FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
Uitdaging
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Controle Journaal, stap 8: Menu-planning

In dit deel van het journaal ga je de menu planning bladen bewaren. Hieronder leggen Leanne Ely, de 'Dinner Diva' en de voedingsdeskundige van FlyLady uit hoe je een basis menuplan kunt maken en hoe je recepten hiervoor kunt kiezen. In de woorden van FlyLady:
Het doe is om verschillende menu's voor vijf weken te hebben met hun bijbehorende boodschappenlijst. Leanne heeft een aantal gewelidige ideeen hierover. Stel jou eigen basis op voor een week en hou je er aan. Hou het simpel. - FlyLady.

Maak vijf basis plannen net zoals Leanne's voorbeeld en je zult nooit meer niet weten wat je voor avondeten hebt.

Een menuplan maken met Leanne Ely

Het samenstellen van een menu maakt het verschil bij het succesvol, stressloos maken van diners. Kan ik een 'amen' krijgen?

De sleutel naar het succes is dat je de ingredienten in een goed gevulde voorraadkast hebt en een bijgewerkte boodschappenlijst zodat je zodra iets bijna op is, je dit bij de volgende boodschappenronde kunt meenemen en natuurlijk ook menu's en het koken zelf.

De meesten van ons zijn uitzonderlijk drukke vrouwen, we hebben families, carrieres, part-time werk, vrijwilligerswerk, kerk, hobbies, etc. En we zijn allemaal aan het leren FLY-en. De beloning van het FLYen is dat het je meer tijd geeft, maar als je leert FLYen betekent het ook dat dit weer iets extra's is op je lijstje.

Hoe kunnen we dit allemaal met succes doen? Hoe houden we al die ballen in de lucht zonder er een te laten vallen? In mijn boek 'Healthy Foods' gebruik ik een systeem dat ik ook wel 'Als het maandag is, dan moet het spaghetti zijn' noem. Met andere woorden; ik heb geen tijd om over het avondeten na te denken, NU is NIET de tijd om creatief in de keuken te worden; ik moet er gewoon vanuit kunnen dat het gedana wordt.

Dus hier is hoe het werkt het - recht door zee - 'Als het maandag is, dan is het spaghetti' menu plan.
  • Maandag: Spaghetti en salade
  • Dinsdag: Ontbijt voor diner (pannenkoeken, eieren etc. ; kinderen vinden dit geweldig!)
  • Woensdag: CrockPot diner (Slowcooker maaltijd)
  • Donderdag: Salade en Sandwiches
  • Vrijdag: Rubberen Kip - dag 1
  • Zaterdag: Rubberen Kip - dag 2
  • Zondag: Rubberen Kip - Dag 3 (je favoriete soep recept)
Bij elke maaltijd serveer je veel salade en veel groenten - je hebt de voedingsstoffen nodig!

Hier is de bijbehorende boodschappenlijst:
  • Spaghetti pasta
  • Saus of potje met pastasaus
  • Gehakt voor de spaghetti (optioneel)
  • Kip
  • Biefstuk (funtestic: een mooie stuk runderlap kan ook)
  • Parmesaan geraspt
  • Salades
  • Groenten verse en bevroren
  • Groene pepers
  • Uien
  • Knoflook
  • Aardappels
  • Eieren
  • Pannenkoekenmix
  • Worst en/of bacon
  • Stroop
  • Boter
  • Blik zwarte bonen
  • Salsa
  • Kaas
  • Tortilla's
  • Komijn(poeder)
  • Gemberpoeder
  • Runderbouillon
  • Sojasaus of ketjap
  • Worcestershiresaus
  • Sour cream
  • Koriander (optioneel, maar erg lekker)
  • Bruine rijst (optioneel, maar zeker lekker op dag 2 van de rubberen kip)
  • Brood
  • Broodbeleg en tonijn
  • Mayonaise, mostert etc.
Hier zijn de recepten die je nodig hebt:

