FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van Januari: Glimmende Gootsteen

Het is een heel nieuw jaar en een hele nieuwe maand. Dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe gewoonte. Welkom in Januari en de Glimmende Gootsteen. De hele maand gaan we oefenen om onze gootsteen netjes en glimmend te houden. Hier is wat informatie van FlyLady om je op weg te helpen.

Wanneer je opstaat in de ochten en je gootsteen glimt je tegemoet, dat komt er een glimlach op je lieflijk gezicht. ~FlyLady

Glimmende gootsteen 1-op-1

LET OP: DEZE PROCEDURE DOE JE ALLEEN WANNEER JE VOOR HET EERST JE GOOTSTEEN SCHOONMAAKT. DIT DOE JE NIET ELKE DAG. JE BLIJFT DE GLANS BEHOUDEN/ONDERHOUDEN MET EEN BEETJE RUITENREINIGER (red: denk aan Glassex).

Lieve vrienden,

Ik wil dat je een glimlach krijgt van oor-tot-oor wanneer je naar je gootsteen kijkt. Ik heb ieder excuus in de wereld al gehoord. Zelfs oude gootstenen kunnen er als nieuw uitzien met wat inspannend werk. Hier is hoe je dat doet:
 1. Haal al je vuile vaat uit je gootsteen
 2. Laat zeer heet water (nagenoeg kokend) in de gootsteen lopen en vul hem tot de rand. Als je een dubbele gootsteen hebt, doe je ëën kant eerst. Giet er een een 'cup' (ongeveer 250 ml) bleek bij. Laat het voor een uur weken. Na het uur haal je de stop er uit met een lange tang; als je geen tang hebt haal dan eerst een deel van het water er uit zodat je hem er met de hand uit kunt halen. Draag wel handschoenen zodat de bleek je huid niet irriteert en let er op dat je geen bleekwater op je kleren krijgt.
 3. Spoel je gootsteen goed uit (belangrijk!!!)
 4. Gebruik nu wat poedervorm reiniger (denk aan Baking-soda, VIM etc.) en geef de gootsteen een goede poetsbeurt.
 5. Spoel je gootsteen goed uit (belangrijk!!!)
 6. Neem een scherm voorwerp, zoals een schilmesje, en haal deze langs het randje van je gootsteen, zoals je ook zou doen als je het vuil met (de punt van) een vijltje onder je nagels vandaan haalt.
 7. Maak schoon rond de kranen; hiervoor is het wellicht nodig een oude tandenborstel of wat flosdraad te gebruiken.
 8. Pak de ruitenreiniger (Glassex of HG Ruitenschoon etc.) en zorg voor een glans.
 9. Als je niet tevreden bent over hoe het er uit ziet, kun je wat autowas proberen. Maar wees je er van bewust dat je weet ergens in je hart dat je gootsteen prima schoon is en dat het niet perfect hoeft te zijn. Ons perfectionisme is wat ons op dit punt heeft gebracht...
 10. Iedere keer als je water door de gootsteen laat gaan, neem je een theedoek en droog je even na (ik leg zelf (Zowel FunTESTic als FlyLady in deze!!) elke avond een schone neer als onderdeel van mijn avondroutine) (red: ik heb een 6-tal nieuwe, bij mijn keuken passende, theedoeken gekocht voor dit doel en al mijn oude /allegaartjes weggedaan, dat ziet er een stuk mooier en strakker uit!). Voordat je er erg in hebt doe je dit iedere keer als je de keuken verlaat! Al snel zullen je huisgenoten dit ook doen. Geen watervlekken meer. Je hebt een schone, glimmende gootsteen.
 11. Schiet niet uit je slof als iemand niet zo trots is op je gootsteen als jij. Het is gemakkelijk op te lossen, je hebt het moeilijkste al gedaan en je hoeft niet meer door dat hele proces heen. Dagelijks onderhoud zal je gootsteen er altijd zo uit laten zien. Nare, pijnlijke woorden zijn niet zo gemakkelijk te repareren. Zorg er voor dat je jouw huisgenoten/ familieleden uitlegt waarom je dit doet. Ze zullen denken dat je gek bent geworden.
 12. Als je geen vaatwasser hebt, geen paniek. Een vaatwasser is niets meer dan een bergruimte voor vuile vaat. Maak de ruimte onder je gootsteen schoon en leeg en plaats er een teiltje. Leer je familie aan om daar hun vuile vaat in te zetten. Maak er een gewoonte van om de gewassen vaat, gelijk te drogen en op te bergen; geen droogrek meer op de aanrecht laten staan, maar zet hem naast je teiltje als je klaar bent met de afwas. Als die oude vies/ranzig is, leg hem dan in bleekwater tegelijkertijd met het 'glimmen van je gootsteen' (stap 2) of koop een nieuwe.
 13. Om er zeker van te zijn dat je familie dit onthoud, plaats je een post-it of notitiepapiertje in de gootsteen. Je krijgt daarmee aandacht en het helpt hen herinneren waar ze de vaat moeten laten. Ze hebben het voorheen nooit geleerd, dus het vergt wat oefening (geduld!).
Het kan zijn dat je een roestvaststalen gootsteen hebt. Voer dan de bovenstaande stappen uit en gebruik tussen stap 3 en 4 een 'Brillo' om een extra te polijsten voor een glans als nieuw.

