FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van maart: Aankleden tot en met je schoenen

Het is maart en je weet wat dat betekent! Het is tijd om een nieuwe gewoonte te maken. Deze maand gaan we werken aan het aankleden tot en met de schoenen. Het is een heel belangrijk moment van de dag. Als we niet aangekleed zijn tot en met schoenen, kunnen we datgene dat de dag voor ons in petto heeft niet aan! Hier is wat goede informatie van FlyLady om ons op weg te helpen.

Met schoenen aan die voeten van je zegt je brein, "Okay, het is tijd om aan het werk te gaan." ~FlyLady

Het aankleden tot en met je schoenen is een belangrijk aspect van het Flylady systeem. FlyLady beschrijft dat in haar boek 'Sink Reflections'.

Dit zijn de gewoonten die we tot dusverre hebben behandeld. Onthoudt dat deze nieuwe gewoonten bevestigd moeten worden terwijl je nieuwe oppakt:

Waarom schoenen? Geveterde schoenen in het bijzonder?

Lieve vrienden,

Sinds ik deze groep begon, heb ik continu gehamerd op dat je iedere ochtend je schoenen moet aantrekken. Ik wil dat je dit doet en je bent geen uitzondering op de regel. Hier is waarom. Een aantal jaren geleden werkte ik voor een cosmetica bedrijf waar de hoofdregel was dat je geen enkel telefoontje mocht maken totdat je compleet was aangekleed en ik bedoel ook aangekleed. Helemaal tot en met de schoenen aan toe. De reden achter deze taak was dat je jezelf anders gedraagd op het moment dat je kleding en schoenen aan hebt. Je bent meer professioneel in houding. De klant kan zo vertellen wanneer je jezelf niet goed voelt over de manier waarop je er uit ziet. Zelf als denk je van wel. Dus als aankleden als zo'n verschil maakt op iemand die je niet eens ziet, bedenk dan wat er gebeurd met diegenen die je wel zien. Vooral jezelf. Het aandoen van schoenen met veters is beter dan instappers of sandalen, ze zijn simpelweg moeilijker uit te doen. In plaats van ze uit te schoppen voor een klein hangmomentje op de bank, moet je nu meer moeite doen om dat even te doen. Misschien realiseer je precies in dat momentje dat je nog wel wat kunt doen. Met schoenen aan je voeten, zegt je brein "OK, tijd om aan het werk te gaan". Je hebt geen excuus om niet het afval buiten te zetten of om die doos met weggeef spullen in je auto te zetten. Je bent lekkerlijk klaar voor alles. Geloof me, wanneer je dat telefoontje krijgt van school dat je kind je nodig hebt, je vriend(in) je belt om te zeggen "kunnen we lunchen?", je bent er klaar voor! Inclusief je schoenen.

Ik zie dit probleem bij thuisblijfmoeders omdat ze vaak het huis niet hoeven te verlaten en het niet nodig is om elke ochtend aan te kleden. Alleen hun kinderen gaan hen zien. Ik wil dat je nu aandachtig luistert. Je hebt de meest belangrijke rol van allemaal, je moet productieve volwassenen ontwikkelen. DUS, wil je dat jouw kinderen herinneren dat moeders zichzelf niet aankleedde tot het tijdstip dat pappe thuis moest komen? Of wil je dat je kinderen de deur open moeten doen omdat jij nog in je nachthemd en badjas loopt? Bekijk je dag als een SHE met loon en je realiseert je dat de klusjes in huis zo lang duren als dat jij ze laat duren (meestal de hele dag omdat je dit toestaat) Je komt van je achterste af en je kleed je aan helemaal tot aan je schoenen. Omdat het tijd is om aan het werk te gaan.

