FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van juli: Swish & Swipe

Welkom in juli! We staan aan het begin van een nieuwe maand en dat betekent ook een spiksplinternieuwe gewoonte. Deze maand werken we aan de Swish & Swipe (in het Nederlands: zwiepen en vegen, maar in het Engels klinkt het beter :-)). van de badkamer. Met deze simpele gewoonte blijven onze badkamer 'gastklaar'. Check de onderstaande informatie om van start te gaan:

"Deze simpele gewoonten die we creëren kunnen ons helpen nooit meer vuil te hoeven zien." ~ FlyLady

Swishing & Swiping is veel simpeler wanneer je de juiste gereedschappen hebt. De RubbaScrubba en de RubbaSwisha (flyshop) zijn perfect voor de klus. (red: je kunt het ook prima met eigen middelen, maar wil je zoiets als de RubbaScrubba dan kun je vaak bij winkels met een ruime sortering reinigingsgereedschappen bij de huisdieren reinigingshoek de rubberen borstels vinden die hier heel erg op lijken)

Dit zijn de gewoonten die we tot dusverre hebben behandeld. Onthoudt dat deze nieuwe gewoonten bevestigd moeten worden terwijl je nieuwe oppakt:

Wat betekent Swish & Swipe?

Als onderdeel van de ochtendroutine wordt de badkamer schoongemaakt. Dit is niet het zogenaamde crisis-schoonmaken wat je doet omdat er visite komt en je hebt de badkamer in geen maanden aangeraakt. Dit is dageljks onderhoud dat de badkamer gast-klaar houdt. Velen van jullie denken nu dat het helemaal niet nodig is om te doen, maar wees ervan verzekerd dat JIJ ook altijd een schone en frisse badkamer verdient.

Veel tijd hoef je er niet aan te spenderen. Dat is waarom het 'swish en swipe' heet. Het klinkt klip-en-klaar. Snel en gemakkelijk. Hier is hoe het werkt en als je eenmaal de gewoonte eigen hebt gemaakt hoeft je badkamer nooit meer vies te ruiken of er vuil uit te zien.

Om deze gewoonte te krijgen moet je een paar dingen in je badkamer hebben. Ruitenreiniger (bv Glassex, HG Ruitenreiniger of W5 glasreiniger), een grote rol papier of oude (hand)doeken (of de paarse vod :-)). Eigenlijk kun je van alles gebruiken, zolang je maar niet uit de badkamer vandaan hoeft om iets te halen om te swishen-en-swipen. Je kunt dan ook geen smoesje verzinnen om afgeleid te raken van de taak voor je.

Het swipe deel is met de ruitenreiniger en een doek over de spiegel, wastafel en kranen gaan. Gewoon doekje er over en klaar. Je kunt dit doen als je in je routine van het aankleden zit en je de spullen opbergt die je gebruikt hebt. Hoor je dit: je spullen dus terugleggen als je ze gebruikt hebt, houdt de wastafel opgeruimd en netjes. Neem nu het stuk papier mee naar de toilet, het is handig dat er naast iedere toilet een toiletborstel staat. In de pot waarin de borstel staat zit een laag water met zeep (eindelijk een doel voor die miskopen (of misgeschenken) van zeep die je nog in je kast hebt staan :-) ) Zeep=zeep immers. Neem de borstel, laat hem even uitdruppen (is de vloeistof te dik, vul dan wat water bij) en haal hem door de pot heen. Zelfs als je niet zoveel zeep gebruikt, voorkom je allerlei ongewenste groeiculturen en aanwas die anders wel zou ontstaan. Gebruik de doek om de achter-/buitenzijde van de pot, de bril, rand en deksel en als laatste het stukje vloer langs de toilet af te nemen. Zeker wanneer je kleine jongetjes hebt, weet je dat ze wel eens wat missen qua mikken. Gooi de doek in de was of in het geval van een papieren versie in de prullenbak. Als je dit dagelijks doet is je toilet altijd fris!

En dat is de swish & swipe routine. Het neemt ongeveer een minuut/ twee minuten in beslag als je alles in de badkamer hebt staan, dus er zijn geen excuses te vinden om het niet te doen.

Dus: pak wat ruitenreiniger, kijk in je kast voor wat shampoo of zeep voor de wc borstel en begin met swishen en swipen. Niks zegt meer dan 'IK HOU VAN JE' dan een schone toilet (zeker als je ziek bent bijvoorbeeld ;-)).

Getuigenis: Een andere manier van Swishen

Hi FlyLady!

Dit is nu een automatische dagelijkse gewoonte van me geworden maar ik wilde graag deze grappige en snelle manier van swish en swipe delen die ik gebruik om mijn toilet en bad met klauwpootjes schoon te houden.

Mijn moeder, een verzamelaarster nota bene, is twee jaar geleden overleden en zij had een gebit, ze had dozen en dozen vol met reinigingstabletten. Ik zat te piekeren wat ik met die 10 dozen (!) vol moest toen ik dacht :"Porceleinen tanden"..."porceleinen wasbak en badkuip' en er ging een lampje branden!

Iedere morgen als ik ga douchen, gooi ik zo'n tablet in de toiletpot en tegen de tijd dat ik uit de douche stap, heeft die zichzelf zowat gereinigd. Eens in de week gooi ik ook een tablet in de stortbak om aanslag te voorkomen.

En, na het laatste bad van de dag, gooi ik een paar tabletten in een klein laagje water en laat het bruisen voordat ik het naveeg en spoel. Het geeft een prachtige glans en ruikt heel fris. Ik gebruik babydoekjes als laatste stap en het maakt een groot verschil in hoe ik nu denk over het schoonhouden van ons huis.

Vorige week was het voor het eerst dat ik er trots op was dat er buur langskwam zonder dat ik me zorgen hoefde te maken over hoe het huis er uit zag. Hij gebruikte zelfs de badkamer om zijn handen te wassen zonder dat ik eerst er naar toe hoefde te rennen om dingen in orde te maken voordat hij de badkamer/toilet binnen ging.

Dankzij FLyLady, is de hang naar perfectionisme en CHAOS langzaamaan aan het verdwijnen en wordt vervangen door een lieflijk en welkome sfeer in huis wat ik altijd heb gewild.

Met dank,

FlyBaby Barb in Pittsburgh