FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
Uitdaging
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Controle Journaal, stap 7: Lijst voor de voorraadkast

Het volgende deel wat we maken in het controlejournaal is de blijvende voorraadkastlijst. Dit is een lijst van levensmiddelen die je normaliter in voorraad hebt in huis. Hieronder zie je de lijst van Leanne Ely. Leanne Ely is de dame die ook wel Dinner Diva heet van savingdinner.com, zij schrijft een wekelijkse blog ter overweging en is de voedingsdeskundige van Flylady. Hou in gedachte dan onderstaande een voorbeeld is en dat je deze lijst moet aanpassen aan de behoeften van jou en je gezin. Ga niet nu gelijk boodschappen doen om deze lijst in huis te halen, het kost tijd om een goede voorraadkast op te bouwen. Bouw geleidelijk de kast op en begin met wat je het meest urgent nodig hebt. Neem deze lijst, pas hem aan, print hem en plaats hem in je controlejournaal in het gedeelte voor menu en boodschappen. Op deze manier heb je een vaste lijst van alles dat je in jouw huishouden nodig hebt!

FunTESTic's aanvulling: Leanne is een Amerikaanse dame en de onderstaande lijst is dus ook op de Amerikaanse eet- en levensstijl gebaseerd. Sommige dingen zijn in Nederland heel moeilijk te krijgen bijvoorbeeld, gebruik je zelden in het gewone koken (zoals lijnzaad) of bewaren we anders (ik doe geen boter of kaas in de vriezer bijvoorbeeld); het is belangrijk dat je echt kijkt naar wat de standaard dingen voor JOU gezin zijn. Voor mij zijn bijvoorbeeld 'bloem', 'rijst' en 'macaroni' vaste prik, net als 'zout' en 'suiker'. Ik heb niet standaard ontbijtgranen als cornflakes of FrootLoops in huis, simpelweg omdat het voor mij iets is dat ik nagenoeg nooit eet. Kijk naar de dingen die je altijd in huis haalt en altijd op voorraad hebt, die staan op deze lijst. Dingen die je zo nu en dan haalt staan er niet op. Daarbij heb je ook een 'algemene noemer' zoals 'vleeswaren' ; die heb ik altijd wel in huis, al is het van wisselende aard WAT dit is.


Bakbenodigdheden
Bakpoeder, baking soda, zeezout, cacao of carobe, azijnen (rodewijnazijn, wittewijnazijn, witte azijn, balsamico, appelciderazijn, rijstazijn), bloem, maismeel, maizena, pannenkoekenmix, ongezwavelde melasse, vanille extract, suiker (bruin en wit)
FunTESTic: bakpoeder, gedroogde gist, zout, cacao, azijnen (balsamico, wittewijn en gewone witte), tarwebloem, maizena, vanillesuiker, basterdsuiker (wit, lichtbruin en donkerbruin), kristal- en poedersuiker, zelfrijzend bakmeel.

Brood:
Volkorenbrood, roggebrood, tortilla's: volkoren, mais, bagels.

Conserven:
Tomatenpuree, tomatenblokjes, gepelde tomaten, tomatenpasta, pompoenpuree, ananas, appelmoes, melkpoeder, tonijn in blik, groene pepers, bonen in blik (voor noodmaaltijden), salsa's, zuren (courgette, okro, augurken etc.)

Smaakmakers en zoet beleg:
Soja saus, sesamolie, ketchup, mosterds (gewoon, dijon, honing, scherp), honing, jams, pindakaas, amandelpasta
Funtestic: sojasaus, ketjap manis, ketjap asin, ketchup, worcestershire saus, zonnebloemolie, olijfolie, mosterd (grof en fijn), honing, jam, pindakaas, chocopasta (nutella), sambal oelek, sambal badjak

Kruiden en specerijen:
Peper, nootmuskaat, knoflookpoeder, uitenpoeder, gedroogde rode pepers, chilipoeder, cayennepeper, koriander, dragon, rozemarijn, laurierblaadjes, basilicum, salie, thijm, oregana, peterselie, gember, knoflooktenen, curriepoeder, foelie, Paul Prudhomme's pasta en pizza kruiden (duur, maar zo lekker)

Ontbijtgranen:
Chex, Cheerio's, volkoren ontbijt, 7-granen ontbijtgranen, gepofte granen, Ancient Grains Cereals (nb: ik denk dat dit iets is als oergranen ofzo)

Droogwaren:
Gewone en volkoren macaroni, assorti van pasta, gerst (ongepareld), bonen en groenen (spliterwten, capucijners, zwarte bonen, pinto bonen, witte bonen etc. ), bruine rijst, bruine basmati rijst, jasmijnrijst, couscous,
FunTestic: volkoren macaroni, volkoren pastasoorten (fusilli, spaghetti, schelpjes, lasagnevellen), verschillende rijst (basmati (vast), pandan (vast), speciaalrijst (wisselt), zwarte bonen, capucijners, witte bonen, lang houdbare afbakbroodjes, lang houdbaar afbakstokbroodje

Langer houdbare groenten:
Aardappels, uien, zoete aardappelen, knoflook, assorti van winterpompoenen wanneer ze in het seizoen zijn.

Koelkast:
Melk, boter, eieren, kazen (blokjes, geraspts, plakken); tofu, yoghurt, koudgeperste olieen, lijnzaad, verse gist, mayonaise, worcestershire saus
FunTestic: melk, boter, margarine, bakboter, vloeibaar bakvet, kaas (veel kaas!), mayonaise, picalilly, chutney(s), kookroom, creme fraiche, sour cream

Vriezer:
Kip, vlees, bevroren groenen (voor noodmaaltijden anders gewoon vers); bevroren fruit (voor smoothies), bevroren overrijpe bananen, sinaasappelsap, kazen, boter,

Groenten & Fruit:
Bananen, wortelen, pepers, appels, sla, spinazie, tomaten - wat er ook in het seizoen is!
Funtestic: bananen, appels, citroenen, perssinaasappelen, tomaten (staan er standaard bij mij op). Verder kijk ik naar de aanbiedingen en/of waar ik dan trek in heb; de ene keer zijn dat mandarijen de andere keer zijn het druiven.

Als je je standaard voorraadkastlijst in in je controlejournaal hebt opgenomen, ben je klaar voor stap 8...

Terug naar 'FLYles over het maken van het controle journaal'

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/control-journal/step-7/