FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Ik heb hulp bij de uien nodig

door VraagFlyLady

Lieve FlyLady,

Ik weet niet wat er mis is, maar als ik een van Leanne's recepten probeer te maken, duurt het altijd langer om het in elkaar te zetten dan ze zegt. Het kost me bijvoorbeeld al 5 minuten om de ui in stukken te snijden. Help me alsjeblieft.

FlyBaby N.



Lieve FlyBaby N.

Ik denk niet dat jij de enige bent die hier een probleem mee heeft. Laatst leerde ik Michele de 'Southern Kitchen' koken. Ze gaat me waarschijnlijk vermoorden omdat ik je dit allemaal heb verteld, maar ik stond daar en zag hoe ze een ui een klein stukje per keer sneed. Toen vroeg ik haar of ze een snelle manier wilde leren. Michele is helemaal voor alle snelle manier. Zo doe ik het. Probeer het niet te leren wanneer je haast hebt. Zelfs professionele koks kunnen het uiteinde van hun vingers afsnijden. Daarom gebruiken we deze methode.
  1. Ik snijd de ui doormidden van wortel tot stengel.
  2. Snijd de stengel af en laat de wortel op zijn plaats (daar komen de tranen vandaan)
  3. Pel vervolgens de buitenlaag terug.
  4. Leg vervolgens de platte kant naar beneden op uw snijplank.
  5. Houd de ui nu in één hand vast en snijd de lijnen voorzichtig van wortel tot stengel. Houdt de ui bij elkaar.
  6. Nu voor het leuke deel. Snijd nu dwars over je ui.
  7. Doe dan de andere helft.
Leanne kan veel sneller hakken dan ik; ze is een professionele kok! Ik heb haar gevraagd om een video te maken van het hakken van een ui. Ik kan niet wachten. Ze gebruikt "de Klauw"!

Als je hulp nodig hebt met basis keukentechnieken en -termen of als je iemand kent die dat wel doet, heeft Leanne een geweldig boek voor je! Saving Dinner Basics is een rommelvrij cadeau dat een leven lang de zegen van gezonde maaltijden blijft geven.

Hier is Leanne instructie voor het gebruik van de klauw:



Een ander probleem voor koks is de snelheid waarin ze hakken. Ik had ooit iemand die me e-mailde dat mijn recepten te lang duurde om te bereiden. Na een paar keer met deze meid te hebben gecorrespondeerd, liet ik haar uitpluizen hoe lang het duurde voordat ze alles deed. Toen ik erachter kwam dat het haar vijf minuten kostte om een ui te hakken, wist ik wat het probleem was; Ze had geen mesvaardigheden (snijtechnieken).

Dit is moeilijk om over te schrijven zonder het je te laten zien, maar ik zal mijn best doen. Geloof het of niet, dit is makkelijk. Als je aan het hakken bent, moet je beide handen gebruiken; een voor het vasthouden van wat je ook snijdt (dat zal de tegenovergestelde hand zijn waarmee je gaat snijden) en de hand waarmee je gaat snijden. De hand die het voedsel vasthoudt dat we tijdelijk in een klauw zullen veranderen. Ja, een klauw. Waarom een klauw? Blij dat je het vroeg. Want als je het eten op een klauwachtige manier vasthoudt, als je mes per ongeluk te dicht bij je vingers komt, is het ergste dat zal gebeuren dat je vingers te dicht bij een scheerbeurt komen, maar je verliest geen vingers! Belangrijke veiligheidsvoorzorgsmaatregel!

Nu wat betreft het soepel en snel laten verlopen van het hakken zoals ze doen op Food TV; dat vereist gewoon een ritme, dat zal komen als je beter wordt in hakken. Het idee is om het mes een beetje te "wieden" terwijl je hakt. Dit zal een ritme opbouwen en uiteindelijk je snelheid. De volgende keer dat je naar het Food Network kijkt, let dan op terwijl Emeril moeiteloos hakt. Hij heeft z'n klauw aan de gang. Hij is a-rockin' en a-choppin'. Het is allemaal een kunstvorm. Onthoud dat je Emeril niet bent. Doe rustig en langzaam en wees voorzichtig. Dit zijn scherpe messen waar we mee werken, geen rubberen spatels.

Als je een beeld nodig hebt van hoe dit er allemaal uitziet, heb ik er een schets van in mijn Saving Dinner Basics boek.

FlyLady

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/br/author/ask-flylady/

Funtestic: je kunt ook eens kijken op de sectie op de site voor het organiseren van je werkplek! Boordevol tips over het organiseren van papier enzo.