Er is een ander groot voordeel aan het dragen van schoenen. Twee zomers geleden was het voor het eerst dat ik dit scuccesvol deed voor meer dan twee weken. Het was de eerste zomer dat ik geen gebarsten en bloedende hielen had. Vele beloningen wachten op je. Doe je schoenen aan. Ik wil niet horen "Nou, ik draag geen schoenen in huis". Vanaf nu doe je dat dus wel. Koop een paar schone schoenen specifiek voor dit doeleinde. Het is niet zo dat je vuil door het hele huis loopt. Jij bent nog steeds de baas en je kinderen moeten nog steeds hun schoenen uitdoen als ze binnen komen. In de meeste huishoudens heb je moeite om zelfs de vloer maar te vinden, laat staan om het tapijt schoon te houden. Weet je uberhaubt wel welke kleur het hoort te zijn? En wanneer je een keer stofzuigt per week of misschien zelfs twee keer, gaat het vuil zo weg. Leer je kinderen om niet hun vuil naar binnen te lopen. Leg een mat voor de deur zodat ze vuil en modder kunnen verwijderen. Ik durf te wedden dat je meer dan 10 paar schoenen voor de deur hebt staan. Wat doet dat met je stofzuigrondje? Zorg er voor dat je kinderen hun schoenen buiten uittrekken, schoonmaken en opbergen in hun kamer. Wanneer ZIJ hadden moeten betalen voor die dure gympies, hadden ze er ook beter zorg voor te dragen.

~FlyLady

Getuigenis: Schoenen beschermen de voeten

Lieve FlyLady,

Ik ben een baby Fly, ik ben een paar weken geleden begonnen. Ik geef toe dat ik op je site kwam met een beetje een houding; Ik ben sinds het begin van het jaar al bezig om mijn huis in orde te krijgen en terwijl ik dit aan het doen was en het best aardig ging, leek het niet genoeg. Mijn huis was (grotendeels) elke dag schoon, maar het kostte me tussen de vijf en acht uur om dat werk iedere dag weer gedaan te krijgen. Als ik een dag mistte dan was ik echt hyper bezig voor de volgende twee dagen om het weer bij te werken.

Niet hoe ik mijn dag wilde doorbrengen.

Dus, ik kwam op FlyLady terecht zoekende naar tips. Hoe kon ik die taken verkleinen zodat alles netjes, schoon en opgeruimd zou zijn zonder daar de hele dag over te doen?

Glimmende gootsteen? Dat is makkelijk!

Opstaan iedere morgen en aankleden? Wat? Huh? Hoe gaat in hemelsnaam het dragen van schoenen door het huis helpen in opruimen? (als uitleg: Ik haat het dragen van schoenen, absoluut HAAT ik het dragen van schoenen. Twee weken geleden deed ik direct mijn schoenen uit in huis en ik stel klusjes buitenshuis uit zodat ik geen schoenen AAN hoef te doen.)

Je opmerkingen over de magische pil waren precies op de zere plek. Hier kwam ik, zoekende naar die magische pil. En zeer zeker, die moest ik echt innemen. Wat kan het kwaad dacht ik. Ik geef het een paar weken om te proberen en kijk wel waar het schip strandt.

Ik was mijn bureau aan het opruimen - een taak die ik maanden had uitgesteld en er lag altijd een dikke laag stof op de bovenste plank van mijn bureau omdat ik daarvoor heel veel plastic stukjes, plaatjes, rommeltjes, bloempotten, knuffelberen, etc. etc. moest verplaatsen. (ja, veel van die dingen gingen direct terug naar die plank, maar ze maken me blij en ik hou van ze.) Ik hou echter nog veel meer van ze als ze schoon zijn! - door een doos met kantoorbenodigdheden aan het gaan. Hoeveel rollen plakband kan iemand nodig hebben? Toch geen zes? Hoeveel lippenbalsems? Niet negen en sommige waren half opgebruikt of zelfs een beetje vastgeplakt in de dop (yg!). Ik wilde de doos op mijn bureau neerzetten en stootte een doosjes met 300 punaises om die allemaal op de vloer vielen.

Als ik geen schoenen had aangehad, wie weet in hoeveel van die dingen ik was gestapt bij het opruimen van die rommel!!

Dank je FlyLady!

FlyBaby K