FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
Uitdaging
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Controle Journaal, stap 12: Adressenboek

De volgende sectie die we gaan bouwen in ons Controlejournaal, is het adressenboek. Dit is niet iets waar je geobsedeerd door moet raken, het zal maanden duren voordat het compleet is. Het eerste dat je toevoegd, zijn tabbladen met een alfabet en achter ieder tabblad plaats je een leeg vel papier. Dit hoeft geen speciaal formaat of layout papier te zijn met speciale lijnen voor naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, mobiel nummer e-mail adres, wie de persoon is, etc. etc. Schrijf gewoon de gegevens die je van een persoon wilt hebben aan de bovenzijde van de pagina, zodat je het niet vergeet.

Vergeet niet om bij de personen neer te zetten wat zij voor jou zijn/ welke relatie ze met jou hebben. Dit kan belangrijk zijn, want we vergeten nog wel eens waarom we iemand in een adressenboek hebben opgenomen. Een voorbeeld is de naam van de reparatieman; als je er niet bij zet 'reparatieman voor..', dan kijk je op een dag naar de neergeschreven naam en denk je "Wie is deze persoon?". Je kunt ook persoonlijke informatie van kennissen, zoals de namen van hun kinderen en echtgenoot opschrijven. Als je een toevoeging hebt gemaakt, zet je er een lijn onder, het hoeft niet supermooi te zijn, als het maar begrijpelijk en leesbaar is. Gebruik een potlood en schrijf namen duidelijk op. Als je de adressen toevoegd zul je wellicht ook kruisreferenties willen maken, zo wil je misschien de reparatieman ook bij de R van reparatieman met de expertise zetten. Kopieer niet alle gegevens, alleen de naam, je hebt immers de gegevens al een keer neergeschreven. Dit helpt je zodat je straks niet door het hele adressenboek hoeft te bladeren. Het hoeft geen probleem te zijn bij een paar namen en adressen, maar uiteindelijk heb je behoorlijk wat toevoegingen aan je adressenboek.

Zelfs met een digitaal adressenboek, is dit papieren exemplaar gemakkelijk toegankelijk. Het is voor iedereen in het gezin handig om alle adressen bijelkaar te hebben op één plek, in plaats van op verschillende kleine papiertjes op verschillende plekken weggestopt in laden, bij de telefoon etc. etc. Ik verwacht niet dat je een hele dag adressen aan het boek toe aan het voegen bent, zet je timer op 15 minuten en voeg gedurende die tijd adressen toe. Van tijd tot tijd, bijvoorbeeld op 'bureaudag' (welke je hebt gepland in stap 11), kun je meer informatie toevoegen. Als je kleine briefjes tegenkomt met adressen die je wilt bewaren, stop je ze in je controlejournaal. Dit betekent dat je niet wordt afgeleid van de taak die je aan het doen bent zoals 'ontrommelen' of datgene dat je aan het doen was; leg ze gewoon op je bureau en voeg ze toe aan je journaal de eerstvolgende keer dat je hieraan werkt. Als je een adres moet opschrijven, doe het dan gelijk in het adresboek in plaats van op een los papiertje.

Dit adresboek gaat echt een uitkomst zijn wanneer je kaartjes, uitnodigingen e.d. moet sturen. Het helpt je ook chaos en stress reduceren. Alles op één plek hebben en onder handbereik zal uren schelen in het zoeken van een naam en adres op dat kleine stukje gescheurd papier dat je zeker weten op een VEILIGE plek had neergelegd.

Als je je adressenboek in je controlejournaal hebt opgenomen, ben je klaar voor stap 13...

Terug naar 'FLYles over het maken van het controle journaal'

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/control-journal/step-12/