FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Fly-en Les: Ont-rommel 15 minuten per dag

Je huis is gevuld met rommel in allerlei soorten en maten. Dit is waarom het onmogelijk voor je is om deze schoon te houden - je hebt te veel spullen! Alles wat we vragen is dat je een timer zet op 15 minuten en deze gebruikt om te ontrommelen. Dat is het. Iedereen kan alles doen voor 15 minuten, zelfs als je deze moet opbreken in drie keer 5 minuten. Op deze pagina staan vijf hulpmiddelen om je te helpen ontrommelen en ze maken het ook leuk voor je! Wanneer je de e-mail reminders / checklists krijgt van FlyLady, probeer ze dan zelf. Wat heb je te verliezen(behalve de rommel uiteraard!)?

De 27-fling boogie

Deze opdracht doe je zo snel je kunt. Neem een vuilniszak en loop door je huis. Gooi 27 dingen weg. Niet stoppen tot je 27 dingen hebt verzameld. Sluit de vuilniszak en zet hem weg (of gooi hem gelijk in de grijze bak/ breng hem naar de gemeentereiniging). NIET MEER IN DE ZAK KIJKEN!!! Gewoon doen.

Vervolgens pak je een lege doos en ga je weer door je huis, nu verzamel je 27 dingen die je weg wilt / kunt geven. Suze Orman leert je dit in haar boek, The Courage to be Rich (red: Moed om rijk te zijn). Dit zal de energie in je huis veranderen en een goed gevoel brengen. Iedere keer dat je een fling-boogie doet, voel je je beter en wordt je huis meer opgeruimd. Zodra de doos vol is, breng je hem naar de auto. Dit maakt dat je minder geneigd bent om die voorwerpen 'te redden'.

Vuistregel: als je twee exemplaren hebt van iets, houdt dan zelf de mooiste/ beste en doe de andere weg.

De FlyLady zingt tijdens de 'boogie', met name "Please Release Me, Let me Go," (red: Laat me los, laat me gaan alsjeblieft), als vanuit het perspectief van de spullen die weg gaan!

FunTESTic's aanvulling: Ik houd de boogie tot nu toe beperkt tot de weggooi component gecombineerd met de wegbreng component. Ik plak 27 kleine tapejes op mijn arm en ga door het huis met de gedachte "Ruimen of Rauzen" (rauzen als zijnde; deze gaan naar de rommelmarkt, marktplaats of de kringloop). Iedere keer als wat in de zak of de bak gaat, haal ik een tape-je van mijn arm.

Hotspot brand oefening

Hier is een probleem wat we allemaal kennen en allemaal hebben: HOTSPOTS. Maar wat is een hotspot (vertaald: brandhaard)?

Een hotspot is een plek / gebied waar, als je deze onbeheerd laat, langzamerhand de bovenhand gaat voeren. FLyLady's favoriete analogie is die van een brandhaard in het bos, als je deze zijn gang laat gaan, dan zal na een tijdje de brand uitbreiden en het hele bos affikken. Dit gebeurd ook in ons thuis. Wanneer je niks aan een hotspot doet, dan komt er meer en meer bij, en op termijn heeft die de overhand in de kamer en laat je hele huis er afgrijselijk uit zien. Wanneer je een kamer in loopt, is de hotspot immers het eerste dat je ziet.

Onthoud dit: ROMMEL TREKT ROMMEL AAN! Heb je plekken zoals deze die groter worden wanneer je ze niet blijft opruimen? Ziet de rest van het gezin dit als een plek waar ze alles neer kunnen gooien/ leggen en/of hangen waar ze geen zin in hebben om het op te ruimen? Het is aan jou om dit in de kiem te smoren! Ontdoe je van die stapel, zoek het oppervlakte er onder en stop deze brandhaard voordat het een razende vuurzee wordt die je niet meer onder controle hebt. Wacht op de HotSpot brand oefening reminder en probeer het dan: het werkt! (ter info: deze reminders krijg je wanneer je je inschrijft voor de Engelse nieuwsbrief, maar ik stuur ze dus niet ~FunTestic)

Vijf-minuten kamer redding

Dit is een herinnering dat je 5 minuten per keer een kamer in gaat om het ergste te ruimen zodat je weer zicht op zaken krijgt. Je kent deze kamer: de kamer waar je niemand, maar dan ook niemand naar binnen laat of laat zien omdat het er zo'n zooitje is. 5 minuten per dag, gedurende 27 dagen en je hebt een kamer waar je weer trots op bent.

Dagelijkse missie

Elke dag (of bijna elke dag), wordt er met de FLyLady mails een missie gestuurd. Dit is een vijf-minuten missie die je kunt uitvoeren. De missie is in de zone van die week (de Zone). Deze missies brengen je op plekken waar je wellicht nog niet eerder hebt schoongemaakt. Heb er plezier in! De missies staan ook op de FlyLady site (lanceerplatform). (aanvulling: ik hoop deze in de toekomst ook op deze NL-versie te kunnen neerzetten...)

Zonewerk

Elke week is er werk in een andere zone. Na een volledige maand, heb je het grootste gedeelte van je huis 'gedekt'. Maak je niet druk als je niet in iedere ruimte bent geweest in de eerste maand, zodra je de eerste kamer schoon hebt, wordt deze de volgende keer gemakkelijker, neemt minder tijd in beslag en dus kom je toe aan andere ruimten. Kijk ook op het lanceerplatform voor meer informatie. Onthoud dat FLyLady wil dat je BabyStapjes neemt! Maak je geen zorgen of druk over de zones totdat je de basis in de vingers hebt!

Niet zeker wat zones zijn? Lees de FLY-les over Zones.
Nieuwsgierig wat de huidige zone is? Bezoek de huidige ZonePagina! (vertaald van) FlyLady
http://www.flylady.net/d/getting-started/flying-lessons/decluttering-15-minutes/