CrockPot Bief'nPepers - 8 personen
  • 2 pond biefstuk (bieflap kan ook)
  • 2 groene pepers in dunne schijfjes
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 250 ml runderbouillon
  • 2 eetlepers sojasaus of ketjap
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
Snij de steak in 1 persoons stukken. Indien gewenst kun je de steak eerst aanbraden in een klein beetje hete olie/boter voordat je 'm in de CrockPot doet. Leg op de bodem van de CrockPot de schijfjes peper en bewaar er een paar voor bovenop het vlees. Groenten koken beter als ze op de bodem van de pot liggen. Verdeel de pepers en probeer niet te stapelen. Mix alle andere ingredienten voordat je ze aan de CrockPot toevoegd.

Doe de deksel op de pot en laat 8 tot 10 uur op laag of 4 uur op hoog garen. Serveer met aardappelpuree en gestoomde groenten.

Per portie heeft dit 239 calorieen, 14 gram vet, 24 gram eiwit, 4 gram koolhydraten, 67 mg cholestorol en 373mg sodium

Rubberen Kip - 4 personen voor 3 dagen
  • 1 kip (gewassen en drooggedept, mag een flinke zijn)
  • een halve stronk selderij, in stukjes gesneden
  • 1 ui in 4-ren gesneden
  • 1 peen in stukken gesneden
  • zout, peper, knoflookpoeder naar smaak
Dag 1
Het avontuur begint. Verhit de oven op 200 graden Celcius (204 is 400 graden Fahrenheit). Kruid de kip van binnen en buiten met zout, peper, knoflookpoeder en vul de kip met de gesneden groenten die ook met de peper, zout en knoflookpoeder zijn gekruid. Bak de kip voor ongeveer een uur of langer (afhankelijk van de grootte van de kip), totdat de vloeistof in de braadslede helder wordt. In de tussentijd kook je de nek met wat selderij, ui, wortel zodat je een bouillon krijgt (je kunt ook kant-en-klaar kippenbouillon gebruiken als je geen nek hebt). Laat het een minuutje trekken en verwijder dan de groenten. Om nog verder de vetten van de kip te krijgen, kun je het kookvocht afkoelen in de vriezer; je kunt dan het vet er af scheppen als ze gestolt zijn. Maak een lekker jus door in de pan een beetje water te doen en het daarna met wat bloem het geheel aan te lengen (een eetlepel moet ruim voldoende zijn). Serveer de kip met aardappelpuree en veel groenten. Onthou dat je restjes wilt overhouden!

Dag 2 Het avontuur gaat door. Neem je tijd en pluk alle vlees van de botten van de kip. Je wilt dat het skelet er uit ziet als een biologieproject. Gooi het kippenvlees in een pan met een blik zwarte bonen en kruid het geheel met wat komijn, knoflookpoeder en serveer het geheel met veel salsa, tortillas en wat kaas, wat je ook maar lekker vindt. Het is een geweldig gerecht met salade.

Dag 3 Het avontuur eindigt met het skelet van de kip dat we gebruiken voor de soep. Gooi het skelet in een grote pan, samen met ui, wortel, selderij en kruid het geheel met zout, peper, knoflookpoeder. Doe ongeveer 1,3 liter water er bij. Kook het tot het een ons weegt en haal door een zeef. Maak er nu soep van of bewaar dit goed in bijvoorbeeld de vriezer. Ik durf te wedden dat je niet wist dat je uit 1 kip zoveel maaltijden kon halen?

Onthou: dit is Rubberen Kip, geen Wonder Kip. Als je een groot gezin hebt, dan moet je meer dan 1 kip hebben om restjes te krijgen.!

Als je menuplanning in je controlejournaal hebt opgenomen, ben je klaar voor stap 9...

Terug naar 'FLYles over het maken van het controle journaal'

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/control-journal/step-08/