FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
Uitdaging
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Controle Journaal, stap 15: Noodnummers en -contacten

Dit is een belangrijk deel van je controlejournaal. Dit is waar je alle informatie neerzet die iemand moet vinden als zich een noodgeval in jouw huis voordoet. Pak een vel papier en - als je kalm bent- schrijf je alle noodnummers op. Aan de bovenzijde van de pagina schrijf je een duidelijk beschrijving op hoe men bij jouw huis moet komen, voor het geval iemand de nooddienst moet uitleggen hoe ze bij jouw huis moeten komen:

Bel 112 als iemand (ernstiger) gewond is of als er brand is! Indien het geen bloedspoed heeft, bel dan één van de 'noodnummers'.
Maak een lijst van de noodnummer die mogelijk nodig kunnen zijn:
 • Huisarts
 • Tandarts
 • Specialisten (zoals gynaecoloog, oogarts, internist etc.)
 • Gifcentrum
 • Spoedpost huisartsenpost
 • Spoedpost tandarts
 • Dierenarts
Je kunt deze personen bijvoorbeeld nodig hebben bij een kleinere calamiteit zoals hechtingen of men heeft informatie nodig van deze personen in de eerstehulpverlening.

De contactgegevens van echtgenoot/partner. Mobiele nummer, telefoonnummer van werk. Maar ook jouw eigen contactgegevens in het geval dat de babysitter of huisoppas jou moet bereiken.
De telefoonnummer van naaste familie. Ouders, kinderen, broers/zussen en/of een goede vriend(in) die dichtbij woont.
De telefoonnummers van de school van de kinderen.
Telefoonnummer van de verzekering(en).
Telefoonnummers van de (nood)diensten van:
 • Gas
 • Water
 • Riolering
 • Electriciteit
 • Telefoonmaatschappij
 • Kabel/ internet
Telefoonnumers van betrouwbare vaklieden:
 • Loodgieter
 • CV
 • Reparatie'man' voor apparaten
 • Klusjes'man'
Zet ook het nummer in deze lijst van een betrouwbaar 'opruimbedrijf' ; een bedrijf dat bijvoorbeeld na een brand de roet-, water- en brandschade opruimt.

In het geval van een noodsituatie...
 • Weet je hoe je het water afsluit indien dat nodig is? Kijk eens waar de afsluitkranen zitten van de toilet en kranen, maar ook waar de hoofdafsluitkraan zit. Is deze laatste makkelijk bereikbaar? De afsluiter zit meestal in de meterkast, zorg er voor dat deze niet vol met rommel ligt!
  Kun je het water afsluiten van (inbouw)apparatuur? Denk eens aan inbouw koffiemachines en/of ijsblokjesmachines van koelkasten.
  Weet je hoe je de boiler uit zet? Als deze electrisch is, zal er ongetwijfeld een electrische onderbreking (stop) zitten in de meterkast.
  Weet je hoe je alle electriciteit van het huis uit kunt zetten? Er is een hoofdschakelaar in de meterkast. Is deze vrij van rommel?
  Kun je het water naar jouw woning uitzetten ook al heb je geen eigen afsluiters? Denk aan eigen pomp(en), putten en hydrofoors, maar ook afsluiters in centrale kasten van een appartementencomplex en/of flat.
  Soms heb je speciaal gereedschap nodig om het water van jouw woning 'af te halen'; zorg dat je deze in je bezit heb en dat je weet hoe je dit gereedschap moet gebruiken.
Krijg je gas geleverd, zoek dan de afsluiter voor dit gas (meestal de meterkast, die écht niet vol rommel moet liggen!). Kijk hoe je deze afsluiter dichtdraait.
Kijk eens naar de vloer. Als er een overstroming is, dan komt het water tot ongeveer aan je knieën. Wat heb je tot die hoogte opgeslagen/liggen dat geruïneerd zou zijn als het onder water zou komen. Is het opgeslagen in waterproof bakken? Kan het mogelijk hoger geplaatst worden? Denk hierover na. De riolering kan springen, de waterleiding gaat hier-en daar nogal eens stuk en overstromingen zijn niet zeldzaam meer. Wat doe je wanneer het water jouw huis binnen komt? Neem voorzorgmaatregelen zodat je later geen spijt hebt.
Wanneer heb je voor de laatste keer de batterijen van de rookdetectors en/of koolmonoxidedetectors gewisseld? Als je brandstof in welke vorm dan ook (ja; ook een geiser!) in je huis verbrand, dan is een koolmonoxidemeter een must! Als je er geen hebt; haal er dan één! De relatief lage kosten, wegen niet op tegen de waarde van jouw leven of het leven van je dierbare(n). Het kan veel leed en verdriet voorkomen. Je kunt erg ziek zijn als je gasfornuis koolmonixide lekt en het neemt jaren in beslag om te herstellen, als je het uberhaubt als overleefd. Haal er één en volg de instructies voor installatie op!

Hou in gedachten dat je veel gemakkelijker FLY-ed wanneer je een parachute hebt. Dit is waar deze noodgevallen sectie voor is. Keep in mind, it is much easier FLY when you have a parachute. That is what this emergency section is for.

Als je dit deel in je controlejournaal hebt opgenomen, ben je klaar met de stappen van FlyLady met betrekking tot je controlejournaal.

Terug naar 'FLYles over het maken van het controle journaal'

(vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/control-journal/step-16