FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van Februari: Ontrommel voor 15 minuten

Februari is hier en het is tijd voor een nieuwe gewoonte. Deze maand gaan we hard oefenen op het ontrommelen voor 15 minuten per dag. Met minder rommel is het veel gemakkelijker om ons huis schoon en georganiseerd te houden. Dat betekent dat we meer tijd hebben om plezier te maken. Hier vind je 'tig' geweldige opstellen, tips en idee&231;n die je op weg helpen.

Je kunt alles doen voor 15 minuten! ~FlyLady

Dit zijn de gewoonten die we tot dusverre hebben behandeld. Onthoudt dat deze nieuwe gewoonten bevestigd moeten worden terwijl je nieuwe oppakt:


Weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan eens de FlyLes over ontrommelen.
Je kunt ook over de 5 tools lezen die je helpen bij ontrommelen.Getuigenis: Vooruitgang zien door Ontrommelen

Lieve FlyLady,

Ik ben een thuiswerkende moeder van 2 kinderen - een peuter en een tiener!

Dat is als het navigeren door twee compleet verschillende werelden. Ze delen eenkamer en de leeftijdsspanne van het speelgoed is enorm. Onze gehele familie is bezig geweest met het herorganiseren van de kamer om in ieders groei en verander behoeftes te voorzien.

Vorig jaar ging ik door de kleding, het speelgoed, de boeken, de platen (jawel: langspeelplaten!), CD's, en video's en ik had 6 zakken met kleding en 3 dozen met de rest.

Het leger des heils haalde ze op (We zijn uit New York en niemand in de familie heeft een rijbewijs!) op mijn tiende trouwdagjubileum. In mijn 'voorgaande leven', zou ik de 'martelaar' hebben uitgehangen over de datum, maar ik besloot dat het iemand anders zegenen met datgene wij niet meer nodig hadden een cadeau was aan mezelf.

Ik heb een kantoor aan huis waarin twee boekenkasten voor met 'dingen' stonden. Mijn kinderen hadden twee planken, maar deze waren volgepropt met willekeurige dingen die ze inmiddels waren vergeten. Mijn doel was om een volledige boekenkast op te ruimen en ruimte te maken in een hoek voor een bureau voor mijn negenjarige zoon. Hij heeft een stille werkplek nodig zonder afleiding om zijn huiswerk te kunnen doen.

Een van de boekenkasten staat nu in onze lange gang en het is &233;&233;n van de eerste dingen die je ziet als je binnen komt. Ik heb al onze kook- en hobbyboeken verzameld en de kinderen hebben de twee onderste planken voor hun boeken. Deze boekenkast gaat helemaal over de interessess van onze familie.

Hij is niet nokvol volgestouwd met boeken zodat er ook ruimte is voor de dingen die we mooi vinden, zoals een marmeren vijzel die dient als de boekensteun voor de kookboeken en een naaimandje dat dient voor de hobbyboeken. Ik heb plannen om heel mooie fotolijstjes die ik weggeborgen had in een kast omdat ik geen plek had om ze neer te zetten nu te vullen met foto's.

Mijn zoon heeft nu zijn eigen bureau in de hoek van mijn kantoor. Het is nu nog een kaarttafel en een klapstoel, maar hij heeft een lamp, zijn boeken en een brievenbakje om zijn papieren geordend te houden. Een klein nachtkastje, waar hij echt te groot voor is geworden, dient als een archiefkastje dat onder de kaarttafel staat. Hij is GEK OP zijn nieuwe ruimte en het neemt ongeveer een uur minder in beslag om zijn huiswerk te doen!

Mijn kleuter vind het leuk om aan het bureau te zitten en creatief bezig te zijn terwijl ik werk.

Bovenop de gigantische schenking aan het Leger des Heils, zijn we een weekeinde bezig geweest met het ruimen van het kinderspeelgoed. Ze hadden gezien hoeveel mamma had weggedaan en ze hadden ook wat prachtige tweedehands speelgoed waar ze enorm van genoten. Ze waren klaar om te ruimen.

We hebben 6 vuilniszakken met speeltjes die niet meer bruikbaar waren weggedaan. We hebben &233;&233;n zak gemaakt om aan de kerk te geven. We wilden dat onze kinderen meer ruimte kregen in hun kamer, dus we hebben een kleine boekenkast van hun kamer in de eetkamer gezet om een ruimte te creeren die we als creatieve hoek hebben bestempeld.

Niks van dit verschuiven en herschikken had mogelijk geweest als ik niet al die 15 minuten en liefdevolle motivatie van Flylady had gehad. Mijn echtgenoot is georganiseerd geboren dus het idee van ruimen en herordenen is voor hem een vanzelfsprekendheid, maar mijn zoon en ik zijn beiden zeer snel afgeleid. We moesten eerst een stukje schoon zien LOL!

DANK JE WEL dat je me hebt laten zien hoe ik het eerste babystapje moest nemen en moest volhouden.

FlyBaby in een klein appartement in New York.


FunTESTic: FlyLady heeft altijd een 'ontrommelkit' gehad in de shop (in maart 2016 werd deze aangekondigd dat hij er uit ging), vanaf eind 2017 werd dit een "nieuw" product: Dual Action Sorting center. Je kunt echter ook zelf een ontrommelkit maken, want het zijn simpelweg drie grote zakken (of bakken of dozen) waarop je tekst 'Houden', 'Weggeven' en 'Weggooien' zet.
Handig is ook om te weten dat onderzoek heeft uitgewezen dat alles wat we aanraken een band met ons vormt omdat aanraken een heel sterke uitwerking op ons heeft. Er zijn bijvoorbeeld winkels die hun artikelen zodanig opstellen dat je ze moet aanraken om ze beter te bekijken; dit verhoogd de kans dat je iets koopt aanzienlijk. Als je dus wilt ontrommelen maar je hebt moeite om dingen weg te doen ( je kent het wel: op het moment dat je het vasthoudt ga je twijfelen of je iets wel weg moet doen...) kun je een aantal dingen doen. Je kunt een ontrommel-maatje inschakelen die voor jou de dingen pakt en verdeeld over de bakken/zakken. Velen van ons vinden dat echter een stap te ver. Je kunt je opstellen als de 'ontrommel terminator', scan de ruimte en ga dan rigoreus en snel door de ruimte heen om de dingen te sorteren; ja dit betekent dat je dingen moet aanraken, maar het proces dat je er emotioneel afscheid van hebt genomen is al aan de gang en helpt je makkelijk dingen te sorteren. De derde is dat je doet alsof de spullen 'hete lava' zijn; je raakt ze zo kort mogelijk aan op het moment dat ze in een van de 'wegbakken' moeten. Het helpt daarbij ook om niet jezelf af te vragen 'wat gooi of doe ik weg', maar 'wat wil ik houden' en dat eerst in de 'houdenbak' te doen; de rest is na die exersitie logischerwijs voor de 'weggeef en weggooi bakken'.