FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Basis menuplanning

door VraagFlyLady

Lieve FlyLady

Help me alsjeblieft met de basis menuplanning. We lopen er mee vast en we hebben wat hulp nodig.

FlyBaby M.

Lieve FlyBaby M.,

We denken vaak te diep of denken dat het te lang duurt om een dergelijk menu plan te ontwikkelen, dat we er simpelweg niet aan beginnen. We wachten tot de laatste minuut voordat we ook maar beginnen met koken voor onszelf en onze familie. Het resultaat is dat we de theedoek al in de ring gooien voordat we ook de koelkastdeur maar geopend hebben en dan rijden we naar de eerste de beste drive-thru. Dit leegt onze rekeneningen en voegt ongewenste kilo's aan ons lijf toe. Weet je wel hoeveel geld je hebt gespendeerd aan voedsel voor je familie? Dit betekent in de supermarkt en uit eten.

Het meeste van ons inkomen is bestemd voor vaste lasten: gas-, water- en lichtrekeningen, telefoonrekening, hypotheek of huur, verzekeringen en zorgpremies. Als het op besparen aankomt hebben we eigenlijk alleen maar beweegruimte in onze uitgaven voor voedsel. Vandaag een beetje plannen helpt het geld op de bank houden in plaats van dat het door onze vingers glipt als we tol betalen bij de GoudenBogen. (red: 'the Golden Arches', vertaald de 'Gouden Bogen', is een grappige als zogenaamde chique benaming bedoelde naam voor het restaurant met de Gele M...)

Hier is een simpele manier om een menu-plan te maken. Houdt een voedselkalender bij. Alles wat je moet doen is een potlood pakken en op die kalender neerzetten wat je iedere avond hebt gegeten. Dit helpt je met het opbouwen van menu's voor een week en is een goede start. We zijn allemaal gewoontedieren dus deze familie-gewoonte helpt je een routine bouwen voor je maaltijden.

Laten we zondag als voorbeeld nemen. Ga je uit eten of maak je een groot familiemaal klaar. ALs je gaat koken, is het braadvlees of kip. Begin je een patroon te zien bij de maatijden? Dit waarom we het fijn vinden om een thema te hebben voor iedere maaltijd van iedere dag van de week. Het kan het type vlees zijn dat je maakt of hoe je het klaarmaakt; grillen, bakken, schotel... Je kunt ook een landenthema hebben zoals Italiaans, Mexicaans, Chinees, Grieks, Amerikaans of ouderwetse Zuiderlijke keuken (red: voor ons zou dat 'Hollandse Pot' zijn) Je kunt heel veel plezier hebben en je kunt je kinderen tegelijkertijd leren koken. Elke avond kun je bijvoorbeeld een andere kinder-chef hebben. Je kinderen kunnen je helpen met het kiezen van een menu, het maken van een boodschappenlijstje en het voorbereiden van de maaltijd. Er is geen betere manier om een kind te leren over voeding dan met echt voedsel. Leer je kind een salade te maken en kijk hoe ze een tweede keer komen opscheppen en biedt ze ook aan aan de hele familie.

ALs je weet wat je gaat koken is de halve strijd al geleverd. De andere helft is dat voedsel in huis hebben zodat je het zo uit de vriezer, koelkast of voorraadkast kunt halen en klaarmaken. Als je nog naar de winkel moet, kun je net zo goed langs 'de Bogen' gaan. Dit is waarom een dag in de week hebben waarop we weekmenu's maken, de voorraad in de koelkast controleren als we die uitruimen en dan boodschappen doen zo fijn is en je helpt om koken voor je familie weer fijn te maken. Je zult verrast zijn hoe leuk het is om te koken als je keuken schoon is, je gootsteen glimt en je voedsel in huis hebt.

Ben je klaar om je familie te voeden en geld te besparen door terug naar keuken te gaan? Je gootsteen glimt en je schoenen zijn aan. Pak je kalender en begin met simpel menu plannen.

FlyLady