FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly-en Les: Maak je eigen controle journaal

Het controle journaal is je eigen persoonlijke handleiding voor lijstjes en het bijhouden van routines. Je kunt een notitieblok gebruiken, een multomap of zelfs een scrapbook, het maakt niet uit, zolang het maar voor je werkt. Je kunt er zelfs voor kiezen om het in meerdere 'boeken' te verdelen; eentje die je thuis laat en eentje die je mee kunt nemen, als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. FlyLady gebruikt een notitieboek met met plastic insteekhoezen (kan ook lamineren); zodat ze met een whiteboardmarker kan afvinken (en later weer kan her-gebruiken) wat klaar is. Ze heeft iedere sectie met een kleurcode aangegeven zodat het allemaal makkelijk terug te vinden is.

Maak het journaal speciaal voor jou, denk aan positieve dingen. De FlyLady heeft er een zip-hoes in zitten voor foto's van haar familie. Ze neemt ook postzegels, post-its, wisselgeld, paperclips, geld, creditcards, rijbewijs etc. in de map zitten. Op de achterflap van het journaal staan de telefoonnummers die haar man ook snel kan vinden in het geval van nood EN een speciaal gedichtje dat haar echtgenoot haar ooit voorlas.

Je kunt geen controle journaal maken in één dag. Het neemt wat tijd in beslag om het op te zetten en zelfs dan zul je merken dat er hier en daar wat aangepast moet worden aan routines zodat ze beter worden en meer efficiënt. Neem de tijd -> maak een journaal dat werkt voor JOU! Hieronder staan vijftien stappen, werk er aan één tegelijk en het hoeft ook niet op die volgorde. Werk aan dat onderdeel dat je op dit moment interesseert.

Als het idee van het maken van een controle journaal je overweldigd, geen zorgen... er is een kant-en-klare versie beschikbaar in de FLYshop. (red: de documenten voor het maken van stickertjes met zone, weekdagen en schoonmaaklijstjes heb ik in de downloadpagina gezet)
 1. Benodigdheden
 2. Basis opzet
 3. Toevoegen avondroutine (welterustenroutine)
 4. Ochtendroutine en andere
 5. Wekelijks huiszegeningsuurtje
 6. Gedetailleerde schoonmaaklijstjes voor iedere zone
 7. Voorraadkastlijst
 8. Menu-planning
 9. Dagelijkse herinneringen/ reminders
 10. Basis Boodschappenlijst
 11. Basis WeekPlan
 12. Adressenboek
 13. FlyLady's gereedschappen en handleidingen
 14. Maandelijkse tabbladen
 15. Noodnummers

Andere onderdelen

Wanneer je de voorgaande stappen allemaal hebt gedaan, kun je overwegen om de volgende onderdelen nog aan je journaal toe te voegen:

Spirituele Focus
Dit is de lijst van FlyLady voor haar schema voor spirituele focus (met een speciale quote voor iedere dag!):
 • Zondag - Liefde
 • Maandag - Orde
 • Dinsdag - Gelukkig zijn
 • Woensdag - Schoonheid
 • Donderdag - Overvloed
 • Vrijdag - Vrede
 • Zaterag - Gezondheid

Wekelijks schema
Ga door met de dagelijkse dingen bovenop de wekelijkse dingen en focus. Dit is het FlyLady schema:
 • Zondag - Verfris je geest/ Familiedag
 • Maandag - Wekelijkse klussen/ Zone missies
 • Dinsdag - Vrije dag
 • Woensdag - Zone missies
 • Donderdag - Boodschappen
 • Vrijdag - Papierwerk / diversen
 • Zaterag - Familiedag

Lijst van Deugden en Goede Eigenschappen
Je bent een uniek persoon. Schrijf op wat JOU uniek maakt. Vraag aan de mensen om je heen wat jou speciaal maakt. Dit is belangrijk. Wanneer je je teneergeslagen voelt, overdonderd of het lijkt alsof je niets goed kan doen, dan kijk je naar deze lijst en naar alle prachtige dingen over jou!

Persoonlijke sectie
Dit kan de 'Gelukkig zijn map' zijn voor persoonlijke prestaties, inspiraties, complimenten, doelen en dromen, journaal notities etc. Hier kun je plaatsen opschrijven die je nog eens wilt bezoeken, boeken die je wilt lezen of zelfs schrijven, muziek waarvan je houdt. Misschien wil je hier speciale quotes en artikelen of afbeeldingen in kwijt, dingen je laten (glim)lachen. Het is aan jou!! FlyLady heeft hier een wensenlijst neergeschreven (dingen die je graag wilt hebben, maar niet voor je zelf zou kopen). Haar echtgenoot heeft toestemming die lijst in te zien ;-)

Familie en Vrieden
Maak hier lijstjes van geschenk(ideeën) voor vrienden en familie. Hun maten, hun favoriete kleuren en wat ze verzamelen. FlyLady heeft een stukje voor ieder familielid; schoonfamilieleden, vrienden, SHE's... Ze heeft ook een lijstje met correspondentie en dankbriefjes die ze moet schrijven. Ze heeft ook - heel belangrijk- een stukje gereserveerd waar ze liefdesbriefjes heeft die ze zo nu en dan op het kussen of de lunchtrommel doet van haar echtgenoot.

Nog meer opties...
Je zou ook de volgende dingen kunnen toevoegen, maar het moet natuurlijk niet....
 • Bijzondere boodschappenlijstjes - cadeautjes, tuin benodigdheden, klus en doe-het-zelf benodigdheden, boeken etc.
 • Speciale projecten - vergeet je maandelijkse doelen niet!
 • Kalender
 • Werk, vrijwilligerswerk, leden, bestuursdingen, cursus etc. - zaken waar je bij betrokken bent...

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/control-journal/