Krijg je nog steeds na het gebruik van de ruitenreiniger je gootsteen niet glanzend, gebruik dan wat citroen- of olijfolie. Gewoon een klein beetje op een doek en wrijven. Hier ga je van glimlachen! Hier hebben sommigen zeer goede resultaten mee behaald met 'Bar Keepers Friend' (red: een lijn van schoonmaakmiddelen)

Hup: Ga je gootsteen laten glimmen!

(vertaald van) FlyLady

Laatste opmerking: Wees heel voorzichtig dat je GEEN schoonmaakmiddelen mengt; 'vim' en ' glassex' samen veroorzaken bijvoorbeeld giftige gassen! Tussen iedere stap goed spoelen!!!

FunTESTic's toevoeging:

Ik zelf had geen bleek in huis, dus bedacht dat wellicht een vaatwasblokje ook zou werken. Waarempel! Het gaf een heel mooi resultaat. Ik heb het overloopje dichtgeplakt met een stukje 'ducktape' (anders komt het niet helemaal tot aan de rand). Ik heb mijn cooker helemaal op laten gaan in de gootsteen en daarbij laten aanvullen met het heetste water (let op verbrandingsgevaar!), toen heb ik een vaatwasblokje er in gedaan en het geheel met af toe roeren laten weken gedurende een uur. Daarna (met lange tang!-> afwasmiddel is aggressief) de stop er uit gehaald en goed nagespoeld, de ducktape plek goed met afwasmiddel nageboend. Voor de glans heb ik RVS glansmiddel van HG gebruikt en een fijne microvezeldoek.


Getuigenis: Oh! Je bedoelde 'Glans de Gootsteen'!

Hi, Marla :)

Oh! Je bedoelde 'Glans de Gootsteen'!

Ik las zojuist het stukje van de bekeerde dame en ik moest lachten. Ik heb de menubalk - welke ik geweldig vind- geupload en ik klikte voor de eerste keer op de video van het schoonmaken van de gootseen. Nu moet je weten dat ik ongeveer een jaar geleden met FLY-en begon na de geboorte van mijn dochtertje en ik ondervond succesvol de geneugten van het elke dag wegzetten van mijn schoenen. Ik keek wel even naar het "Glans je gootsteen" stukje, maar ik dacht "Echt niet, gaat niet gebeuren". Ik gebruikte het systeem af-en-aan, plukte er stukjes uit die ik kon gebruiken en ik was blij met de kleine veranderingetjes.

