FunTESTic's FLY-site

Home
FLY-en?
Start FLYen
FlyLessen
Downloads
Ochtend Mijmering
Vraag FlyLady
DinnerDiva
FunTestic's
Begrippen & FAQ

Gewoonte van November: Menu's Plannen

Het is een nieuwe maand en tijd voor het uitoefenen van een nieuwe gewoonte. Welkom in November - de maand van het plannen van een menu. Deze hele maand gaan we leren hoe we menu's moeten plannen zodat we geld uitsparen en onze familie gezond voeden. Dit zal een leuke gewoonte om te leren en te doen. Check de geweldige informatie verderop!

"Een beetje het menu plannen brengt je al een heel eind met geld besparen, terwijl je ook je gezin gezond voedt" - FlyLady

Ben je het ook zo zat om iedere keer dezelfde gerechten te maken? Leanne Ely, ook bekend als DinerDiva, is een goede vriendin van FlyLade én een gecertificeerd voedingskundige. Ze heeft diverse kookboeken ontwikkeld die vol met gezonde diners staan voor gezinnen. Haar kookboek "Saving Dinner', is verkrijgbaar via de FlyShop.

Dit zijn de gewoonten die we tot dusverre hebben behandeld. Onthoudt dat deze nieuwe gewoonten bevestigd moeten worden terwijl je nieuwe oppakt:

Menu's plannen? Ja, dat geldt ook voor JOU!

De gewoonte van deze maand is het plannen van menu's. Ren nu niet gelijk naar de kast om je er in te verbergen. Dit is simpel te doen als je er een paar minuten per week aan besteedt.

Eerst moeten we uitleggen waarom het plannen van menu's zo belangrijk is. Je kunt niet eten wat je niet in huis hebt. Het simpelweg gaan zitten en nadenken over wat je de komende week gaat maken voor het eten, dan naar de winkel gaan en het eten daarvoor kopen, zal je meer vrijheid geven dan wat dan ook. Het zal je tijd besparen en geld en zal gezond eten in je voorraadkast zetten. Wanneer je voedzaam eten in je huis hebt, voel je jezelf beter over wat jij en je familie eten.

Met de extra kosten voor het verwarmen van ons huis en het rijden van onze auto's is het fijn om hier en daar wat geld te kunnen besparen. Het gemakkelijkste gaat dit met onze voedselbudgetten. Heb je geen budget? Heb je altijd maar gedaan wat moest om eten in je familie's monden te duwen? Wanneer je haast hebt, is het eerste wat in je opkomt om 'afhaal' te halen of snelle (smi)kant-en-klaar maaltijden te 'maken'. Met een klein beetje plannen en een schone keuken kom je een heel eind in tegelijkertijd het voeden van je familie en geld uitsparen.

Nu komen we steeds dichter bij de drukke en dure feestmaand. We willen helpen om je tijd en geld op een efficiente wijze te gebruiken, je gezin gezond te voeden en tegelijkertijd je schuldgevoel los te laten. Het plannen van een menu gaat dit voor elkaar krijgen.

Ik heb het niet alleen over het avondeten. We hebben ook snacks, ontbijt en lunch nodig. Dat moet ook op onze planning staan en op onze boodschappenlijst. Toen ik voor het eerst geconfronteerd werd met diabetes, heeft Leanne mij geholpen om een voorraadkast aan te leggen waar ik mijzelf gezond mee kon voeden. We moeten dit allemaal doen.

Het begon met het ontbijt. Ik ben zelf geen ontbijt persoon, tenzij het een volledig uitgebreid ontbijt is dat in een hotel of restaurant wordt gebruikt. Ik hou helemaal niet van eten in de ochten. Maar om mijn lijf van brandstof te voorzien, moet ik wel gezond eten in huis hebben. Ik heb geleerd dat ik moet eten om te leven en niet leven om te eten. Ik kon mezelf niet de hele dag uithongern en dan tijdens de avondmaaltijd helemaal los gaan. Leanne hielp me om een lijst met levensmiddelen te maken die altijd op mijn boodschappenlijst staan. Ik heb ze altijd in mijn koelkast of mijn voorraadkast. Voor mij zijn dit eiwitrijke levensmiddelen : yoghurt, h&ueml;ttenkäse, kaas, amandelen, ham en eieren. Je zult de lijst moeten aanpassen aan de behoefte van jou en jouw gezin.

