FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Dagelijkse Focus

Op dinsdag nemen we de tijd om onze week te plannen. Plannen betekent dat we kijken naar de volgende week en kijken wat we kunnen doen om het ons makkelijker te maken in die week. Hier zijn wat dingen die we kunnen doen om te plannen:
  • Menu plannen
  • Activiteiten plannen
  • Date-night en Familie-fun tijd plannen
  • Berg papierwerk op (archiveren)
  • Schrijf brieven en kaarten
  • Kleding plannen
  • Check herhaalrecepten van medicijnen en controleer wat aangevuld moet worden
  • Al het andere dat planning nodig heeft. Er zijn tig dingen die we kunnen doen om onszelf later tijd te besparen!
De dinsdag is OOK om plezier te hebben. Dit is waar 'play' vandaan komt. Wanneer we klaar zijn met plannen komen we aan de 'play' toe. Spendeer de rest van de dag om te doen wat JIJ leuk vind en wat helemaal voor JOU is! Kijk een film die je al lang wilde zien, neem een lang bad met een goed boek, of lees het boek zonder bad, ga er op uit of heb plezier in de sportschool. Wat JOU blij maakt. Deze dag is voor JOU!

"Bekijk wat je kunt doen deze week om de volgende week makkelijker te maken!" -FlyLady

FunTESTic's Tip: Voorselectie voor het bestellen van eten:

Neem tijdens de 'plandag' eens de tijd om na te denken over het bestellen van eten. 'Vroeger' bestelde ik vaak eten (pre FLY-tijdperk en pre-"ik wil zo veel mogelijk biologisch eten"-tijdperk) daar kun je verderop meer over lezen, maar ik begin met de tip zodat je niet HOEFT te lezen als je er geen zin in hebt :-).

Het bestellen van eten kostte met altijd veel moeite. Eerst bepalen welke 'cuisine' en vervolgens welk restaurant, waar altijd een hele reeks van mitsen-en-maren aan vast zaten. Als ik dan eenmaal de keuze had gemaakt, kwam de eindeloze keuze-stress van WAT ik wilde eten. Ook weer met de nodige mitsen en maren. Toen ik er over nadacht, zag ik dat ik eigenlijk negen-van-de-tien keer toch hetzelfde bestelde. Zonde van de stress en zonde van de tijd dus.

Ik ben het dus in mijn plandag gaan uitwerken en heb een voorselectie 'bestellen van eten' gemaakt. We hebben van onze favoriete cuisines ons eerste keuze en tweede keuze restaurant bepaald (voor het geval keuze 1 om wat voor reden dan ook gesloten is). We hebben per restaurant bepaald WAT het gerecht is van voorkeur.

Voorbeeld: het wordt 'Sushi', dan is het restaurant X met de sushibox Y OF een selectie van 4 rollen, maar er moet altijd een Ebi-fry rol in zitten.
Voorbeeld 2: Het wordt 'Grieks', dan wordt het restaurant Z en bestellen we Spiesen met tzaziki.

Simpel. Eten bestellen wordt dan gemakkelijk en je weet wat je van te voren kwijt bent (en je voorkomt dat je te veel besteld omdat je vaak eten besteld op een tijdstip dat je trek hebt). De menu-folders van de restaurants heb ik netjes op een plek opgeborgen voor als we het nodig hebben.

Waarom bestelde ik vroeger wel en nu nog maar zelden eten?

Vaak was ik 'laat' thuis (vond ik) en dan had ik geen zin om te koken en bestelde ik maar. De dag er na baalde ik altijd dat ik niet zelf had gekookt én baalde ik van de uitgave die ik beter aan wat anders had kunnen besteden.
Maar - als je eerlijk bent- als je weet dat je laat gaat zijn, dan zorg je voor een maaltijd die je snel kunt bereiden of je maakt gebruik van een 'pre-made' maaltijd die de dag heeft kunnen sudderen in de 'crock-pot' en klaar is als je thuis komt (later meer over de crock-pot dinners).
Maar ook: wat is 'laat' eigenlijk???, Nee, ik heb het niet over die 'laat' die ver na etenstijd is (dan heb je namelijk OF een maaltijd op werk, broodje buitenshuis oid gegeten), maar over de 'laat' dat je nog best eten had KUNNEN maken. De het is 'half zeven' tijd als je normaal om kwart voor zeven of zeven uur eet (of half zes als je normaal om zes uur eet).
Reflectie laat zien dat het smoesjes waren. IK vond het laat en dus had ik geen zin, want dan had ik niks meer aan mijn avond etc. En dat laatste was ook een lamlendig excuus: want wat DOE je dan eigenlijk die avond? Ik keek naar mezelf en zag dat ik feitelijk de moeite deed om zo snel mogelijk te kunnen hangen op de bank om 'braindead' naar netflix (bingewatch) of ander er-niet-toedoende-flut-televisie te kijken. Het was niet zo dat ik het besteedde aan mijn favoriete hobby of aan mezelf verwennen of betekenisvol samen zijn met partner/ vrienden...
Dus: Er was GEEN, maar dan ook GEEN ENKELE goede reden die ik had om op die specifieke momenten eten te bestellen. Niet zo vaak als ik deed ten minste. Het kan atijd zijn dat je een keer toch geen zin hebt of dat het toch niet uitkomt, maar niet twee a drie keer in de week. Het moest dus anders vond ik. Ik wilde veranderen. Zoals ik al zei: ik baalde achteraf altijd dat ik had besteld: dat ik niet had gekookt en dat ik het geld had uitgegeven.