Op een dag, ongeveer acht maanden geleden, heb ik een poging ondernomen om de gootsteen te laten glimmen en ik bleef op tot 1 uur 's nachts om het te doen. Je begrijpt misschien wel dat ik een 'SHE' (afkorting voor Sidetracked Home Executive = (snel) Afgeleide Thuis Directielid oftewel 'huisvrouw die snel is afgeleid door dingen') ben en een "P" (wordt bij FlyLady gebruikt voor perfectionist) en je zult me hierbij vergeven want het helpt me echt in het maken van muziek (musiceren). Ik hou van perfectioneren, het is iets dat ik heel graag doe, dus ik probeer dat (ook al heb ik nu twee kinderen) dagelijks met één ding perfect te doen en ik vergeef mezelf dat er 99 andere dingen gedaan moeten worden die ik nauwelijks aanraak. In die vier jaar, totdat ik die video keek, kwam het niet in me op dat je bedoelde "Glim je Gootsteen"! LOL! Serieus!

Voor mij was 'Glim je Gootsteen" een symbool van een imperfect schoongemaakte keuken, dus dat betekende dat ik de vier ladingen vaatwas die verspreid waren over de vaatwasser, gootsteen, oven en bijna elke beschikbaar stukje op het aanrecht, moest wassen-drogen, wassen-drogen, wassen-drogen en dan nog een keer de vaatwasser een rondje moest laten draaien. DAN moest ik alles nog opruimen, terwijl ik er natuurlijk ook zeker van moest zijn dat het zilverwerk gepoetst en vrij van watervlekken de kast in ging (zo niet, dan overnieuw spoelen en poetsen). De aanrecht moet schoon met desinfectiemiddel en dan nog nadoen met glassex zodat ze mooi glanzen en niet vergeten de bovenkant van de koelkast te doen, die altijd vettig aanslaat in drie dagen. Ik moet dan uiteraard de voorraadkast ordenen, de vloeren vegen en dweilen en pas DAN als toetje: de GOOTSTEEN GLIMMEN. Op een goede dag kost me dit al twee uur. LOL. Eerlijk, ik wordt er beter in, maar je kunt je voorstellen hoe suf ik me voelde toen ik de video had bekeken en ik mezelf besefte dat je echt bedoelde 'Glans de gootsteen'.

Ik heb van twee professionele keukenschoonmakers de hulp ingeroepen. Hanna Rose (4,5 jaar) en Bethany (3,5 jaar), samen hebben we een plan bedacht. In aanvulling op hun puntenkaart voor het schoonhouden van hun kamer (met een klein bedrag voor een punt als beloning elke week), hebben we een derde kaart gemaakt welke - heel aardig- voor me is getekend. Mamma krijgt vijf punten voor iedere avond dat ze SIMPELWEG (en dit is voor mij heel moeilijk) de gootsteen laat glanzen. Tien punten wanneer de vaat is gedaan en 15 punten als ik de keuken aan kant heb. Hanna Rose stopt me heel liefdevol met mijn creatieve taken als het 8 uur 's avonds is en dan laat ze me weten dat het dat het tijd is om de gootsteen te laten glanzen (... en ze herinnert me aan "niet zeuren of klagen" als ik zeg "wacht even, nog een paar minuutjes, ik moet dit even afmaken" :-). Met zijn drie&233;n hebben we nu de GLIM JE GOOTSTEEN gewoonte ontwikkeld. (zij glanzen terwijl ik probeer te perfectioneren). Zucht, ok, we komen er wel. Ik moest vast nog een keer door je taken heen lezen met nieuwe ogen.

Dank je wel Marla, voor je eindeloze geduld met ons (geef me geen standje aub, want die heb ik genoeg gehad om een levenlang mee te vullen) en voor het zeggen "Ik ben trots op je", wat ik heb geleerd van jou om ook tegen mijn dochters te zeggen en mijn geliefde. Je bent een levensveranderend, één gootsteen per keer. Gaaf.

Dank je en een knuffel,

Christa