FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Ik heb besparingstips nodig voor Menu-planning

door VraagFlyLady

Lieve FlyLady

Ik ben een nieuwe FLyBaby en ik heb een hoop rust gevonden door het toepassen van jouw systeem. Dank je wel hiervoor. Mijn vraag is over menu-plannen. Ik ben nu voor de afgelopen 3 maanden aan het plannen en ik zie er de voordelen van in. Het probleem is dat ik eens in de twee weken boodschappen doe en ik geef in één keer veel geld uit. Ik zal ongetwijfeld geld besparen op benzine en boodschappen alsook dat het me minder gestressed maakt en minder frustratie geeft, maar ik vroeg me af of je geld besparende tips hebt voor mij.

Ik heb er een voorkeur voor om eens in de twee weken boodschappen te doen, maar ik ben bereid dit te veranderen als het moet. Ik neem elke hulp aan die je hebt. Dank je wel nogmaals.

Fladderend in Georgia




Lieve Fladderend in Georgia,

Het feit dat je voor twee weken uit de supermarkt blijft, betekent al dat je geld bespaard! Er zijn vele impulsinkopen die we doen als je in de supermarkt bent. Waarom denk je dat ze al die felle kleuren gebruiken en 'speciale aanbiedingen' hebben. Ze verleiden je tot het toevoegen van die items aan je boodschappenwagentje. Hier zijn wat tips om geld te besparen:
  • Neem altijd een boodschappenlijst mee en houd je er aan
  • Ga niet met honger naar de winkel!
  • Ga niet winkelen als je haast hebt!
  • Neem de tijd om je boodschappen op te bergen!
Laat me uitleggen waarom deze tips je helpen geld te besparen.

Als je je aan je boodschappenlijst houdt, zorgt dit er voor dat je geen impulsinkopen doet. ALs je hiervan een regel maakt zal dit helpen. Dit is waarom ik er van houdt als Robert boodschappen doet. ALs het niet op de lijst staat, koopt hij het niet. Ik hou en haat dat van hem, maar ik raak er aan gewend. Ik moet zeer specifiek zijn op alles dat ik nodig heb. Ik heb ooit wortels op de lijst gezet en toen kwam hij thuis met een minizakje met dunne potlood-maat wortels, terwijl ik grote wortels nodig had voor een ovenschotel. We lachen daar nog steeds om.

ALs je honger hebt als je naar de supermarkt gaat dan ziet alles er goed uit en zal je dat in je boodschappenwagentje doen. Je bent al door je budget heen voordat je twee paden door bent. Niet doen dus!

Boodschappen doen met haast betekent dat je veel kant-en-klaar of semi-klaar maaltijden mee neemt of veel van de 'gril'/ deli-afdeling. Tenzij je gegrilde kip op je lijstje hebt staan, moet je uit die delen van de supermarkt vandaan blijven. Ga winkelen als je niet onder tijdsdruk staat. Ik ken mensen die graag zo laat mogelijk in de avond winkelen. Er zijn minder mensen in de winkel en het kan voor jou ook een rustige tijd zijn om te gaan. (Funtestic: in NL heb je vaak dat een uur voor sluitingstijd (vers) artikelen afgeprijsd worden met 25, 30 of zelfs 50%, dit zijn initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Kijk uiteraard wel of het iets is dat je ook gaat gebruiken. Ik laat in mijn lijstje/ menuplanning altijd 'wisselruimte' voor een dergelijk buitenkansje)

Eten kopen in bulk en ze dan niet verdelen in porties voor je familie zorgt er voor dat je ruimte in je vriezer verliest evenals geld. Je weet dit! Stel dat je 2 kilo runderlappen in een voordeelverpakking zo in de vriezer zo doen, dan neemt die bak een heel stuk ruimte in en je moet de volledige twee kilo ontdooien om het te kunnen bereiden. Als je een familie van 4 personen hebt, kun je hier beter 4 porties van een pond per stuk van maken; of misschien zelfs twee-persoonsporties van een half pond per stuk. Als je de volgende dag nog een 'left-over' lunch wilt kun je evt. een extra pakje bijpakken. Pak het wel goed in tegen vriesbrand. Zet ze op je vriezer-inventaris lijst en zet ze ergens op je kalender om het binnen drie maanden te bereiden.

ALs je eten vacuum trekt kun je het veel langer bewaren. Als je gehakt meerdere keren per week gebruikt, kan het zeker lonen dit groot in te kopen. Ik braad mijn gehakt in de slowcooker met een kopje water. Laat het vervolgens afkoelen en verpak het dan in '2 cups' (net een klein pond) verpakkingen, voor spaghettisaus, hamburger-helper-diner, sloppy-joes, taco's en Mexicaanse ovenschotel. Ik maak ook gehaktbroodjes en hamburgers wanneer ik gehakt in bulk koop. Ik verpak altijd het vlees tenzij ik ze binnen twee dagen ga gebruiken.

Hier zijn wat tips voor het herverpakken van vlees:
  • Vacumeer (funtestic: de 'Duitse discounter' heeft vaak een vacumeermachine tegen een goede prijs te koop)
  • Gebruik ziplock zakjes (ik gebruik 1 liter, 3 liter of zelfs 6 zakken) (funtestic: een zweeds woonwarenhuis heeft geweldige ziplockzakken welke ik altijd in voorraad in huis haal, deze zijn ook geweldig als je druk in de weer gaat met fermenteren en worstmaken (kijk eens naar Mijnheer Wateetons))
  • Gebruik vriezerpapier (funtestic: dit is een 'onNederlands' product en het is dan ook duur (ik heb 19 eur voor 12 meter rol gezien)... het is een soort papier met waslaag (wat wij van kaasverpakkingen kennen), ik vraag me dan ook af wat de toegevoegde waarde is, je kunt dan beter een 'waxdoek' maken met bijenwas/jojoba-olie)
  • Masking tape/ plakband die in de vriezer gebruikt kan worden
  • Watervaste stift (bv Sharpie of Edding)
Een plan hebben voor alles dat je in de vriezer stopt zal je geld besparen. Zet de datum op iedere verpakking zodat je weet wanneer je het ingevroren hebt. Plan wanneer je deze items gaat gebruiken binnen drie maanden. Gebruik hiervoor je kalender.

FlyLady