servies al enkele dagen van te voren klaar. Pak tafelkleed en het centerstuk. Heb je daaraan al gedacht? Vergeet het bestek en de serveerschalen niet. Zorg er voor dat ze allemaal schoon zijn en klaar voor de tafel. Dek de tafel alvast als je deze niet nodig hebt, zet anders het servies op een schone plek en bedekt met een theedoek (ik heb een kat LOL!). Bedek de tafel met een schoon laken als je deze wel voortijds hebt kunnen opdekken. De tafel is alvast klaar en daar hoef je niet over na te denken. Je zult zelfs tijd hebben om servetten te vouwen en de schattigste dingen toe te voegen omdat je jezelf niet gehaast voelt. Het is een 'Martha's Moment'. LOL!
  3. Bedenk het menu voor het diner. Bekijk de recepten en kies de favorieten van de familie. Probeer ook eens wat nieuwe dingen. Verrassingen zijn altijd leuk. Het zou zelfs een familietraditie kunnen worden. Kies een aantal dingen uit die van te voren gemaakt kunnen worden en zet die in de koelkast totdat je ze moet afmaken of uitserveren. Sommige salades moeten een dag van te vorgen gemaakt worden zodat de smaak kan intrekken.
  4. Maak een boodschappenlijst. Controleer de recepten voor die dingen die je al in huis hebt en dingen die je moet aanschaffen. Denk aan alles wat je nodig denkt te hebben. Van vullingen voor eitjes, drankjes tot desserts. Wat is het hoofdgerecht?
  5. Ruim je koelkast op. GOED op. Maak ruimte voor afgedekte gerechten
  6. Ga vroeg boodschappen doen op de kook-dag of doe dit een dag van te voren
  7. VANDAAG! Maak een afspraak in je agenda voor het koken. Specifiek ook voor de dag dat je het diner uitserveert. Je kunt niet alles tegelijkertijd in de oven kwijt. Plan van te voren wat in de oven moet en zet het op volgorde afhankelijk van hoe lang iets moet koken of wellicht dat het samen in de oven kan als er ruimte is. Dit is het moment dat ik wel twee ovens zou willen hebben.
  8. Zet boven de afspraak: MAAK EEN GERECHT PER KEER KLAAR. Reserveer tijd voor ieder onderdeel op het menu. Vergeet de kalkoen of vlees niet te ontdooien. LOL. Schrijf het op je lijstje.
  9. Kook of bereid elke dag voor drie dagen voor. Als je het werk over drie dagen verdeelt dan kun je ook wat leuks plannen met de kinderen en heb je er ook nog de energie voor. Je kunt desserts en salades vroeg maken. Maak eenpansgerechten of ovenschotels. Kies gerechten voor je menu's die jou in staat stellen om die van te voren te maken. Op deze manier hoeft het alleen maar even de oven in en kan het gelijk op tafel.
  10. Wanneer je begint met koken, zorg er dan voor dat de vaatwasser en je gootsteen leeg zijn. Zet een bak met warm water met zeep klaar zodat je gelijk kunt opruimen als je bezig bent. Onthoud dat je EEN ding tegelijk maakt en dat je daarna opruimt. BEGIN GEEN NIEUWE VOORBEREIDING VOORDAT JE ROMMEL VAN DE VORIGE HEBT OPGERUIMD. IK MEEN DIT. Ik kan kan je nu al horen denken "Oh, maar ik kan twee dingen tegelijkertijd". Weet je nog hoe overweldigd je je voelt als je rondjes in je keuken loopt omdat je niet meer weet wat je als volgende moet doen? Focus op één ding per keer. Dit neemt de stress weg. Ik beloof het. Je keuken zal ook schoon zijn. Dat is al een enorme stress-verminderaar
  11. Vergeet de broodjes niet. Bij ons is dit een traditie. Iemand vergeet altijd het brood. LOL! Dus vanaf nu koop ik altijd een rol met bevroren/ gekoelde brooddeeg. Het is geweldig. Je hoeft alleen de aanwijzingen op te volgen welke op de verpakking staan. LOL. Kijk hoe lang het duurt voordat ze klaar zijn en zet evt. een wekkertje wanneer je moet beginnen met bakken. LEES. Mogelijk dat je deeg hebt dat eerst moet rijzen bijvoorbeeld. Het is echter geweldig spul. Iedereen denkt dat ze zelfgemaakt zijn. Een nieuwe familietraditie. (FunTESTic: wij kennen meer de afbakbroodjes in plaats van brooddeeg uit de vriezer, dus wellicht kun je 'uit' met de afbakbroodjes...)
  12. Geef alles een tijd op de kalender. Maar als je er niet naar kijkt, dan zul je ook het plan niet volgen. Neem je schema (op kalender of notitieboek) mee naar de keuken en hang het op de koelkast of leg het op het aanrecht. Kijk er ieder uur naar. Hier staat de planning voor de komende dagen op. Raad eens? Je hoeft niet eens meer na te denken nu... het staat allemaal uitgeschreven en je hoeft alleen maar te lezen. Het denkwerk is al gedaan. Houdt de recepten op dezelfde plek als je schema.
Een kleine waarschuwing: Laat je gootsteen niet een 'opvangbak voor alles' worden. Berg alles op zodra je het gebruikt hebt en doe de afwas. Dan begin je met de volgende voorbereiding.

Ik wil dat je een geweldige tijd hebt met je familie, de gastvrouw hoeft niet uitgeput en op het einde van haar Latijn te zijn. Je kunt dit. Als ik het kan, kan iedereen het.

Nog iets; kleed je aan in een fijne trui en doe een schort om als je kookt. Ik weet niet waarom, maar ik voel mij altijd feestelijk als ik kook met een schort om. Verzorg je haar het je gezich ook. Het heeft geen nut om je gasten schrik aan te jagen.

Het feestseizoen zorgt voor bijzondere herinneringen voor onze kinderen en familie. Maak ze gedenkwaardig op een manier zoals alleen jij dat kunt. Je zegent jouw familie met jouw inspanningen. Wees geen martelaar. Geniet en houdt van ieder moment van de voorbereiding.

Ik wens je alle vrolijkheid en plezier die de feestdagen brengen. Dit is mijn favoriete tijd van het jaar!

~FlyLady