Ik keek eerst naar de reden dat ik bestelde en of die reden er echt toe deed. 'TV' kunnen kijken is werkelijk een lamlendige reden. Zeker als je bedenkt dat daar ook nog eens zoveel reclame in zit en het eigenlijk niet eens zo goed vermaak is en daarbij: als het echt iets is dat je wilt zien, dan heb je zoiets als opnemen en 'uitzending gemist'. TV kijken voegt niets toe behalve dat het je meer vermoeid maakt en - weet ik nu- ook nog eens slecht is voor je nachtrust.
Eerst was het een bewuste 'omdenk' mantra en nu ben ik overtuigd (net zoals een gewoonte kun je dit trainen): Koken is niet een noodzakelijk moetje, net zo min als eten. Aandacht aan koken. Koken zelf is een waardevol onderdeel van de avond geworden. Het helpt me te onthaasten. Het gezond eten zorgt voor mijn lijf EN dat van mijn geliefde(n); ik weet wat ik eet en hoe het gemaakt is. En daarbij reduceert het afval en doordat ik lokale én seizoensgebonden producten voorop stel, stimuleer ik de lokale economie EN is mijn ecologische voetafdruk ook nog eens een stuk kleiner. Vooraf plannen wat je eet maakt dat ik relaxed kook. Ik heb alles in huis, ik weet waar ik aan toe ben. Ik maak een praatje terwijl ik de piepers jas (aardappels schil), ik laat mijn fantasie de loop tijdens het doppen van de capucijners. Dingen waar ik voorheen 'geen tijd' voor had zogezegd om allerlei flut redenen. Hoezo geen tijd? Hoezo zijn andere dingen belangrijker? Welke andere dingen? Hoezo belangrijker? Onze voeding IS belangrijk. Bedenk de absurditeit dat je geen tijd hebt om te koken omdat je naar de dietist, sportschool of arts moet vanwege overgewicht, te hoog cholestorol omdat je te veel ongezond (afhaal/bezorg) eten hebt gegeten vanwege dat je geen tijd had gezond te koken...

Nou ja... een lang verhaal om aan te geven dat zelf koken bij mij tegenwoordig de voorkeur heeft en ik nog maar zelden bestel en het dan heel bewust doe. Sinds maart heb ik nu 2 keer besteld. 1 keer een pizza (spijt van) en 1 keer sushi (geen spijt van). De rest is home-cooked. En dat is nogal een verschil met 2 a 3 keer per week. En dan heb ik het kostenaspect-voordeel niet eens meegerekend (wat overigens door mijn keuze volledig biologisch (dynamisch) te eten weer deels te niet wordt gedaan want dat is een stukje duurder :-))

Wist je dat: In het boedhisme degene die kookt speciaal wordt geselecteerd. Het moet iemand zijn die plezier en aandacht heeft voor koken. Men geloofd dat geluk, blijheid en aandacht via het eten wordt doorgegeven. Iemand die niet met aandacht kookt of het 'doet om het geld' zal geen goede dingen doorgeven.

Crock-pot dinners - maaltijden plannen voor langere termijn:

De crock-pot is een electrisch slow-cook apparaat. Het ding kookt gedurende de dag een maaltijd die je in de keramische pot hebt gedaan. De crock-pot leent zich uitstekend voor de zogenaamde 'eenpansmaaltijden', maar ook stoofvlees en 'pulled'gerechten gaan er prima in. Er zijn talloze recepten te vinden op internet om in de crock-pot te maken.
Wat ik een voordeel vindt is de lange-termijn geplande maaltijden en dat ik 1 bulk-kook dag heb voor de crock-pot. Hierbij maak je tussen de 20 a 30 maaltijden voor 2 personen voor de crock-pot die ik in de vriezer bewaar. Het eerste voordeel is dat je groot en dus voordelig inkoopt en het tweede voordeel is dat je reeds 30 maaltijden klaar hebt. Zo'n 20-30 maaltijden dag is niet in een FLY-kwartiertje gedaan (!!) en vergt een goede planning qua boodschappenlijst. Daarna heb ik voor 20 a 30 dagen een maaltijd die ik tijdens de avondroutine uit de vriezer haal en de volgende dag in de pot laat sudderen.
Het idee is dus: je maakt allemaal zakken waarin je een aantal ingredienten doet voor een 1-pansmaaltijd. Deze doe je in de vriezer. De avond van te voren haal je een zak er uit, laat je ontdooien en de inhoud doe je in de ochtend in de pot. Gedurende de dag laat je die sudderen (ik gebruik een tijdklok om de pot om 12:00 aan te zetten zodat om 18:00 de maaltijd klaar is). Nb: let op, de temperatuur is hoog van de pot. Sommige mensen vinden het onprettig een warm apparaat onbeheerd in huis te hebben; dan moet je dit niet doen. Ik zelf heb hier geen problemen mee; het ding is er voor gemaakt en daarnaast maak ik ook regelmatig gebruik van de timerfunctie van de oven, wasmachine e.d.

Je kunt op internet door te zoeken op 'crock-pot' en '30 days meals' bijvoorbeeld of 'crock-pot recepies' en dan vind je talloze suggesties om in bulk (en ook niet-bulk) te koken met de crock-pot.