Dan de lunches. Wanneer je je lunch meeneemt, dan moet je zaken hebben die gemakkelijk te verpakken zijn of je maakt een restjes-maaltijd waar je collega's een moord voor zouden doen. Zet de dingen voor de lunch op de terugkerende boodschappenlijst. Houdt je voorraadkast en koelkast gevuld zodat je geen extra geld kwijt bent aan 'uit eten' of 'afhaal', dat we eigenlijk niet hebben.

Nu gaan we denken over de avondmaaltijden. Stel een basis weekplan op en vermaak jezelf om dit te doen. Gebruik bijvoorbeeld een internationaal thema; maandag kan Italiaans zijn, dinsdag Mexicaans en woensdag Chinees. Je kunt ook kiezen voor 'maandag is kip', dinsdag is rund, woensdag is vega...Of je kunt juist alles mixen. Maandag is internationaal, dinsdag is 'crockpot dag', woensdag is soep en brood, donderdag kliekjes en vrijdag koken de kinderen. Zaterdag doen we een picknic en zondag eten we een speciaal diner.

Menu plannen hoeft helemaal niet saai te zijn. Je hebt alleen een template nodig om te plannen. Je kunt een kalender gebruiken bijvoorbeeld. Vul eens in wat je afgelopen week hebt gegeten om een idee te hebben.

Leanne (Diner Diva) heeft een aantal goede voorbeeld menu's om op je boodschappenlijst te zetten. Pak je pen en papier en zet je timer op 15 minuten. Ik vraag je niet al je kookboeken tevoorschijn te halen, we gaan gewoon werken aan een plan.

Ben je er klaar voor om geld te besparen en je gezin te voeden met het verkrijgen van deze nieuwe gewoonte? Wie weet helpt het ook bij het wegkrijgen van die 'bodyclutter' welke in je hoofd zit. Je weet welke: die 'Ik heb geen tijd om te koken vanavond?-gedachte die iedere keer rond 6 uur in je hoofd op komt?

Nieuwe gewoonten zijn leuk!

FlyLady

Testimonial: Aan morgen denken

Lieve FlyLady,

Ik wilde je laten weten hoeveel het menu-plannen ons geholpen heeft. Ik doe dit nu ongeveer 3 jaar, maar ik heb heb van jou en Leanne geleerd. Ik heb nooit van koken gehouden, maar ik heb gemerkt dat het wel prettiger is als ik niet om half vijf voor de koelkast sta en niet weet wat ik nu weer moet gaan maken. Ik ben nooit toegekomen aan het plannen van specifieke maaltijden voor iedere avond. Op de ëën of andere manier lijkt het wel alsof ik de maaltijden die een eeuwigheid duren om te maken, plan op de avonden dat we laat thuis zijn, dus in plaats daarvan maak ik een lijst van 7 maaltijden, inclusief de bijgerechten en die koop ik dan in. Dan kijken we iedere avond op de lijst (en de kalender) en bepalen wat we de volgende dag eten. Ik kan dan de crockpot, het vlees of wat dan ook tevoorschijn halen zodat het klaar is voor de volgende avond (of de ochtend in het geval van de crockpot). Als het toevalligerwijs zo uit komt dat een maaltijd niet wordt gebruikt deze week, dan schuift die door naar de volgende week.

Dit jaar is het extra handig geweest omdat we een tweede kindje hebben gekregen. Ik ben er van overtuigd dat ons huishouden niet het enige is waar etenstijd ook een tijd is waar de kinderen los gaan. Ik vond het steeds moelijker om het eten op tafel te krijgen. Mijn echtgenoot is een engel en hij vindt koken niet erg, maar dan is het meestal 'mac-n-cheese' of een hotdog. Nu, als ik mijn handen vol heb, kijkt hij op de lijst en weet wat we gaan eten en begint aan een gezonde maaltijd. Het neemt een enorme hoeveelheid stress weg van de avond! En nu we het een tijdje doen, neemt het maken van een planning en de boodschappenlijst (welke nu ook georganiseerd is) slechts enkele minuten elke week in beslag.

Dank je dat je mij geleerd hebt om mijn familie gevoed en gezond te houden!

FLY-ing in Texas.